Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Kako v svetu in pri nas razvijajo pametna omrežja in kaj bomo imeli od tega.
(intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni (intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni Politika bo šla malo bolj v levo, velikih strahov pa nimam, pravi ekonomist Jože Damijan, ki meni, da bo Šarčeva vlada iskala soglasja malo pri Levici, malo pa pri NSi, kadar bo Levica preveč ekstremna. O Binetu Kordežu, ki na njegovem blogu piše o davkih, pa: »Tudi Karl May je najboljše knjige napisal v zaporu.«
Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Podjetje ZkotZ je doslej po vsem svetu prodalo že več kot dva milijona izdelkov, 90 odstotkov jih izvozijo.
(intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem (intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem Britanec Simon Wilkinson ustvarja zgodbe, ki jih prek več medijev in množice spletnih objav gledalcu prepričljivo predstavi kot resnične. Samo za to, da bi mu na koncu pokazal, da je bil manipuliran.

Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji

Čas branja: 1 min
31.05.2018  21:00
Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji
Morebitna uvedba dodatnih carin bi lahko precej prizadela tudi evropske avtomobilske družbe, na katere so močno navezani v številnih slovenskih podjetjih.

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova administracija zdaj storila prvi korak k možni uresničitvi te napovedi – uvedli so preiskavo, ali uvoz tujih avtomobilov in tovornjakov ogroža ameriško nacionalno varnost.

Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je uvedbo preiskave, ki je bila sprožena na enakih temeljih kot preiskava o uvozu jekla in aluminija v ZDA, pospremil z besedami, da obstajajo dokazi, da uvoz že več desetletij spodkopava ameriško avtomobilsko industrijo.

Kot je razumeti za zdaj, v ameriški administraciji med drugim razmišljajo o možnosti uvedbe dodatnih carin na uvoz avtomobilov v višini 25 odstotkov. Takšne dodatne obremenitve bi bile hud udarec za prav vse družbe, ki izvažajo avtomobile in tovornjake v ZDA. Spomnimo: ameriške carine za uvoz evropskih avtomobilov trenutno znašajo 2,5 odstotka, na drugi strani pa evropske carine za uvoz ameriških avtomobilov znašajo deset odstotkov.

Med svetovno največjimi avtomobilskimi proizvajalci bi uvedbo dodatnih carin na uvoz avtomobilov v ZDA po oceni analitikov najbolj občutili v družbah Mazda, Jaguar Land Rover, ki je podružnica indijske Tata Motors, ter pri družbi Mitsubishi Motors. Razlog je v tem, da so vsi avtomobili, ki jih v ZDA prodajo ti proizvajalci, uvoženi, noben ni izdelan na ameriških tleh. Nasprotno imajo nekatere avtomobilske družbe v ZDA lokalne proizvodne zmogljivosti in med njimi so tudi evropski oziroma nemški proizvajalci.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Trump je evropski avtomobilski industriji zagrozil z uvedbo 20-odstotnih carin 7

Zagrožene carine pri uvozu evropskih avtomobilov v ZDA bi bile s tem kar osemkrat višje od zdajšnjih

AVTO
Novice
Novice Ste pripravljeni na Junckerjev 250-milijardni 'milo za drago' Trumpu? 23

Evropa poskuša odvrniti ZDA od načrtovanih carin na avtomobile, tudi z grožnjo sorazmernih povračilnih ukrepov

FINANCE
Pripravite se na podražitve ameriških kavbojk, kozmetike ... 8

Danes so začele veljati evropske carine na nekatero blago iz ZDA

FINANCE
Članki
Članki V Frankfurtu ponavljajo: obrestne mere ECB bodo na zdajšnji nizki ravni še vsaj do konca poletja 2019

Na poti k zaostrovanju denarne politike na evrskem območju se bodo pri ECB najprej lotili opuščanja obsežnih spodbujevalnih ukrepov,...

FINANCE
Članki
Članki V pričakovanju nepričakovanega 2

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije

Pri evropski komisiji so pred nedavnim opozorili: Izstop Velike Britanije iz EU bo, ne glede na to, ali bosta partnerici dosegli dogovor...