(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Mežiški TAB pred prodajo južnoafriški skupini Metair

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
31.05.2018  21:00
Mežiški TAB pred prodajo južnoafriški skupini Metair
300 milijonov evrov naj bi po neuradnih informacijah za TAB odštel južnoafriški proizvajalec baterij Metair.

Obveščaj me o novih člankih:  

Eno najuspešnejših slovenskih podjetij, Tovarna akumulatorskih baterij TAB Mežica, je po neuradnih, a zanesljivih informacijah tik pred prodajo strateškemu partnerju, južnoafriškemu proizvajalcu baterij Metairu. Vrednost transakcije naj bi znašala okoli 300 milijonov evrov.

Največji posamični lastnik mežiške družbe in njen direktor Bogomir Auprih informacije o prodaji komentira tako: »V družbi TAB v odziv na pomembne spremembe na področju baterijske proizvodnje, vključno s pospešeno globalizacijo in konsolidacijo v svetu, potekajo aktivnosti za iskanje najustreznejše rešitve za družbo. Uprava družbe TAB je s tem namenom podprla postopek iskanja morebitnega strateškega partnerja za družbo.« Po neuradnih informacijah bi lahko bila odločitev o prodaji Južnoafričanom sprejeta še pred koncem poletja.

TAB, kjer akumulatorje izdelujejo že 52 let in ki je lani s 1.297 zaposlenimi na ravni skupine ustvaril 287 milijonov evrov prihodkov od prodaje in dobrih 26 milijonov evrov čistega dobička, izhaja iz sistema podjetij oziroma nekdanjih temeljnih organizacij združenega dela Rudnika Mežica. V devetdesetih letih se je lastninil podobno kot druga nekdanja družbena podjetja, danes pa je v lasti menedžerjev, med katerimi je največji, 15,9-odstotni posamični lastnik Bogomir Auprih, ki je direktor družbe od leta 2000.

Skupina Metair, katere delnice kotirajo na johannesburški borzi, je lani ustvarila 641,5 milijona evrov prihodkov od prodaje ter imela 39,6 milijona evrov čistega dobička in 74 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Tržna kapitalizacija Metaira znaša približno 275 milijonov evrov, kar pomeni, da bo kupila podobno veliko družbo. Metair zaposluje malenkost manj kot šest tisoč ljudi.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ekskluzivno: TAB pred prodajo, v Mežiško dolino bo iz Južne Afrike pljusknilo okoli 300 milijonov evrov! 20

V senci prodaje Gorenja se dogaja še (potencialno) večji prevzem – južnoafriškega strateškega lastnika bo dobila družba za...

FINANCE
Neuradno: Južnoafričani se bodo o nakupu TAB odločali septembra

V TAB lanski dobiček pred prodajo družbe pustili v bilanci – umaknili tudi lastne delnice

FINANCE
Članki
Članki V pričakovanju nepričakovanega 2

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
Članki
Članki V Frankfurtu ponavljajo: obrestne mere ECB bodo na zdajšnji nizki ravni še vsaj do konca poletja 2019

Na poti k zaostrovanju denarne politike na evrskem območju se bodo pri ECB najprej lotili opuščanja obsežnih spodbujevalnih ukrepov,...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Kaj je dobro vedeti, če živite v V. Britaniji in si želite urediti status

Britanski izstop iz EU bo prinesel tudi obveznost, da si državljani drugih članic, tudi Slovenije, v Veliki Britaniji na novo uredijo...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...