Kakšna bo v letu 2019 rast v Sloveniji Kakšna bo v letu 2019 rast v Sloveniji Vsi napovedovalci se strinjajo, da bo prihodnje leto doma in na tujem zahtevnejše kot letošnje.
2019: Kaj se napoveduje v najpomembnejših panogah 2019: Kaj se napoveduje v najpomembnejših panogah Prognoze rasti in razvojnih trendov v gradbeništvu, transportu in logistiki, avtomobilizmu, trgovini na drobno, elektroindustriji, kovinski industriji, IKT, farmaciji, turizmu ter okolju in energetiki.
Komu se v letu 2019 ni treba bati za službo Komu se v letu 2019 ni treba bati za službo Vozniki, proizvodni in gradbeni delavci bodo v prihodnjem letu najbolj zaželeni.
7 tehnologij, ki bodo zaznamovale leto 2019 7 tehnologij, ki bodo zaznamovale leto 2019 O tem, kako nam bodo tehnološki trendi narekovali delo in življenje, vplivali na delovna mesta in kateri specialisti bodo najbolj iskani.

Hrvaška zrela za uvedbo evra

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Hrvaška   dodaj
evro   dodaj
Andrej Plenković dodaj
 
Čas branja: 1 min
17.05.2018  21:00
Hrvaška zrela za uvedbo evra
Hrvaški premier Andrej Plenković pravi, da je Hrvaška po njegovem globokem prepričanju pripravljena začeti postopek uvedbe evra.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Hrvaška   dodaj
evro   dodaj
Andrej Plenković dodaj

Hrvaška vlada je sprejela strategijo za uvedbo evra kot uradne valute na Hrvaškem, a v njej ni predvidela datuma, kdaj naj bi se to zgodilo.

Kot pravi hrvaški premier Andrej Plenković, je Hrvaška po njegovem globokem prepričanju pripravljena začeti postopek uvedbe evra. Že dve desetletji ima nizko stopnjo inflacije in stabilen tečaj kune ter zelo dobre rezultate, ko gre za proračunsko konsolidacijo. Po njegovem mnenju je treba še izpolniti merilo zmanjšanja javnega dolga, ki se je konec minulega leta skrčil na 78 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Pričakuje, da bodo javni dolg zmanjšali na 65 odstotkov BDP do leta 2021.

V strategiji navajajo, da bo Hrvaška od uvedbe evra imela pomembne in trajne koristi, medtem ko bodo stroški nizki, večinoma enkratni. Med drugim bodo z uvedbo evra znižali tveganja za finančno in makroekonomsko stabilnost ter obrestne mere in transakcijske stroške. Ena izmed posledic uvedbe evra bo enkratno zvišanje povprečnih cen v trgovinah za 0,2 do 0,4 odstotka.

Uvedba evra bo pripomogla tudi k hitrejši gospodarski rasti in odpiranju novih delovnih mest ter h krepitvi naložb, meni Plenković, ki je napovedal, da bo izvajanje strategije spremljal novoimenovani nacionalni svet za uvedbo evra.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...

FINANCE
Članki
Članki Po vrhu o migracijah: Italija z načrtom v desetih točkah, Nemčija z EU več hitrosti 7

Italijanski premier, ki je na nedeljskem izrednem vrhu o migracijah predstavil vladni predlog evropske strategije v desetih točkah, je med...

FINANCE
Članki
Članki Julija je nemško naložbeno zaupanje še bolj upadlo

Po panogah so najslabša pričakovanja za avtomobilsko industrijo, najboljša pa za panogo informacijskih tehnologij ter tudi za...

FINANCE
Članki
Članki (Pred zasedanjem Opeca) Cene surove nafte se ohlajajo

Konec tedna bodo na zasedanju Opeca spet odločali o naftnih kvotah in na trg curljajo informacije, da jih bodo povečali

FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

AVTO
Posel
Posel Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji 7

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova...