Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Nemška gospodarska rast se je v prvem četrtletju prehladila

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Nemčija   dodaj
BDP   dodaj
Destatis dodaj
eurostat dodaj
 
Čas branja: 1 min
17.05.2018  21:00
Nemška gospodarska rast se je v prvem četrtletju prehladila
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Nemčija   dodaj
BDP   dodaj
Destatis dodaj
eurostat dodaj

Nemški statistiki so potrdili, o čemer se je doslej na glas ugibalo: nemška gospodarska rast se je v prvem četrtletju v primerjavi z rastjo konec prejšnjega leta prehladila, saj je stopnja pol nižja.

Medtem ko se je nemški bruto domači proizvod (BDP) v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi s prejšnjim okrepil za 0,6 odstotka, je po sezonsko in koledarsko prilagojenih podatkih v prvem četrtletju zrasel le za 0,3 odstotka, so sporočili nemški statistiki iz Destatisa in evropski statistiki iz Eurostata. Zadnji so objavili tudi podatke o rasti za večino članic EU (v osmerici držav, za katere še ni na voljo podatkov, je tudi Slovenija). Kot ugotavljajo, so na četrtletni ravni največjo rast imeli Latvijci (1,7-odstotno), Poljaki (1,6-odstotno) in Madžari (1,2-odstotno), najslabše pa je bilo prvo četrtletje v Romuniji, kjer so imeli stagnacijo (ničelno rast), ter v Veliki Britaniji, kjer je bila rast 0,1-odstotna.

Ker je rast BDP v Nemčiji pomembna za celotno evrsko območje in EU, saj velja za gospodarsko gonilo, niso skrbno opazovani le podatki o tem, kakšna bo ali pa je bila rast, temveč so zelo trezni tudi komentarji objavljenih podatkov. Analitiki so bili nad četrtletno rastjo razočarani, saj so pričakovali, da bo večja, niso pa pesimistični, saj menijo, da temelji rasti ostajajo trdni. Pri tem so ponovili, da je slabši podatek v prvem četrtletju pripisati »tehničnim« dejavnikom, kot so slabo vreme in obsežne bolniške odsotnosti zaradi gripe v prvih treh mesecih leta.

Nemški statistiki so poudarili, da so h gospodarski rasti v prvem četrtletju v Nemčiji pomembno prispevale naložbe, zlasti v gradbeništvu, a tudi naložbe v opremo in stroje. K rasti je pripomogel tudi neto izvoz, čeprav manj kot prejšnje četrtletje. Porabo so povečali tudi v gospodinjstvih, je pa prvič v nekaj manj kot petih letih upadla javna poraba, kar je na rast vplivalo negativno.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Nemška gospodarska rast se je v prvem četrtletju prehladila 4

O čemer se je doslej na glas ugibalo, so danes potrdili nemški statistiki: nemška gospodarska rast se je v prvem četrletju v primerjavi...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 8

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

FINANCE
Članki
Članki Facebook - za »brezplačni« dostop plačate s podatki 1

Česa ne bi smeli preslišati s senatnega zaslišanja šefa Facebooka Marka Zuckeberga