Manager

Italija z novo vlado pod vodstvom pravnika Giuseppeja Conteja

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

07.06.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Italija z novo vlado pod vodstvom pravnika Giuseppeja Conteja
Novi italijanski premier, 54-letni profesor prava Giuseppe Conte, je novinec na političnem prizorišču, sicer pa blizu relativnemu zmagovalcu parlamentarnih volitev, stranki Gibanje petih zvezd (M5S).

Italija je prejšnji petek vendarle dobila novo vlado, ki jo vodi 54-letni profesor prava Giuseppe Conte, ki je novinec na političnem prizorišču. Conteja, ki v prvem poskusu oblikovanja vlade s svojo ministrsko ekipo ni prepričal italijanskega predsednika Sergia Mattarella, sta na premierski položaj kandidirala populistično Gibanje petih zvezd (M5S) z Luigijem Di Maiem in skrajno desna Liga, katere prvi obraz je Matteo Salvini.

Mattarella je Contejevo prvo predlagano ekipo zavrnil zaradi spornega imena na seznamu, evroskeptika Paola Savone, ki se zavzema za izstop Italije iz evrskega območja, koalicijska partnerja pa sta ga hotela postaviti na ključni položaj gospodarskega in finančnega ministra. V odziv na odločitev predsednika države je Conte mandat za sestavo vlade vrnil.

Mattarella se je odzval tako, da je poiskal mandatarja za sestavo tehnične vlade Carla Cottarellija, a je ta sredi tedna dejal, da vidi možnost za sestavo politične vlade. In tako je Mattarella spet povabil Conteja, ta je predstavil ekipo – in Mattarella jo je sprejel.

Razlika v Contejevi ekipi je – premik: Paolo Savona v novi vladi ni finančni minister, temveč minister za evropske zadeve. Na položaj finančnega ministra so imenovali tehnokrata Giovannija Tria, ki ni v nobeni stranki, ne zagovarja izstopa iz evra in je manj evroskeptičen od Savone. Šef Lige Matteo Salvini je notranji minister, šef Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio pa minister za gospodarski razvoj in delo. Zunanji minister je Enzo Moavero Milanesi, ki je bil pred leti minister za evropske zadeve.

Sestavljanje vlade se je v Italiji izkazalo za kar precejšen izziv, a po mnenju analitikov in komentatorjev bo prav tako, če ne še veliko večji izziv, kako na eni strani doseči napovedano znižanje davkov, na drugi pa ne majhno povečanje javne porabe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Gostilna je Počivalškov najmanjši problem
Finance
Rok Pikon Gostilna je Počivalškov najmanjši problem 22

Kje je bil minister za gospodarstvo, da bi dosegel večjo jasnost, konstantnost in predvidljivost ukrepov zapiranja gospodarstva? Da torej ne bi prišli do situacije, ko celo minister, član vladne ekipe, očitno ne razume, kaj je dovoljeno in kaj ne.

FINANCE
Članki
Finančni ministri EU: Fiskalno podporo je treba zagotoviti tudi še v letu 2022, ne gre pa pozabiti, da ukrepi podpore ne bodo večni
Finance
FinanceAlbina Kenda Finančni ministri EU: Fiskalno podporo je treba zagotoviti tudi še v letu 2022, ne gre pa pozabiti, da ukrepi podpore ne bodo večni

Evropska komisija bo po pričakovanju podrobnejše smernice glede nadaljnjih fiskalnih politik predstavila predvidoma maja, ko bo sicer objavila spomladanski sveženj dokumentov v okviru evropskega semestra, ki ima za cilj – tesnejše usklajevanje gospodarskih in fiskalnih politik članic EU

FINANCE
Vlada danes pregledala osnutek PKP 8, sredi prihodnjega tedna bi lahko bil v državnem zboru
Finance
Teja Grapulin Vlada danes pregledala osnutek PKP 8, sredi prihodnjega tedna bi lahko bil v državnem zboru 1

Med drugim bo vlada delodajalcem zmanjšala breme dviga minimalne plače

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Kakšne naloge čakajo novega zdravstvenega ministra in zakaj uživa Janševo podporo?
Finance
Pia Bedene Kakšne naloge čakajo novega zdravstvenega ministra in zakaj uživa Janševo podporo? 10

DZ je z 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje

FINANCE
Manager
V zunanji politiki kot sloni v trgovini s porcelanom
Manager
ManagerMarko Lovec V zunanji politiki kot sloni v trgovini s porcelanom 1

Levo-sredinski zunanji politiki v zadnjem desetletju in pol lahko očitamo pomanjkanje strateškega kompasa in proaktivnosti, a je bila z vidika politizacije razmeroma previdna. Z Janšo je ta dobila novo dimenzijo.

FINANCE
Manager
Kaj vse je doslej obljubil minister Vrtovec
Manager
ManagerNataša Koražija Kaj vse je doslej obljubil minister Vrtovec 2

Doslej so bili vsi železniški projekti za Slovenijo predragi, ekonomsko neučinkoviti in politično neizvedljivi, minister Vrtovec pa pravi: vse lahko rešimo, denar ni težava!

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B