Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Zgodovinsko srečanje Donalda Trumpa in Kim Džong Una

Čas branja: 1 min
14.06.2018  21:00
Zgodovinsko srečanje Donalda Trumpa in Kim Džong Una
Donald Trump in Kim Džong Un sta zgodovinsko srečanje v Singapurju začela z rokovanjem in poziranjem fotografom, nadaljevala pa s pogovorom na štiri oči.

»Velik napredek sva naredila, večjega, kot si je kdorkoli predstavljal,« je po srečanju s severnokorejskim predsednikom Kim Džong Unom v Singapurju zadovoljno povedal ameriški predsednik Donald Trump.

To je bilo prvo srečanje med voditeljema ZDA in Severne Koreje. Še pred nekaj meseci je bilo to nepredstavljivo, saj sta bili državi na robu oboroženega konflikta, voditelja pa sta si izmenjevala žaljivke in grožnje.

Trump in Kim sta se na zgodovinskem vrhu, ki se je v luksuznem hotelu Capella na otoku Sentosa odvijal tudi na štiri oči, dogovorila za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka, v skupni izjavi pa sta se zavzela za vzpostavitev novih odnosov med ZDA in Severno Korejo. Strani sta se tudi dogovorili, da se bodo v najkrajšem možnem času nadaljevala pogajanja, ki jih bosta vodila ameriški državni sekretar Mike Pompeo in visoki predstavnik Severne Koreje.

Na vprašanje, ali se bo Severna Koreja odpovedala jedrskemu orožju, je Trump odgovoril: »Ta proces bomo začeli zelo kmalu.« »Svet bo videl veliko spremembo,« pa je dejal severnokorejski voditelj. »Odločili smo se, da pustimo preteklost za seboj,« je pristavil. Trump je povedal še, da je »absolutno« pripravljen povabiti Kima v Belo hišo. »Še se bova srečala. Še velikokrat se bova srečala,« je dodal.

Mednarodna skupnost je vrh ameriškega in korejskega voditelja pozdravila kot pomemben korak. V EU so srečanje označili za pomemben in nujen korak za nadgradnjo pozitivnega razvoja dogodkov v medkorejskih odnosih. Dogovor Trumpa in Kima je jasno znamenje, da je mogoče doseči popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka, so poudarili v EU. Kitajska, glavna zaveznica režima v Pjongjangu, je v odzivu sporočila, da sta Trump in Kim s srečanjem v Singapurju ustvarila novo zgodovino, in ob tem pozvala k celoviti denuklearizaciji za končanje napetosti na Korejskem polotoku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

AVTO
Posel
Posel Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji 7

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...

FINANCE
Članki
Članki Kriza v Italiji peljala v razprodajo na trgih

Italijanska politična kriza odzvanja po premoženjskih trgih – od obvezniških, delniških do deviznih

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?