Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Salus je kupil več kot polovico Sanolaborja

Čas branja: 1 min
31.05.2018  21:00
Salus je kupil več kot polovico Sanolaborja
10,3 milijona evrov bo za 58-odstotni delež v tekmecu Sanolaborju odštel vele­trgovec z zdravili Salus. Foto: Aleš Beno

Veletrgovec z zdravili Salus je sklenil pogodbo o nakupu 58-odstotnega deleža tekmeca Sanolabor. Za delnico bo odštel 700,35 evra, kar skupaj znese 10,3 milijona evrov.

Posel sicer še ni povsem pod streho. Kot pojasnjujejo v Salusu, je prodajna pogodba sklenjena pod določenimi odložnimi pogoji. Ti med drugim vključujejo soglasje pristojnih organov za varstvo konkurence, soglasje skupščine Salusa k transakciji ter soglasje uprave in nadzornega sveta družbe Sanolabor k prenosu delnic Sanolaborja. »Prodajna pogodba je sklenjena pod razveznim pogojem, ki se izpolni, če družba Salus, v naknadni prevzemni ponudbi, skupaj z delnicami, ki so predmet prodajne pogodbe, ne pridobi 75 odstotkov glasovalnih pravic v družbi Sanolabor,« še pojasnjujejo v Salusu. Prevzem bodo financirali s kombinacijo lastnih virov in dolžniškega kapitala.

Sanolabor je eno izmed večjih slovenskih podjetij za prodajo na debelo in trženje na področju zdravstva, industrije, znanosti in šolstva. Najpomembnejši izdelki v prodajnem programu so medicinski pripomočki, medicinska in bolniška oprema, potrošni material in oprema za laboratorije, zdravila, izdelki za osebno zaščito in dentalni izdelki. Hčerinska podjetja ima v Zagrebu in Beogradu, z izbranimi programi pa oskrbuje partnerje oziroma kupce na trgih Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Črne gore in Kosova.

Kdo so lastniki Sanolaborja? Več deset fizičnih oseb, največja deleža imata v lasti Marko Bokal (17,1 odstotka) in Sonja Batistič (11,13 odstotka). Sanolabor je lani na ravni matične družbe ustvaril 60 milijonov evrov prihodkov in dva milijona evrov čistega dobička. Salus je na drugi strani lani na ravni skupine ustvaril 232 milijonov evrov prihodkov in 3,8 milijona evrov čistega dobička.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Salus prevzema, kupil je več kot polovico Sanolaborja

Svoje bo morala povedati še agencija za varstvo konkurence

FINANCE
Članki
Članki So nam evroposlanci ravnokar malo priprli internet? 6

Z reformo avtorskega prava v takšni obliki, kakršna je bila danes v prvem koraku potrjena na pristojnem odboru evropskega parlamenta, se...

AVTO
Posel
Posel Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki –...

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...