Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Kako v svetu in pri nas razvijajo pametna omrežja in kaj bomo imeli od tega.
(intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni (intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni Politika bo šla malo bolj v levo, velikih strahov pa nimam, pravi ekonomist Jože Damijan, ki meni, da bo Šarčeva vlada iskala soglasja malo pri Levici, malo pa pri NSi, kadar bo Levica preveč ekstremna. O Binetu Kordežu, ki na njegovem blogu piše o davkih, pa: »Tudi Karl May je najboljše knjige napisal v zaporu.«
Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Podjetje ZkotZ je doslej po vsem svetu prodalo že več kot dva milijona izdelkov, 90 odstotkov jih izvozijo.
(intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem (intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem Britanec Simon Wilkinson ustvarja zgodbe, ki jih prek več medijev in množice spletnih objav gledalcu prepričljivo predstavi kot resnične. Samo za to, da bi mu na koncu pokazal, da je bil manipuliran.

Italija z novo vlado pod vodstvom pravnika Giuseppeja Conteja

Čas branja: 1 min
07.06.2018  21:00
Italija z novo vlado pod vodstvom pravnika Giuseppeja Conteja
Novi italijanski premier, 54-letni profesor prava Giuseppe Conte, je novinec na političnem prizorišču, sicer pa blizu relativnemu zmagovalcu parlamentarnih volitev, stranki Gibanje petih zvezd (M5S).

Italija je prejšnji petek vendarle dobila novo vlado, ki jo vodi 54-letni profesor prava Giuseppe Conte, ki je novinec na političnem prizorišču. Conteja, ki v prvem poskusu oblikovanja vlade s svojo ministrsko ekipo ni prepričal italijanskega predsednika Sergia Mattarella, sta na premierski položaj kandidirala populistično Gibanje petih zvezd (M5S) z Luigijem Di Maiem in skrajno desna Liga, katere prvi obraz je Matteo Salvini.

Mattarella je Contejevo prvo predlagano ekipo zavrnil zaradi spornega imena na seznamu, evroskeptika Paola Savone, ki se zavzema za izstop Italije iz evrskega območja, koalicijska partnerja pa sta ga hotela postaviti na ključni položaj gospodarskega in finančnega ministra. V odziv na odločitev predsednika države je Conte mandat za sestavo vlade vrnil.

Mattarella se je odzval tako, da je poiskal mandatarja za sestavo tehnične vlade Carla Cottarellija, a je ta sredi tedna dejal, da vidi možnost za sestavo politične vlade. In tako je Mattarella spet povabil Conteja, ta je predstavil ekipo – in Mattarella jo je sprejel.

Razlika v Contejevi ekipi je – premik: Paolo Savona v novi vladi ni finančni minister, temveč minister za evropske zadeve. Na položaj finančnega ministra so imenovali tehnokrata Giovannija Tria, ki ni v nobeni stranki, ne zagovarja izstopa iz evra in je manj evroskeptičen od Savone. Šef Lige Matteo Salvini je notranji minister, šef Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio pa minister za gospodarski razvoj in delo. Zunanji minister je Enzo Moavero Milanesi, ki je bil pred leti minister za evropske zadeve.

Sestavljanje vlade se je v Italiji izkazalo za kar precejšen izziv, a po mnenju analitikov in komentatorjev bo prav tako, če ne še veliko večji izziv, kako na eni strani doseči napovedano znižanje davkov, na drugi pa ne majhno povečanje javne porabe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kriza v Italiji peljala v razprodajo na trgih

Italijanska politična kriza odzvanja po premoženjskih trgih – od obvezniških, delniških do deviznih

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki Preiskovalci afere Carillion pozvali k razbitju štirih revizijskih velikanov 2

To je ena od zahtev v okviru parlamentarne raziskave, ki je proučevala vzroke za propad družbe Carillion, drugega največjega britanskega...