Manager

V državni zbor devet političnih strank

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

07.06.2018 21:00
Čas branja: 1 min
V državni zbor devet političnih strank
Relativni zmagovalec slovenskih parlamentarnih volitev Janez Janša bo težko sestavil vlado, če bodo vsi, ki so v volilni tekmi dejali, da z njim ne bi sestavljali vlade, držali besedo.

Predsednik republike Borut Pahor bo mandat za sestavo vlade podelil relativnemu zmagovalcu slovenskih parlamentarnih volitev Janezu JanšiSlovenska demokratska stranka je po delnih neuradnih izidih v nedeljo, ob skoraj 52-odstotni volilni udeležbi, dobila 24,94-odstotno podporo volivcev.

Če bodo vsi, ki so v volilni tekmi dejali, da z njim ne bi sestavljali vlade, besedo držali, Janši ne bo uspelo. A do glasovanja v parlamentu bo preteklo še nekaj vode in nekaj strank bo postavljenih pred izbiro, ali vstopiti v vlado Janeza Janše ali v opozicijo, v vlado Marjana Šarca, ali celo na nove volitve.

Drugouvrščena stranka, novinka na političnem prizorišču, Lista Marjana Šarca, je imela 12,65-odstotno podporo volivcev. Novinka prejšnjih volitev, stranka SMC, ki je na prejšnjih volitvah dobila 36 poslanskih mest, je glede na zadnje volitve doživela velik poraz. Volivci so ji zaupali 9,75 odstotka glasov, s tem pa deset poslanskih mest. Slabo se je izkazal tudi Desus Karla Erjavca, ki bo po novem v državnem zboru imel pet poslancev, polovico manj kot doslej. Med temi ne bo prvaka Desusa, ki se mu ni uspelo uvrstiti v parlament. Podobno kot Alenki Bratušek, katere stranka bo v državnem zboru sicer imela pet poslanskih mest. Levica je število poslanskih mest povečala s šest na devet, NSi pa s pet na sedem. Prvak stranke Matej Tonin je kljub temu ponudil odstop, saj stranki ni uspelo doseči cilja – deset poslanskim mandatov. Po sedmih letih se je v državni zbor vnovič uvrstila tudi Slovenska nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča, ki so ji volivci zaupali 4,19-odstotno podporo in bo v državnem zboru imela štiri poslance.

Za vstop v državni zbor se je na tokratnih parlamentarnih volitvah potegovalo 25 političnih strank. Več kot enoodstotno podporo in s tem pravico do proračunskih sredstev si je zagotovilo 13 strank. Med štirimi, ki so ostale pred vrati parlamenta, so SLS, Pirati, Dobra država in Zeleni Slovenije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Janša ali Erjavec?
Finance
Jurij Šimac Janša ali Erjavec? 33

Glede na to, da imata oba politična bloka precejšnje težave z zagotavljanjem zadostne večine glasov v državnem zboru, bi bil morda res čas za razmislek o predčasnih volitvah.

FINANCE
Manager
Volitve so tu, kdo pozna skrivnosti plesa v maskah? Janša, Fajonova, Tonin, Počivalšek?
Manager
ManagerPeter Frankl Volitve so tu, kdo pozna skrivnosti plesa v maskah? Janša, Fajonova, Tonin, Počivalšek? 25

Videti je, da nam bodo politično usodo krojili Janez Janša, Tanja Fajon in Matej Tonin.

FINANCE
Manager
Nekoč bo morda res bolje
Manager
ManagerMatej Akrapovič Nekoč bo morda res bolje 4

Zamerim vsem politikom, ki so za svoje politično preživetje pripravljeni žrtvovati našo prihodnost.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Edinost, sreča, sprava, kdaj nazaj se vrnete?
Finance
Blaž Abe Edinost, sreča, sprava, kdaj nazaj se vrnete? 3

Si predstavljate, da sta JJ in nekdo z leve sfere naenkrat prijatelja? V resnici ne, če malo fantazirate, pa lahko tako namesto temačnosti vidite lepšo prihodnost

FINANCE
Manager
V zunanji politiki kot sloni v trgovini s porcelanom
Manager
ManagerMarko Lovec V zunanji politiki kot sloni v trgovini s porcelanom 1

Levo-sredinski zunanji politiki v zadnjem desetletju in pol lahko očitamo pomanjkanje strateškega kompasa in proaktivnosti, a je bila z vidika politizacije razmeroma previdna. Z Janšo je ta dobila novo dimenzijo.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.