Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Mežiški TAB pred prodajo južnoafriški skupini Metair

Čas branja: 1 min
31.05.2018  21:00
Mežiški TAB pred prodajo južnoafriški skupini Metair
300 milijonov evrov naj bi po neuradnih informacijah za TAB odštel južnoafriški proizvajalec baterij Metair.

Eno najuspešnejših slovenskih podjetij, Tovarna akumulatorskih baterij TAB Mežica, je po neuradnih, a zanesljivih informacijah tik pred prodajo strateškemu partnerju, južnoafriškemu proizvajalcu baterij Metairu. Vrednost transakcije naj bi znašala okoli 300 milijonov evrov.

Največji posamični lastnik mežiške družbe in njen direktor Bogomir Auprih informacije o prodaji komentira tako: »V družbi TAB v odziv na pomembne spremembe na področju baterijske proizvodnje, vključno s pospešeno globalizacijo in konsolidacijo v svetu, potekajo aktivnosti za iskanje najustreznejše rešitve za družbo. Uprava družbe TAB je s tem namenom podprla postopek iskanja morebitnega strateškega partnerja za družbo.« Po neuradnih informacijah bi lahko bila odločitev o prodaji Južnoafričanom sprejeta še pred koncem poletja.

TAB, kjer akumulatorje izdelujejo že 52 let in ki je lani s 1.297 zaposlenimi na ravni skupine ustvaril 287 milijonov evrov prihodkov od prodaje in dobrih 26 milijonov evrov čistega dobička, izhaja iz sistema podjetij oziroma nekdanjih temeljnih organizacij združenega dela Rudnika Mežica. V devetdesetih letih se je lastninil podobno kot druga nekdanja družbena podjetja, danes pa je v lasti menedžerjev, med katerimi je največji, 15,9-odstotni posamični lastnik Bogomir Auprih, ki je direktor družbe od leta 2000.

Skupina Metair, katere delnice kotirajo na johannesburški borzi, je lani ustvarila 641,5 milijona evrov prihodkov od prodaje ter imela 39,6 milijona evrov čistega dobička in 74 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Tržna kapitalizacija Metaira znaša približno 275 milijonov evrov, kar pomeni, da bo kupila podobno veliko družbo. Metair zaposluje malenkost manj kot šest tisoč ljudi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ekskluzivno: TAB pred prodajo, v Mežiško dolino bo iz Južne Afrike pljusknilo okoli 300 milijonov evrov! 20

V senci prodaje Gorenja se dogaja še (potencialno) večji prevzem – južnoafriškega strateškega lastnika bo dobila družba za...

FINANCE
Neuradno: Južnoafričani se bodo o nakupu TAB odločali septembra

V TAB lanski dobiček pred prodajo družbe pustili v bilanci – umaknili tudi lastne delnice

FINANCE
Članki
Članki Po vrhu o migracijah: Italija z načrtom v desetih točkah, Nemčija z EU več hitrosti 7

Italijanski premier, ki je na nedeljskem izrednem vrhu o migracijah predstavil vladni predlog evropske strategije v desetih točkah, je med...

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...

FINANCE
Članki
Članki Facebook - za »brezplačni« dostop plačate s podatki 1

Česa ne bi smeli preslišati s senatnega zaslišanja šefa Facebooka Marka Zuckeberga