Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

ZDA tudi za EU uvedle dodatne carine na jeklo in aluminij

Čas branja: 1 min
07.06.2018  21:00
ZDA tudi za EU uvedle dodatne carine na jeklo in aluminij
S 1. junijem je začela veljati napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa o uvedbi dodatne 25-odstotne carine na uvoz jekla in izdelke iz njega iz EU v ZDA ter 10-odstotna carina na uvoz aluminja in izdelkov iz njega.

Kljub poskusom s pogovori preprečiti, da bi bile tudi za proizvajalce iz EU uvedene dodatne ameriške carine na uvoz jekla, aluminija in izdelkov iz teh materialov, so ZDA s 1. junijem za evropske proizvajalce uvedle dodatne carine.

Ameriški predsednik Donald Trump je uvedbo dodatnih 25-odstotnih carin na uvoz jekla in izdelkov iz njega ter 10-odstotnih carin na uvoz aluminija in izdelkov iz njega v ZDA napovedal že v začetku marca. A se je potem ameriška administracija, tudi v pogajanjih z vpletenimi stranmi, odločila, da do preklica iz dodatnih carinskih obremenitev izvzame EU, Mehiko in Kanado. To izvzetje pa je bilo začasno, obdobje izvzetja se je za proizvajalce iz EU izteklo zadnjega maja.

Kot so navedli pri evropski komisiji, se dodatne carinske obremenitve za jeklo, aluminij ter izdelke iz njiju nanašajo na izvoz iz EU, ki je lani dosegel vrednost 6,4 milijarde evrov. V odzivu evropske komisije na ameriške ukrepe je komisarka za trgovino Cecilia Malmström med drugim dejala, da to ni način, kako se posluje, in še manj način, kako se posluje med dolgoletnimi partnerji, prijatelji in zavezniki.

V Bruslju so povratne ukrepe že sprožili. Pred Svetovno trgovinsko organizacijo je EU sprožila postopek za poravnavo spora, ker po oceni komisije ameriški ukrepi pomenijo jasno kršitev dogovorjenih mednarodnih pravil. Pripravljen je tudi seznam ameriških izdelkov, na katere bi uvedli dodatne carine za uvoz v EU. Že pred časom so pri komisiji med možnimi protiukrepi navedli carinske obremenitve za ameriško blago v vrednosti 2,8 milijarde evrov s predvidenim začetkom 20. junija.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki V ZDA so se odločili: carine na jeklo in aluminij za EU začasno ne bodo veljale 1

Iz napovedanih dodatnih carin na jeklo in aluminij so poleg EU začasno izvzete še Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Mehika in...

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?