Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Več vprašanj kot odgovorov na zaslišanju Marka Zuckerberga v EP

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
24.05.2018  21:00
Več vprašanj kot odgovorov na zaslišanju Marka Zuckerberga v EP
Ustanovitelj korporacije Facebook Mark Zuckerberg je na zaslišanju v evropskem parlamentu ponovil, da si v družbi prizadevajo za reševanje vprašanja lažnih vesti, ne želijo pa biti razsodnik, kaj je res in kaj ne.

Obveščaj me o novih člankih:  

»Nismo storili dovolj, da bi preprečili zlorabo orodij, svoje odgovornosti nismo dojeli dovolj široko, opravičujem se.«

Tako je svoj vnaprej pripravljeni uvodni govor na uro in pol dolgem zaslišanju o zlorabi osebnih podatkov uporabnikov Facebooka v tako imenovani aferi Cambridge Analytica v evropskem parlamentu (EP) začel ustanovitelj korporacije Facebook Mark Zuckerberg. Zaslišanje je potekalo za zaprtimi vrati, zagotovljen pa je bil spletni prenos.

Drugače od ZDA, kjer so ameriški kongresniki Zuckerberga zasliševali 13 ur in je ta na njihova vprašanja odgovarjal sproti, je bil v EP format zaslišanja oblikovan tako, da so vsi predstavniki političnih skupin postavili vprašanje, na koncu pa je Zuckerberg nanje odgovarjal naenkrat. To mu je, pričakovano, dalo možnost, da se je kakšnemu odgovoru izognil.

Podobno kot na zaslišanju v ZDA so tudi evropski poslanci Zuckerberga vprašali, ali je Facebook monopolist. Pa tudi, ali je čas, da se monopol Facebooka razbije, ker se je v rokah družbe nabralo preveč moči, ali bi bil Facebook pripravljen sodelovati z evropskimi organi, da bi ugotovili, ali je njegov status status monopolista, ali bi bil Facebook pripravljen uvesti plačljivo storitev, da bi se uporabniki lahko izognili oglasom, za katere plačujejo v bistvu s podatki. Med pomembnimi vprašanji je bila tudi skrb, kaj bo Facebook storil za rešitev vprašanja lažnih računov, pa tudi glede neprimernih vsebin, med katerimi so navedli sovražni govor, nadlegovanje, nesprejemljivo politično propagando, med katero so zasliševalci navedli nacistično propagando.

Zuckerberg, ki je v svojem odgovoru, tako kot v ZDA, naštel številne ukrepe za varstvo osebnih podatkov, je povedal, da se pri družbi trudijo okrepiti število pregledovalcev vsebin. Pri tem pa, tako kot v ameriškem kongresu, spet poudaril, da na tem področ­ju pri družbi veliko stavijo na pomoč orodij na temelju umetne inteligence. Zuckerberg je dejal, da so na primer v prvem četrtletju odstranili okoli 580 milijonov lažnih računov. Prizadevajo pa si tudi za reševanje vprašanja lažnih vesti. »Ne želimo biti razsodnik, kaj je res in kaj ne, tega si ne bomo privoščili. Sodelujemo pa s partnerji, ki preverjajo dejstva.«Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Vodnik: kako se izbrisati s Facebooka? 8

Facebook pod pritiskom: Marc Zuckerberg ta teden pred kongresom

MANAGER
Manager
Manager Zakaj se krhajo imperiji družabnih omrežij 1

V epidemiji politične manipulacije, lažnih novic, sovražnega govora, zlorab osebnih podatkov in čedalje obsežnejšega nabora...

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...