Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Slovenijo pozivajo k izboljšanju strukture javnih financ

Čas branja: 1 min
31.05.2018  21:00
Slovenijo pozivajo k izboljšanju strukture javnih financ
EU je Sloveniji poslala dve priporočili za vzdržno gospodarsko rast z novimi naložbami in delovnimi mesti, ob siceršnjem uravnoteženju javnih financ.

Podobno kot druge članice EU je tudi Slovenija iz Bruslja dobila nova priporočila s predlogi, kako bi lahko dosegla vzdržno gospodarsko rast z novimi naložbami in delovnimi mesti ob siceršnjem uravnoteženju javnih financ. Sloveniji so pri evropski komisiji tokrat namenili dve priporočili, eno manj kot lani.

Komisija v priporočilih Slovenijo poziva k izboljšanju strukture javnih financ, kar bi po priporočilu lahko storila z zagotovitvijo, da se primarni javnofinančni odhodki v letu 2019 nominalno ne bi povečali za več kot 3,1 odstotka (to bi ustrezalo tako imenovani strukturni prilagoditvi, torej zmanjšanju primarnega primanjkljaja, v višini 0,65 odstotka BDP).

Priporoča ji tudi, naj nadaljuje začrtane strukturne reforme na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe ter pokojninskega sistema za zagotovitev njegove dolgoročne vzdržnosti in ustreznosti. Iz Bruslja prihaja poziv, naj se poveča zaposljivost nizko usposobljenih in starejših delavcev. Pa tudi, da naj Slovenija zagotovi nadaljnji razvoj alternativnih virov financiranja za inovativna in hitro rastoča podjetja. Bruselj Slovenijo tudi poziva, naj zmanjša ovire za vstop na regulirane trge in še odpravlja administrativne ovire. Komisija nas poziva tudi k izboljšanju konkurence, profesionalizaciji in neodvisnemu nadzoru na področju javnih naročil. In ne nazadnje: komisija Slovenijo poziva, naj izpelje privatizacije skladno z uveljavljenimi načrti.

Trenutne ugodne gospodarske razmere bi članice EU morale izkoristiti za to, da bi okrepile odpornost evropskega gospodarstva in družbe, so pri evropski komisiji poudarili ob objavi letošnjih specifičnih priporočil za posamezne članice.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji 7

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

AVTO
Nasveti
Nasveti Vse, kar ste želeli vedeti o tožbi proti VW, pa niste imeli koga vprašati

Poiskali smo odgovore na praktična vprašanja, potem ko je bila vložena tožba proti VW, v kateri odškodnino terja tudi 6.024 slovenskih...