(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Škoti bodo zgradili največjo žago v Sloveniji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
24.05.2018  21:00
Škoti bodo zgradili največjo žago v Sloveniji
40 milijonov evrov bo v gradnjo visokotehnološke žage, ki bo lahko razžagala okoli 300 tisoč kubičnih metrov lesa na leto, vložilo škotsko družinsko podjetje BSW Timber, največje britansko gozdarsko podjetje.

Obveščaj me o novih člankih:  

Škotsko družinsko podjetje BSW Timber bo septembra začelo gradnjo največje žage v Sloveniji. Celotna naložba je vredna več kot 40 milijonov evrov, prinesla pa bo 170 novih delovnih mest. Zagon proizvodnje je predviden za začetek leta 2020.

Nova žaga škotskega investitorja bo lahko po napovedih letno razžagala okoli 300 tisoč kubičnih metrov lesa, družba pa je oddala tudi vlogo za subvencijo države, ki bi lahko znašala od 15 do 20 odstotkov upravičenih stroškov.

Sodobna visokotehnološka žaga, ki bo stala na Gomilskem v občini Braslovče, bo manj hrupna, strukturo hlodov bo določila z rentgenskim skenerjem, izkoriščenost hlodov pa bo 95-odstotna. V Sloveniji je izkoriščenost hlodov sicer 65-odstotna.

Škoti proizvodni kompleks načrtujejo na treh lokacijah. Poleg centra na Gomilskem načrtujejo še peletarno in kogeneracijo na lesno biomaso v Šoštanju ter proizvodnjo peletov in lesene embalaže v Letušu.

Slovenski žagarji, združeni v sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), napovedanemu prihodu škotskega investitorja nasprotujejo, saj so prepričani, da bodo zaradi tega izgubili delo številni manjši žagarji v Sloveniji. Kot sicer pravijo pri OZS, so slovenski žagarji kljub prostim zmogljivostim podhranjeni, saj zaradi povečanega izvoza ne dobijo dovolj hlodovine. In dodajajo, da investitor omenja 170 novih delovnih mest, a da je pri tem treba vedeti, da bodo po drugi strani uničili več kot tisoč delovnih mest pri malih slovenskih žagarjih.

Družba BSW Timber je največje britansko gozdarsko podjetje. Upravljajo sedem žag v Veliki Britaniji in eno v Latviji ter zaposlujejo okoli 1.300 ljudi. Letno ustvarijo več kot 300 milijonov funtov oziroma več kot 342 milijonov evrov prihodkov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Škotsko podjetje bo z novo žago odprlo 170 novih delovnih mest

Naložba je vredna okrog 40 milijonov evrov

OK & EN
Novice
Novice (intervju) Kaj prinaša škotska žaga industriji, prebivalstvu in okolju 17

Škotsko družinsko podjetje BSW ustanavlja žago na Gomilskem pri Braslovčah. Naložba prinaša 170 neposrednih delovnih mest in delovna...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW bo s 40 milijoni zgradil največjo žago v Sloveniji

Škotsko družinsko podjetje BSW naj bi septembra v okviru 40-milijonske investicije začelo graditi največjo žago pri nas, njihov...

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...