Kakšna bo v letu 2019 rast v Sloveniji Kakšna bo v letu 2019 rast v Sloveniji Vsi napovedovalci se strinjajo, da bo prihodnje leto doma in na tujem zahtevnejše kot letošnje.
2019: Kaj se napoveduje v najpomembnejših panogah 2019: Kaj se napoveduje v najpomembnejših panogah Prognoze rasti in razvojnih trendov v gradbeništvu, transportu in logistiki, avtomobilizmu, trgovini na drobno, elektroindustriji, kovinski industriji, IKT, farmaciji, turizmu ter okolju in energetiki.
Komu se v letu 2019 ni treba bati za službo Komu se v letu 2019 ni treba bati za službo Vozniki, proizvodni in gradbeni delavci bodo v prihodnjem letu najbolj zaželeni.
7 tehnologij, ki bodo zaznamovale leto 2019 7 tehnologij, ki bodo zaznamovale leto 2019 O tem, kako nam bodo tehnološki trendi narekovali delo in življenje, vplivali na delovna mesta in kateri specialisti bodo najbolj iskani.

Blejski hotel Ribno prvi do naziva zero waste hotel

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Matija Blažič dodaj
Ekologi brez meja dodaj
Zero dodaj
 
Čas branja: 1 min
17.05.2018  21:00
Blejski hotel Ribno prvi do naziva zero waste hotel
Blejski hotel Ribno je delež ločeno zbranih odpadkov s 40 v dveh letih in pol povečal na 92 odstotkov.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Matija Blažič dodaj
Ekologi brez meja dodaj
Zero dodaj

V blejskem hotelu Ribno so v dveh letih in pol z različnimi ukrepi delež ločeno zbranih odpadkov povečali s 40 na 92 odstotkov in se ob tem lotili tudi zmanjševanja količin odpadkov, ki nastajajo pri njihovem delovanju, ter tako kot prvi v Sloveniji prejeli naziv zero waste hotel.

Kot je povedal direktor hotela Ribno Matija Blažič, so jim Ekologi brez meja zamisel predstavili pred dvema letoma. Ko so si delovanje tovrstnih hotelov ogledali v Italiji, so ugotovili, da koncept nič odpadkov ni zapleten in ga je mogoče vpeljati. Ko so se lotili nove poti, so imeli v hotelu od vseh odpadkov 60 odstotkov mešanih in le 40 odstotkov zbranih ločeno.

Naziv zero waste hotel podeljuje podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije. Njegov predstavnik Antonino Esposito se je tega domislil zaradi ogromne količine odpadkov, ki nastajajo v hotelih in restavracijah, čeprav je zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločevanje možno. Tudi turisti so za to vse bolj občutljivi in vse več jih išče ponudnike, ki so odgovorni do okolja. Tako je koncept nič odpadkov za hotel na trgu dodana vrednost.

V hotelu Ribno so največ ukrepov izvedli v restavraciji in kuhinji. Med drugim so izdelke, kot sta marmelada in maslo, začeli kupovati v večjih pakiranjih in jih za goste prestavljati v steklene posode. Podobno so storili z jogurti in mlekom. Gostom so ponudili manjše krožnike in jih zaprosili, naj si vzamejo manj hrane po večkrat, da je tako čim manj zavržejo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Najbolj zagrizeni nasprotniki sežiga odpadkov: 'Ni druge rešitve.' 2

Organizaciji Zero Waste Slovenija in Ekologi brez meja, tradicionalni nasprotnici sežiga odpadkov, »v dani situaciji« druge rešitve ne...

FINANCE
Članki
Članki (Pred zasedanjem Opeca) Cene surove nafte se ohlajajo

Konec tedna bodo na zasedanju Opeca spet odločali o naftnih kvotah in na trg curljajo informacije, da jih bodo povečali

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...

FINANCE
Članki
Članki Julija je nemško naložbeno zaupanje še bolj upadlo

Po panogah so najslabša pričakovanja za avtomobilsko industrijo, najboljša pa za panogo informacijskih tehnologij ter tudi za...

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...

FINANCE
Članki
Članki Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank 8

Dilem je veliko, krepi jih tudi dejstvo, da je tečaj delnic Deutsche Bank pod velikim tržnim pritiskom zdrsnil na zgodovinsko najnižjo...