Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Več vprašanj kot odgovorov na zaslišanju Marka Zuckerberga v EP

Čas branja: 1 min
24.05.2018  21:00
Več vprašanj kot odgovorov na zaslišanju Marka Zuckerberga v EP
Ustanovitelj korporacije Facebook Mark Zuckerberg je na zaslišanju v evropskem parlamentu ponovil, da si v družbi prizadevajo za reševanje vprašanja lažnih vesti, ne želijo pa biti razsodnik, kaj je res in kaj ne.

»Nismo storili dovolj, da bi preprečili zlorabo orodij, svoje odgovornosti nismo dojeli dovolj široko, opravičujem se.«

Tako je svoj vnaprej pripravljeni uvodni govor na uro in pol dolgem zaslišanju o zlorabi osebnih podatkov uporabnikov Facebooka v tako imenovani aferi Cambridge Analytica v evropskem parlamentu (EP) začel ustanovitelj korporacije Facebook Mark Zuckerberg. Zaslišanje je potekalo za zaprtimi vrati, zagotovljen pa je bil spletni prenos.

Drugače od ZDA, kjer so ameriški kongresniki Zuckerberga zasliševali 13 ur in je ta na njihova vprašanja odgovarjal sproti, je bil v EP format zaslišanja oblikovan tako, da so vsi predstavniki političnih skupin postavili vprašanje, na koncu pa je Zuckerberg nanje odgovarjal naenkrat. To mu je, pričakovano, dalo možnost, da se je kakšnemu odgovoru izognil.

Podobno kot na zaslišanju v ZDA so tudi evropski poslanci Zuckerberga vprašali, ali je Facebook monopolist. Pa tudi, ali je čas, da se monopol Facebooka razbije, ker se je v rokah družbe nabralo preveč moči, ali bi bil Facebook pripravljen sodelovati z evropskimi organi, da bi ugotovili, ali je njegov status status monopolista, ali bi bil Facebook pripravljen uvesti plačljivo storitev, da bi se uporabniki lahko izognili oglasom, za katere plačujejo v bistvu s podatki. Med pomembnimi vprašanji je bila tudi skrb, kaj bo Facebook storil za rešitev vprašanja lažnih računov, pa tudi glede neprimernih vsebin, med katerimi so navedli sovražni govor, nadlegovanje, nesprejemljivo politično propagando, med katero so zasliševalci navedli nacistično propagando.

Zuckerberg, ki je v svojem odgovoru, tako kot v ZDA, naštel številne ukrepe za varstvo osebnih podatkov, je povedal, da se pri družbi trudijo okrepiti število pregledovalcev vsebin. Pri tem pa, tako kot v ameriškem kongresu, spet poudaril, da na tem področ­ju pri družbi veliko stavijo na pomoč orodij na temelju umetne inteligence. Zuckerberg je dejal, da so na primer v prvem četrtletju odstranili okoli 580 milijonov lažnih računov. Prizadevajo pa si tudi za reševanje vprašanja lažnih vesti. »Ne želimo biti razsodnik, kaj je res in kaj ne, tega si ne bomo privoščili. Sodelujemo pa s partnerji, ki preverjajo dejstva.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Vodnik: kako se izbrisati s Facebooka? 8

Facebook pod pritiskom: Marc Zuckerberg ta teden pred kongresom

MANAGER
Manager
Manager Zakaj se krhajo imperiji družabnih omrežij 1

V epidemiji politične manipulacije, lažnih novic, sovražnega govora, zlorab osebnih podatkov in čedalje obsežnejšega nabora...

AVTO
Posel
Posel (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred...

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...

FINANCE
Članki
Članki Kriza v Italiji peljala v razprodajo na trgih

Italijanska politična kriza odzvanja po premoženjskih trgih – od obvezniških, delniških do deviznih