Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Škoti bodo zgradili največjo žago v Sloveniji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
24.05.2018  21:00
Škoti bodo zgradili največjo žago v Sloveniji
40 milijonov evrov bo v gradnjo visokotehnološke žage, ki bo lahko razžagala okoli 300 tisoč kubičnih metrov lesa na leto, vložilo škotsko družinsko podjetje BSW Timber, največje britansko gozdarsko podjetje.

Obveščaj me o novih člankih:  

Škotsko družinsko podjetje BSW Timber bo septembra začelo gradnjo največje žage v Sloveniji. Celotna naložba je vredna več kot 40 milijonov evrov, prinesla pa bo 170 novih delovnih mest. Zagon proizvodnje je predviden za začetek leta 2020.

Nova žaga škotskega investitorja bo lahko po napovedih letno razžagala okoli 300 tisoč kubičnih metrov lesa, družba pa je oddala tudi vlogo za subvencijo države, ki bi lahko znašala od 15 do 20 odstotkov upravičenih stroškov.

Sodobna visokotehnološka žaga, ki bo stala na Gomilskem v občini Braslovče, bo manj hrupna, strukturo hlodov bo določila z rentgenskim skenerjem, izkoriščenost hlodov pa bo 95-odstotna. V Sloveniji je izkoriščenost hlodov sicer 65-odstotna.

Škoti proizvodni kompleks načrtujejo na treh lokacijah. Poleg centra na Gomilskem načrtujejo še peletarno in kogeneracijo na lesno biomaso v Šoštanju ter proizvodnjo peletov in lesene embalaže v Letušu.

Slovenski žagarji, združeni v sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), napovedanemu prihodu škotskega investitorja nasprotujejo, saj so prepričani, da bodo zaradi tega izgubili delo številni manjši žagarji v Sloveniji. Kot sicer pravijo pri OZS, so slovenski žagarji kljub prostim zmogljivostim podhranjeni, saj zaradi povečanega izvoza ne dobijo dovolj hlodovine. In dodajajo, da investitor omenja 170 novih delovnih mest, a da je pri tem treba vedeti, da bodo po drugi strani uničili več kot tisoč delovnih mest pri malih slovenskih žagarjih.

Družba BSW Timber je največje britansko gozdarsko podjetje. Upravljajo sedem žag v Veliki Britaniji in eno v Latviji ter zaposlujejo okoli 1.300 ljudi. Letno ustvarijo več kot 300 milijonov funtov oziroma več kot 342 milijonov evrov prihodkov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...