Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Salus je kupil več kot polovico Sanolaborja

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
prevzemi   dodaj
Salus dodaj
Sanolabor dodaj
Marko Bokal dodaj
Sonja Batistič dodaj
 
Čas branja: 1 min
31.05.2018  21:00
Salus je kupil več kot polovico Sanolaborja
10,3 milijona evrov bo za 58-odstotni delež v tekmecu Sanolaborju odštel vele­trgovec z zdravili Salus. Foto: Aleš Beno

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
prevzemi   dodaj
Salus dodaj
Sanolabor dodaj
Marko Bokal dodaj
Sonja Batistič dodaj

Veletrgovec z zdravili Salus je sklenil pogodbo o nakupu 58-odstotnega deleža tekmeca Sanolabor. Za delnico bo odštel 700,35 evra, kar skupaj znese 10,3 milijona evrov.

Posel sicer še ni povsem pod streho. Kot pojasnjujejo v Salusu, je prodajna pogodba sklenjena pod določenimi odložnimi pogoji. Ti med drugim vključujejo soglasje pristojnih organov za varstvo konkurence, soglasje skupščine Salusa k transakciji ter soglasje uprave in nadzornega sveta družbe Sanolabor k prenosu delnic Sanolaborja. »Prodajna pogodba je sklenjena pod razveznim pogojem, ki se izpolni, če družba Salus, v naknadni prevzemni ponudbi, skupaj z delnicami, ki so predmet prodajne pogodbe, ne pridobi 75 odstotkov glasovalnih pravic v družbi Sanolabor,« še pojasnjujejo v Salusu. Prevzem bodo financirali s kombinacijo lastnih virov in dolžniškega kapitala.

Sanolabor je eno izmed večjih slovenskih podjetij za prodajo na debelo in trženje na področju zdravstva, industrije, znanosti in šolstva. Najpomembnejši izdelki v prodajnem programu so medicinski pripomočki, medicinska in bolniška oprema, potrošni material in oprema za laboratorije, zdravila, izdelki za osebno zaščito in dentalni izdelki. Hčerinska podjetja ima v Zagrebu in Beogradu, z izbranimi programi pa oskrbuje partnerje oziroma kupce na trgih Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Črne gore in Kosova.

Kdo so lastniki Sanolaborja? Več deset fizičnih oseb, največja deleža imata v lasti Marko Bokal (17,1 odstotka) in Sonja Batistič (11,13 odstotka). Sanolabor je lani na ravni matične družbe ustvaril 60 milijonov evrov prihodkov in dva milijona evrov čistega dobička. Salus je na drugi strani lani na ravni skupine ustvaril 232 milijonov evrov prihodkov in 3,8 milijona evrov čistega dobička.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Salus prevzema, kupil je več kot polovico Sanolaborja

Svoje bo morala povedati še agencija za varstvo konkurence

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...

FINANCE
Članki
Članki EU bo omejila tudi ceno mednarodnih telefonskih klicev v druge članice 4

Po novem boste precej kmalu lahko malo bolj sproščeni glede stroškov, če boste od doma s svoje mobilne (ali fiksne) številke...

FINANCE
Članki
Članki (Goljufije) Dolgove za grad je hotel poplačati z denarjem EU 2

Tudi lani so med goljufijami z evropskim denarjem v EU prevladovali primeri nepravilno porabljenega denarja iz strukturnih skladov ter iz...

FINANCE
Članki
Članki Julija je nemško naložbeno zaupanje še bolj upadlo

Po panogah so najslabša pričakovanja za avtomobilsko industrijo, najboljša pa za panogo informacijskih tehnologij ter tudi za...

AVTO
Novice
Novice Na čelo koncerna VW prihaja človek, ki zna oklestiti stroške 2

Danes so pri Volkswagnu naznanili strateško partnerstvo s Toyoto na področju tovornih vozil, jutri pa bo nadzorni svet predvidoma...