Manager

Več vprašanj kot odgovorov na zaslišanju Marka Zuckerberga v EP

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

24.05.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Več vprašanj kot odgovorov na zaslišanju Marka Zuckerberga v EP
Ustanovitelj korporacije Facebook Mark Zuckerberg je na zaslišanju v evropskem parlamentu ponovil, da si v družbi prizadevajo za reševanje vprašanja lažnih vesti, ne želijo pa biti razsodnik, kaj je res in kaj ne.

»Nismo storili dovolj, da bi preprečili zlorabo orodij, svoje odgovornosti nismo dojeli dovolj široko, opravičujem se.«

Tako je svoj vnaprej pripravljeni uvodni govor na uro in pol dolgem zaslišanju o zlorabi osebnih podatkov uporabnikov Facebooka v tako imenovani aferi Cambridge Analytica v evropskem parlamentu (EP) začel ustanovitelj korporacije Facebook Mark Zuckerberg. Zaslišanje je potekalo za zaprtimi vrati, zagotovljen pa je bil spletni prenos.

Drugače od ZDA, kjer so ameriški kongresniki Zuckerberga zasliševali 13 ur in je ta na njihova vprašanja odgovarjal sproti, je bil v EP format zaslišanja oblikovan tako, da so vsi predstavniki političnih skupin postavili vprašanje, na koncu pa je Zuckerberg nanje odgovarjal naenkrat. To mu je, pričakovano, dalo možnost, da se je kakšnemu odgovoru izognil.

Podobno kot na zaslišanju v ZDA so tudi evropski poslanci Zuckerberga vprašali, ali je Facebook monopolist. Pa tudi, ali je čas, da se monopol Facebooka razbije, ker se je v rokah družbe nabralo preveč moči, ali bi bil Facebook pripravljen sodelovati z evropskimi organi, da bi ugotovili, ali je njegov status status monopolista, ali bi bil Facebook pripravljen uvesti plačljivo storitev, da bi se uporabniki lahko izognili oglasom, za katere plačujejo v bistvu s podatki. Med pomembnimi vprašanji je bila tudi skrb, kaj bo Facebook storil za rešitev vprašanja lažnih računov, pa tudi glede neprimernih vsebin, med katerimi so navedli sovražni govor, nadlegovanje, nesprejemljivo politično propagando, med katero so zasliševalci navedli nacistično propagando.

Zuckerberg, ki je v svojem odgovoru, tako kot v ZDA, naštel številne ukrepe za varstvo osebnih podatkov, je povedal, da se pri družbi trudijo okrepiti število pregledovalcev vsebin. Pri tem pa, tako kot v ameriškem kongresu, spet poudaril, da na tem področ­ju pri družbi veliko stavijo na pomoč orodij na temelju umetne inteligence. Zuckerberg je dejal, da so na primer v prvem četrtletju odstranili okoli 580 milijonov lažnih računov. Prizadevajo pa si tudi za reševanje vprašanja lažnih vesti. »Ne želimo biti razsodnik, kaj je res in kaj ne, tega si ne bomo privoščili. Sodelujemo pa s partnerji, ki preverjajo dejstva.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Manager
Grda resnica – vpogled v Facebookov boj za prevlado
Manager
ManagerHugo Rifkind / The Times / The Interview People Grda resnica – vpogled v Facebookov boj za prevlado 3

Nova knjiga Sheere Frenkel in Cecilije Kang o Facebooku ponuja izčrpno pripoved o njegovem vzponu. Toda, kaj se v resnici skriva za slo Marka Zuckerberga po nadzoru?

FINANCE
Tožbe gor ali dol – Facebook svojo prihodnost še vedno vidi v Whatsappu
Finance
Bloomberg Tožbe gor ali dol – Facebook svojo prihodnost še vedno vidi v Whatsappu

Kako poskuša Zuckerberg z Whatsappa razviti rešitve, s katerimi Wechatu uspeva na Kitajskem

FINANCE
Okolje & energija
Facebook se je lotil lažnih podnebnih informacij
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Facebook se je lotil lažnih podnebnih informacij 1

Zapisi na Facebooku z lažnimi informacijami o podnebju bodo dobili posebne oznake, ki bodo bralce usmerile na podnebni informacijski center.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Manager
Smisel približkov realnosti
Manager
ManagerBoštjan Usenik Smisel približkov realnosti 1

Zakaj ne zamenjam pisarne v lastni(!) naravni resničnosti, pa čeprav do tja odkorakam ob smrdljivi cesti, na poti spijem kavo dvomljivega okusa in me ob prihodu sodelavec v pozdrav lopne po hrbtu.

FINANCE
Manager
Nataše pirc musar vseh dežel se bodo združevale
Manager
ManagerPeter Frankl Nataše pirc musar vseh dežel se bodo združevale 13

Bo boj zoper Amazon, FB in druge rodil več svobode in trga? Ali pa se bo izlegel nov birokratski zmaj?

FINANCE
Facebook v drugem četrtletju medletno s 56-odstotno rastjo prihodkov, v drugi polovici leta napoveduje upočasnitev rasti
Finance
Pia Bedene Facebook v drugem četrtletju medletno s 56-odstotno rastjo prihodkov, v drugi polovici leta napoveduje upočasnitev rasti

Analitiki v tretjem četrtletju pričakujejo 31-odstotno rast

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.