Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Prihodki podjetij lani večji za 13 odstotkov, dobiček največji po letu 2007

Čas branja: 1 min
17.05.2018  21:00
Prihodki podjetij lani večji za 13 odstotkov, dobiček največji po letu 2007
3,6 milijarde evrov neto čistega dobička je lani ostalo pod črto, največ po letu 2007.

Slovenska podjetja so v minulem letu znova rasla, a je rast nekoliko manjša kot v prejšnjih letih, ugotavljajo na AJPES. Slovenske družbe so lani ustvarile za 13 odstotkov več prihodkov kot leto prej oziroma 93,8 milijarde evrov.

Ustvarjen neto čisti dobiček je medletno poskočil za 16 odstotkov, na 3,6 milijarde evrov. Delež čistega neto dobička v prihodkih je bil lani malenkost pod štirimi odstotki in je bil tako največji z izjemo leta 2007.

Najizraziteje so čisti dobiček medletno povečale velike družbe, med panogami prednjači predelovalna dejavnost. S čisto izgubo je poslovalo 29 odstotkov vseh družb, ki so lani zaposlovale 11 odstotkov zaposlenih v slovenskih družbah; 231 družb je ustvarilo izgubo, večjo od pol milijona evrov.

Medletna rast je bila podobno kot v preteklosti večja na tujih trgih kot na domačih. Rast odhodkov je primerljiva z rastjo prihodkov, kar je po besedah Marjana Širaja, vodje sektorja za statistiko in informiranje pri AJPES, vodilo v izboljšanje kazalnikov gospodarnosti in produktivnosti.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBIDTA) se je lani medletno povečal za osem odstotkov. Neto dodana vrednost je poskočila z 42.094 na 43.154 evrov, povprečna mesečna plača v slovenskih družbah pa s 1.536 na 1.581 evrov.

Delež kapitala v sestavi obveznosti do virov sredstev je bil lani v višini 47,7 odstotka največji v minulih petih letih. Donosnost kapitala (ROE) se je medletno izboljšala s 7,8 na 8,3 odstotka.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Podjetja v 2017: prihodki večji za 13 odstotkov, dobiček največji po letu 2007

Slovenska podjetja so znova večjo rast prodaje dosegala na tujih trgih; EBITDA je zrasel za sedem odstotkov

AVTO
Posel
Posel Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki –...

FINANCE
Članki
Članki (graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten

Prvi borzni dan za švedski Spotify ni šel brez zapletov - najprej so začetek trgovanja z njegovimi delnicami zakasnili, potem so se prvi...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo

AVTO
Nasveti
Nasveti Vse, kar ste želeli vedeti o tožbi proti VW, pa niste imeli koga vprašati

Poiskali smo odgovore na praktična vprašanja, potem ko je bila vložena tožba proti VW, v kateri odškodnino terja tudi 6.024 slovenskih...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

FINANCE
Članki
Članki Facebook - za »brezplačni« dostop plačate s podatki 1

Česa ne bi smeli preslišati s senatnega zaslišanja šefa Facebooka Marka Zuckeberga

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?