V blejskem hotelu Ribno so v dveh letih in pol z različnimi ukrepi delež ločeno zbranih odpadkov povečali s 40 na 92 odstotkov in se ob tem lotili tudi zmanjševanja količin odpadkov, ki nastajajo pri njihovem delovanju, ter tako kot prvi v Sloveniji prejeli naziv zero waste hotel.
Kot je povedal direktor hotela Ribno Matija Blažič, so jim Ekologi brez meja zamisel predstavili pred dvema letoma. Ko so si delovanje tovrstnih hotelov ogledali v Italiji, so ugotovili, da koncept nič odpadkov ni zapleten in ga je mogoče vpeljati. Ko so se lotili nove poti, so imeli v hotelu od vseh odpadkov 60 odstotkov mešanih in le 40 odstotkov zbranih ločeno.
Naziv zero waste hotel podeljuje podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije. Njegov predstavnik Antonino Esposito se je tega domislil zaradi ogromne količine odpadkov, ki nastajajo v hotelih in restavracijah, čeprav je zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločevanje možno. Tudi turisti so za to vse bolj občutljivi in vse več jih išče ponudnike, ki so odgovorni do okolja. Tako je koncept nič odpadkov za hotel na trgu dodana vrednost.
V hotelu Ribno so največ ukrepov izvedli v restavraciji in kuhinji. Med drugim so izdelke, kot sta marmelada in maslo, začeli kupovati v večjih pakiranjih in jih za goste prestavljati v steklene posode. Podobno so storili z jogurti in mlekom. Gostom so ponudili manjše krožnike in jih zaprosili, naj si vzamejo manj hrane po večkrat, da je tako čim manj zavržejo.