Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Anatol in KKR objavila prevzemno namero za Cinkarno Celje

Čas branja: 1 min
07.06.2018  21:00
Anatol in KKR objavila prevzemno namero za Cinkarno Celje
Za delnico Cinkarne Celje namerava podjetje Anatol ob finančni podpori investicijske družbe KKR ponuditi 246,52 evra (skupaj z dividendo), kar je precej manj od cene, ki jo delnica celjskega kemijskega podjetja dosega na borzi.

Avstrijski sklad Ring, ki ga pri nas poznamo predvsem po nakupu, sanaciji in nato dobri prodaji domžalskega premaznika Helios, in sklad KKR, ki ga poznamo predvsem po še nekončanem nakupu televizijske družbe Pro Plus, sta objavila prevzemno namero za Cinkarno Celje.

Prevzemno namero za Cinkarno Celje je sicer oddalo podjetje Anatol iz skupine Martens Management Group ob finančni podpori investicijske družbe KKR. Za delnico (skupaj z dividendo) ponujajo 246,52 evra, je razvidno iz sporočila za javnost.

Da je ponujena cena za lastnike Cinkarne Celje prenizka, potrjuje odločitev delničarjev na torkovi skupščini, na kateri so za dividende namenili rekordnih 25 milijonov evrov dobička. Delničarji so upravi družbe, ki jo vodi Tomaž Benčina, dali zeleno luč, da kupuje lastne delnice do deset odstotkov osnovnega kapitala, in sicer po cenah od 250 do 300 evrov.

Največja posamična lastnica Cinkarne Celje je Modra zavarovalnica z 20-odstotnim lastniškim deležem. Sledita Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) s 14,48 in Slovenski državni holding (SDH) z 11,41 odstotka. Delež v Cinkarni imata tudi Abanka (1,72 odstotka) in NLB Skladi (0,84 odstotka).

Cinkarna je v zadnjih dveh letih poslovno »eksplodirala« – lani je ustvarila 28,8 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj trikrat več kot leto prej, čisti prihodki od prodaje pa so zrasli za 11 odstotkov, na 188,7 milijona evrov. To je najboljši rezultat v 145-letni zgodovini družbe, tudi na računih ima rekordno veliko denarja, 46 milijonov evrov. Tržna kapitalizacija, torej borzna vrednost Cinkarne Celje, trenutno znaša 194 milijonov evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Neuradno: KKR in Ring napadata Cinkarno Celje 3

Nihče uradno zadeve ne komentira, neuradno se govori o skupni prevzemni ponudbi avstrijskega Ringa in ameriškega sklada KKR

FINANCE
Neuradno: za lastnike Cinkarne je ponudba prenizka 11

Delnica Cinkarne ob začetku trgovanja poskočila za 6,7 odstotka, lastnikom zrasli apetiti

FINANCE
Slovenija
Slovenija Boj za Cinkarno opazno poživil domačo borzo

Delničarji Cinkarne Celje so se ob napovedani prevzemni ceni 220 evrov le nasmehnili, večji pa bi lahko oblikovali nov prodajni konzorcij.

FINANCE
Zakaj je Tomaž Benčina za hip pomislil, da vodi najboljše podjetje na svetu? 1

Kupcev za Cinkarno Celje mrgoli, je na Savinjskem forumu povedal prvi cinkar Tomaž Benčina