(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Italija z novo vlado pod vodstvom pravnika Giuseppeja Conteja

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
volitve   dodaj
Italija   dodaj
Giuseppe Conte dodaj
Sergio Mattarella dodaj
Luigi Di Maio dodaj
 
Čas branja: 1 min
07.06.2018  21:00
Italija z novo vlado pod vodstvom pravnika Giuseppeja Conteja
Novi italijanski premier, 54-letni profesor prava Giuseppe Conte, je novinec na političnem prizorišču, sicer pa blizu relativnemu zmagovalcu parlamentarnih volitev, stranki Gibanje petih zvezd (M5S).

Obveščaj me o novih člankih:  
volitve   dodaj
Italija   dodaj
Giuseppe Conte dodaj
Sergio Mattarella dodaj
Luigi Di Maio dodaj

Italija je prejšnji petek vendarle dobila novo vlado, ki jo vodi 54-letni profesor prava Giuseppe Conte, ki je novinec na političnem prizorišču. Conteja, ki v prvem poskusu oblikovanja vlade s svojo ministrsko ekipo ni prepričal italijanskega predsednika Sergia Mattarella, sta na premierski položaj kandidirala populistično Gibanje petih zvezd (M5S) z Luigijem Di Maiem in skrajno desna Liga, katere prvi obraz je Matteo Salvini.

Mattarella je Contejevo prvo predlagano ekipo zavrnil zaradi spornega imena na seznamu, evroskeptika Paola Savone, ki se zavzema za izstop Italije iz evrskega območja, koalicijska partnerja pa sta ga hotela postaviti na ključni položaj gospodarskega in finančnega ministra. V odziv na odločitev predsednika države je Conte mandat za sestavo vlade vrnil.

Mattarella se je odzval tako, da je poiskal mandatarja za sestavo tehnične vlade Carla Cottarellija, a je ta sredi tedna dejal, da vidi možnost za sestavo politične vlade. In tako je Mattarella spet povabil Conteja, ta je predstavil ekipo – in Mattarella jo je sprejel.

Razlika v Contejevi ekipi je – premik: Paolo Savona v novi vladi ni finančni minister, temveč minister za evropske zadeve. Na položaj finančnega ministra so imenovali tehnokrata Giovannija Tria, ki ni v nobeni stranki, ne zagovarja izstopa iz evra in je manj evroskeptičen od Savone. Šef Lige Matteo Salvini je notranji minister, šef Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio pa minister za gospodarski razvoj in delo. Zunanji minister je Enzo Moavero Milanesi, ki je bil pred leti minister za evropske zadeve.

Sestavljanje vlade se je v Italiji izkazalo za kar precejšen izziv, a po mnenju analitikov in komentatorjev bo prav tako, če ne še veliko večji izziv, kako na eni strani doseči napovedano znižanje davkov, na drugi pa ne majhno povečanje javne porabe.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kriza v Italiji peljala v razprodajo na trgih

Italijanska politična kriza odzvanja po premoženjskih trgih – od obvezniških, delniških do deviznih

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki Preiskovalci afere Carillion pozvali k razbitju štirih revizijskih velikanov 2

To je ena od zahtev v okviru parlamentarne raziskave, ki je proučevala vzroke za propad družbe Carillion, drugega največjega britanskega...