Zakaj se države vse bolj navdušujejo nad spletnim izolacionizmom Zakaj se države vse bolj navdušujejo nad spletnim izolacionizmom Zaradi populizma, trgovinskega protekcionizma in skrbi za nacionalno varnost nekatere države ustvarjajo svoje intranete, ločene z nacionalnimi mejami. Kakšne so lahko posledice?
(intervju: Črt Poglajen, Inštitut za študije prekariata) Podjetja, ki ne plačujejo delavcev, naj kar crknejo (intervju: Črt Poglajen, Inštitut za študije prekariata) Podjetja, ki ne plačujejo delavcev, naj kar crknejo Vlada naj nemudoma začne uresničevati obljubo, da bo izkoreninila prekarnost, poziva Črt Poglajen s skupino akademikov in predstavnikov družbenih gibanj, zbranih v Inštitutu za študije prekariata.
6 vprašanj in odgovorov o litijevi mrzlici 6 vprašanj in odgovorov o litijevi mrzlici Litija, glavne sestavine litij-ionskih baterij, potrebujemo vse več. Zakaj mu torej cena upada?
Finančnik, ki je iz traktorja naredil boeing, ali kdo je novi šef Alibabe Finančnik, ki je iz traktorja naredil boeing, ali kdo je novi šef Alibabe Jack Ma, soustanovitelj in predsednik upravnega odbora Alibabe, je za svojega naslednika izbral Daniela Zhanga, ki je v podjetje prišel pred 11 leti. Kdo je in kaj ga čaka na vrhu enega največjih tehnoloških podjetij na svetu?

Deutsche Bank in sklad Alfi vrgla oko na skupino Tuš

Čas branja: 1 min
17.05.2018  21:00
Deutsche Bank in sklad Alfi vrgla oko na skupino Tuš
Odločitev, ali bodo banke upnice sprejele ponudbo Deutsche Bank in sklada Alfi za odkup 270 milijonov evrov terjatev do skupine Tuš, bi lahko bila sprejeta do konca maja.

Po nekaj mesecih je spet oživelo dogajanje, povezano s prodajo terjatev do skupine Tuš. Nemška Deutsche Bank in alternativni sklad Alfi sta namreč dala ponudbo bankam upnicam, ki imajo še okoli 270 milijonov evrov terjatev do skupine Tuš.

V Alfiju, ki je v projektu manjšinski partner nemške Deutsche Bank, so potrdili, da so dali ponudbo, več pa niso želeli komentirati. Še vedno je aktualna tudi ponudba angleškega sklada Anacap, ki ga usmerjajo v slovenski svetovalni družbi Elements.

Veljavnost ponudbe Deutsche Bank in Alfija je mesec dni. Odločitev bi lahko bila sprejeta konec maja, pravijo viri iz vrst upnikov. Pogoj novih ponudnikov je, da bi lahko odkupili sto odstotkov terjatev – pri čemer spomnimo, da ima 16 bank upnic zelo različne interese, ker so različno zavarovane.

Prav zaradi tega do zdaj nikoli ni bilo soglasja o prodaji terjatev, saj ponujeni diskonti (popusti) za nekatere bolje zavarovane banke niso prišli v poštev. Deutsche Bank in Alfi bi po neuradnih informacijah terjatve odkupila za okoli polovico vrednosti, kar je najboljša ponudba, ki so jo do zdaj dobile banke. Banke so postopek prodaje terjatev nazadnje ustavile februarja, ko eden od skladov vlagatelja Georgea Sorosa ponudbe nazadnje ni oddal. Na Finančni konferenci v Portorožu minuli teden je svoje načrte s Tušem razkril tudi šef Mercatorja Tomislav Čižmić. Povedal je, da bi v upravljanje prevzeli od 50 do 80 trgovin, skupaj z zaposlenimi in zalogami.

Skupina Tuš je po nerevidiranih podatkih lani ustvarila 493 milijonov evrov skupnih prihodkov, nekoliko manjši v primerjavi z letom prej so bili zaradi odprodaje dejavnosti v Makedoniji. Pod črto je ostalo 6,8 milijona evrov čistega dobička, kar je za 30 odstotkov več kot leto prej. Kosmati denarni tok (EBITDA) je za lani znašal 19 milijonov evrov, kar je skoraj 20 odstotkov več kot v letu 2016.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kaj lahko prinese bitka za nakup terjatev do Tuša?

Navezi Anacap-Elements in Alfi-Deutsche Bank se ravsata: ali znajo banke to izkoristiti? Ni videti

FINANCE
Spet vroče okoli Mirka Tuša – bodo banke terjatve prodale Deutsche Bank in Alfiju? 2

Kako je lani posloval Engrotuš? Prihodki dol, dobičkovnost gor

FINANCE
Bančne upnice ustavile postopek prodaje terjatev do skupine Tuš; kaj zdaj? 4

Sklad Georgea Sorosa ni oddal ponudbe - sledi nov načrt finančnega prestrukturiranja?

FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

FINANCE
Članki
Članki Kitajska rast se ohlaja, trgovinske skrbi se kopičijo

Ob koncu petmesečja je bila rast slovenskega izvoza med največjimi v Evropski uniji; nadaljnje omejevanje trgovinskih tokov bi to lahko...