(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

ZDA tudi za EU uvedle dodatne carine na jeklo in aluminij

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
carine   dodaj
ZDA   dodaj
Donald Trump dodaj
Cecilia Malmström dodaj
 
Čas branja: 1 min
07.06.2018  21:00
ZDA tudi za EU uvedle dodatne carine na jeklo in aluminij
S 1. junijem je začela veljati napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa o uvedbi dodatne 25-odstotne carine na uvoz jekla in izdelke iz njega iz EU v ZDA ter 10-odstotna carina na uvoz aluminja in izdelkov iz njega.

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
carine   dodaj
ZDA   dodaj
Donald Trump dodaj
Cecilia Malmström dodaj

Kljub poskusom s pogovori preprečiti, da bi bile tudi za proizvajalce iz EU uvedene dodatne ameriške carine na uvoz jekla, aluminija in izdelkov iz teh materialov, so ZDA s 1. junijem za evropske proizvajalce uvedle dodatne carine.

Ameriški predsednik Donald Trump je uvedbo dodatnih 25-odstotnih carin na uvoz jekla in izdelkov iz njega ter 10-odstotnih carin na uvoz aluminija in izdelkov iz njega v ZDA napovedal že v začetku marca. A se je potem ameriška administracija, tudi v pogajanjih z vpletenimi stranmi, odločila, da do preklica iz dodatnih carinskih obremenitev izvzame EU, Mehiko in Kanado. To izvzetje pa je bilo začasno, obdobje izvzetja se je za proizvajalce iz EU izteklo zadnjega maja.

Kot so navedli pri evropski komisiji, se dodatne carinske obremenitve za jeklo, aluminij ter izdelke iz njiju nanašajo na izvoz iz EU, ki je lani dosegel vrednost 6,4 milijarde evrov. V odzivu evropske komisije na ameriške ukrepe je komisarka za trgovino Cecilia Malmström med drugim dejala, da to ni način, kako se posluje, in še manj način, kako se posluje med dolgoletnimi partnerji, prijatelji in zavezniki.

V Bruslju so povratne ukrepe že sprožili. Pred Svetovno trgovinsko organizacijo je EU sprožila postopek za poravnavo spora, ker po oceni komisije ameriški ukrepi pomenijo jasno kršitev dogovorjenih mednarodnih pravil. Pripravljen je tudi seznam ameriških izdelkov, na katere bi uvedli dodatne carine za uvoz v EU. Že pred časom so pri komisiji med možnimi protiukrepi navedli carinske obremenitve za ameriško blago v vrednosti 2,8 milijarde evrov s predvidenim začetkom 20. junija.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Pripravite se na podražitve ameriških kavbojk, kozmetike ... 8

Danes so začele veljati evropske carine na nekatero blago iz ZDA

FINANCE
Ste pripravljeni na trgovinske vojne? Dolge bodo 1

Protekcionizem je škodljiv in dolgoročno pomoč lastnemu gospodarstvu pomeni delanje škode

AVTO
Novice
Novice Ste pripravljeni na Junckerjev 250-milijardni 'milo za drago' Trumpu? 23

Evropa poskuša odvrniti ZDA od načrtovanih carin na avtomobile, tudi z grožnjo sorazmernih povračilnih ukrepov

AVTO
Posel
Posel Trump je evropski avtomobilski industriji zagrozil z uvedbo 20-odstotnih carin 7

Zagrožene carine pri uvozu evropskih avtomobilov v ZDA bi bile s tem kar osemkrat višje od zdajšnjih