Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

V državni zbor devet političnih strank

Čas branja: 1 min
07.06.2018  21:00
V državni zbor devet političnih strank
Relativni zmagovalec slovenskih parlamentarnih volitev Janez Janša bo težko sestavil vlado, če bodo vsi, ki so v volilni tekmi dejali, da z njim ne bi sestavljali vlade, držali besedo.

Predsednik republike Borut Pahor bo mandat za sestavo vlade podelil relativnemu zmagovalcu slovenskih parlamentarnih volitev Janezu JanšiSlovenska demokratska stranka je po delnih neuradnih izidih v nedeljo, ob skoraj 52-odstotni volilni udeležbi, dobila 24,94-odstotno podporo volivcev.

Če bodo vsi, ki so v volilni tekmi dejali, da z njim ne bi sestavljali vlade, besedo držali, Janši ne bo uspelo. A do glasovanja v parlamentu bo preteklo še nekaj vode in nekaj strank bo postavljenih pred izbiro, ali vstopiti v vlado Janeza Janše ali v opozicijo, v vlado Marjana Šarca, ali celo na nove volitve.

Drugouvrščena stranka, novinka na političnem prizorišču, Lista Marjana Šarca, je imela 12,65-odstotno podporo volivcev. Novinka prejšnjih volitev, stranka SMC, ki je na prejšnjih volitvah dobila 36 poslanskih mest, je glede na zadnje volitve doživela velik poraz. Volivci so ji zaupali 9,75 odstotka glasov, s tem pa deset poslanskih mest. Slabo se je izkazal tudi Desus Karla Erjavca, ki bo po novem v državnem zboru imel pet poslancev, polovico manj kot doslej. Med temi ne bo prvaka Desusa, ki se mu ni uspelo uvrstiti v parlament. Podobno kot Alenki Bratušek, katere stranka bo v državnem zboru sicer imela pet poslanskih mest. Levica je število poslanskih mest povečala s šest na devet, NSi pa s pet na sedem. Prvak stranke Matej Tonin je kljub temu ponudil odstop, saj stranki ni uspelo doseči cilja – deset poslanskim mandatov. Po sedmih letih se je v državni zbor vnovič uvrstila tudi Slovenska nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča, ki so ji volivci zaupali 4,19-odstotno podporo in bo v državnem zboru imela štiri poslance.

Za vstop v državni zbor se je na tokratnih parlamentarnih volitvah potegovalo 25 političnih strank. Več kot enoodstotno podporo in s tem pravico do proračunskih sredstev si je zagotovilo 13 strank. Med štirimi, ki so ostale pred vrati parlamenta, so SLS, Pirati, Dobra država in Zeleni Slovenije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Štirje povolilni scenariji: Kdor hoče vladati, bo moral najprej znati šteti 67

Poti do vlade je več, trenutno se najbolj realna zdi leva koalicija, ki bi se ji pridružila NSi

MANAGER
Manager
Manager Na meniju manjših političnih strank, ki želijo vaš glas - ni da ni 4

Predstavljamo 17 manjših političnih strank, ki so po raziskavah volilnega utripa ta trenutek pod štiriodstotnim pragom za vstop v...

FINANCE
5 dejstev o letošnjih volitvah 11

Fenomen novih obrazov se je očitno izpel, prav tako ne deluje več trik Zorana Jankovića

MANAGER
Manager
Manager (intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe 19

Andraž Zorko, strokovnjak za javnomnenjske raziskave, o vplivu premierovega odstopa na politična razmerja v pripravah na državnozborske...

FINANCE
Katerim strankam bomo dajali denar do prihodnjih volitev? 19

Enoodstotni prag, ki političnim strankam zagotavlja proračunski denar, je preseglo 13 strank

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...