Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Škoti bodo zgradili največjo žago v Sloveniji

Čas branja: 1 min
24.05.2018  21:00
Škoti bodo zgradili največjo žago v Sloveniji
40 milijonov evrov bo v gradnjo visokotehnološke žage, ki bo lahko razžagala okoli 300 tisoč kubičnih metrov lesa na leto, vložilo škotsko družinsko podjetje BSW Timber, največje britansko gozdarsko podjetje.

Škotsko družinsko podjetje BSW Timber bo septembra začelo gradnjo največje žage v Sloveniji. Celotna naložba je vredna več kot 40 milijonov evrov, prinesla pa bo 170 novih delovnih mest. Zagon proizvodnje je predviden za začetek leta 2020.

Nova žaga škotskega investitorja bo lahko po napovedih letno razžagala okoli 300 tisoč kubičnih metrov lesa, družba pa je oddala tudi vlogo za subvencijo države, ki bi lahko znašala od 15 do 20 odstotkov upravičenih stroškov.

Sodobna visokotehnološka žaga, ki bo stala na Gomilskem v občini Braslovče, bo manj hrupna, strukturo hlodov bo določila z rentgenskim skenerjem, izkoriščenost hlodov pa bo 95-odstotna. V Sloveniji je izkoriščenost hlodov sicer 65-odstotna.

Škoti proizvodni kompleks načrtujejo na treh lokacijah. Poleg centra na Gomilskem načrtujejo še peletarno in kogeneracijo na lesno biomaso v Šoštanju ter proizvodnjo peletov in lesene embalaže v Letušu.

Slovenski žagarji, združeni v sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), napovedanemu prihodu škotskega investitorja nasprotujejo, saj so prepričani, da bodo zaradi tega izgubili delo številni manjši žagarji v Sloveniji. Kot sicer pravijo pri OZS, so slovenski žagarji kljub prostim zmogljivostim podhranjeni, saj zaradi povečanega izvoza ne dobijo dovolj hlodovine. In dodajajo, da investitor omenja 170 novih delovnih mest, a da je pri tem treba vedeti, da bodo po drugi strani uničili več kot tisoč delovnih mest pri malih slovenskih žagarjih.

Družba BSW Timber je največje britansko gozdarsko podjetje. Upravljajo sedem žag v Veliki Britaniji in eno v Latviji ter zaposlujejo okoli 1.300 ljudi. Letno ustvarijo več kot 300 milijonov funtov oziroma več kot 342 milijonov evrov prihodkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Škotsko podjetje bo z novo žago odprlo 170 novih delovnih mest

Naložba je vredna okrog 40 milijonov evrov

OK & EN
Novice
Novice (intervju) Kaj prinaša škotska žaga industriji, prebivalstvu in okolju 17

Škotsko družinsko podjetje BSW ustanavlja žago na Gomilskem pri Braslovčah. Naložba prinaša 170 neposrednih delovnih mest in delovna...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW bo s 40 milijoni zgradil največjo žago v Sloveniji

Škotsko družinsko podjetje BSW naj bi septembra v okviru 40-milijonske investicije začelo graditi največjo žago pri nas, njihov...

SUBV
Članki
Članki Imate doma 18-letnika? Samo še danes se lahko poteguje za brezplačno vozovnico Interrail. 1

EU bo to poletje 15 tisoč 18-letnikom – od tega 61 iz Slovenije – podarila brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi...

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...