Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Prihodki podjetij lani večji za 13 odstotkov, dobiček največji po letu 2007

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
17.05.2018  21:00
Prihodki podjetij lani večji za 13 odstotkov, dobiček največji po letu 2007
3,6 milijarde evrov neto čistega dobička je lani ostalo pod črto, največ po letu 2007.

Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenska podjetja so v minulem letu znova rasla, a je rast nekoliko manjša kot v prejšnjih letih, ugotavljajo na AJPES. Slovenske družbe so lani ustvarile za 13 odstotkov več prihodkov kot leto prej oziroma 93,8 milijarde evrov.

Ustvarjen neto čisti dobiček je medletno poskočil za 16 odstotkov, na 3,6 milijarde evrov. Delež čistega neto dobička v prihodkih je bil lani malenkost pod štirimi odstotki in je bil tako največji z izjemo leta 2007.

Najizraziteje so čisti dobiček medletno povečale velike družbe, med panogami prednjači predelovalna dejavnost. S čisto izgubo je poslovalo 29 odstotkov vseh družb, ki so lani zaposlovale 11 odstotkov zaposlenih v slovenskih družbah; 231 družb je ustvarilo izgubo, večjo od pol milijona evrov.

Medletna rast je bila podobno kot v preteklosti večja na tujih trgih kot na domačih. Rast odhodkov je primerljiva z rastjo prihodkov, kar je po besedah Marjana Širaja, vodje sektorja za statistiko in informiranje pri AJPES, vodilo v izboljšanje kazalnikov gospodarnosti in produktivnosti.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBIDTA) se je lani medletno povečal za osem odstotkov. Neto dodana vrednost je poskočila z 42.094 na 43.154 evrov, povprečna mesečna plača v slovenskih družbah pa s 1.536 na 1.581 evrov.

Delež kapitala v sestavi obveznosti do virov sredstev je bil lani v višini 47,7 odstotka največji v minulih petih letih. Donosnost kapitala (ROE) se je medletno izboljšala s 7,8 na 8,3 odstotka.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Podjetja v 2017: prihodki večji za 13 odstotkov, dobiček največji po letu 2007

Slovenska podjetja so znova večjo rast prodaje dosegala na tujih trgih; EBITDA je zrasel za sedem odstotkov

SUBV
Članki
Članki Imate doma 18-letnika? Samo še danes se lahko poteguje za brezplačno vozovnico Interrail. 1

EU bo to poletje 15 tisoč 18-letnikom – od tega 61 iz Slovenije – podarila brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi...

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki Preiskovalci afere Carillion pozvali k razbitju štirih revizijskih velikanov 2

To je ena od zahtev v okviru parlamentarne raziskave, ki je proučevala vzroke za propad družbe Carillion, drugega največjega britanskega...

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...

AVTO
Nasveti
Nasveti Vse, kar ste želeli vedeti o tožbi proti VW, pa niste imeli koga vprašati

Poiskali smo odgovore na praktična vprašanja, potem ko je bila vložena tožba proti VW, v kateri odškodnino terja tudi 6.024 slovenskih...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 8

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28