Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Japonska Yaskawa bo v Kočevju postavila še eno tovarno

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
industrija   dodaj
nepremičnine   dodaj
Yaskawa dodaj
Manfred Stern dodaj
Stern dodaj
 
Čas branja: 1 min
17.05.2018  21:00
Japonska Yaskawa bo v Kočevju postavila še eno tovarno
V Kočevju so podpisali pismo o nameri, ki bo pripomoglo, da bo Yaskawa tam zgradila še eno tovarno. Pismo so podpisali (z leve) Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, Manfred Stern, direktor Yaskawa Europe, in župan Kočevja Vladimir Prebilič.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
industrija   dodaj
nepremičnine   dodaj
Yaskawa dodaj
Manfred Stern dodaj
Stern dodaj

Yaskawa, ki v Kočevju že gradi 25 milijonov evrov vredno tovarno industrijskih robotov, v kateri bo poskusna proizvodnja stekla novembra, bo do leta 2021 tam zgradila še tovarno motorjev za industrijske robote in inverterjev za energetiko. Vrednost naložbe naj bi bila od 20 do 30 milijonov evrov, v novih obratih pa naj bi delo dobilo od 200 do 250 ljudi.

Yaskawa bo tako v Kočevju vložila okoli 50 milijonov evrov in odprla okoli 500 novih delovnih mest. Kot je pojasnil Manfred Stern, direktor družbe Yaskawa Europe, povpraševanje po njihovih izdelkih strmo narašča, zato potrebujejo nove zmogljivosti. Zdaj motorje za robote kupujejo na Japonskem, v prihodnjih letih pa jih bodo začeli izdelovati v Kočevju.

Kočevje so za lokacijo tovarne izbrali tudi zaradi logističnih prednosti. Približno polovico motorjev za robote, ki jih bodo naredili v Kočevju, bodo vgrajevali v industrijske robote, ki bodo narejeni v tamkajšnji tovarni. »S še eno tovarno v Kočevju želimo izboljšati svojo fleksibilnost, skrajšati dobavne roke in izboljšati naš servis za kupce iz Evrope in Ruske federacije, k čemur bo pripomogla tudi lokalna dobaviteljska veriga, ki jo nameravamo zgraditi tam,« je pojasnil Stern.

Država je gradnjo tovarne industrijskih robotov podprla z nekaj več kot 5,6 milijona evrov, podoben znesek naj bi primaknila tudi h gradnji tovarne za proizvodnjo motorjev za industrijske robote in inverterjev za energetiko.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Kočevje bo za Yaskawo postalo evropski center robotike 12

Ne samo 250, ampak kar 500 novih delovnih mest bo s 50-milijonskim vložkom Yaskawa odprla v Kočevju

MANAGER
Manager
Manager (intervju) Slovenci smo med bolj robotiziranimi v evropskem merilu 2

Z direktorjem Yaskawinih podjetij v Sloveniji o tem, kako se odločajo Japonci, o učinku novih tovarn na kočevsko regijo ter...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 2

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...

FINANCE
Članki
Članki Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank 8

Dilem je veliko, krepi jih tudi dejstvo, da je tečaj delnic Deutsche Bank pod velikim tržnim pritiskom zdrsnil na zgodovinsko najnižjo...

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...

SUBV
Članki
Članki Imate doma 18-letnika? Samo še danes se lahko poteguje za brezplačno vozovnico Interrail. 1

EU bo to poletje 15 tisoč 18-letnikom – od tega 61 iz Slovenije – podarila brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi...

FINANCE
Članki
Članki Julija je nemško naložbeno zaupanje še bolj upadlo

Po panogah so najslabša pričakovanja za avtomobilsko industrijo, najboljša pa za panogo informacijskih tehnologij ter tudi za...