Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

V ljubljanskem BTC testno plačevanje s kriptovalutami

Čas branja: 1 min
14.06.2018  21:00
V ljubljanskem BTC testno plačevanje s kriptovalutami
Nakupi s kriptovalutami – trenutno sta to bitcoin in bitcoin cash – so za zdaj možni na 24 lokacijah v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC City.

V ljubljanskem nakupovalnem središču BTC City lahko izbranci od ponedeljka vsakdanje nakupe testno plačujejo s kriptovalutami. Ker je bilo zanimanje med zanesenjaki, ki so želeli plačilno aplikacijo Elipay tri mesece preizkušati v praksi, veliko, so 150 prostovoljcev izbrali z žrebom.

Kot pravi Dejan Roljič, direktor start-upa Eligma, v katerem razvijajo tudi spletno trgovsko platformo na podlagi tehnologije blockchain in umetne inteligence, velik odziv javnosti na njihovo povabilo k testiranju kaže, kako tehnološko napredni smo v Sloveniji. »Naša kriptoskupnost je precej številna; navdušenci v svetu in pri nas menimo, da je čas, da začnemo kriptovalute uporabljati tudi v vsakdanjem življenju,« je poudaril.

Veliko pa ni bilo le zanimanje med uporabniki aplikacije Elipay, tudi zanimanje trgovcev za uvedbo tovrstne oblike plačevanja je preseglo pričakovanja Eligme.

Nakupi s kriptovalutami – trenutno sta to bitcoin in bitcoin cash, sledili pa bodo še nekatere druge kriptovalute in žetoni – so na začetku testiranja možni na 24 lokacijah v BTC, pričakovati pa je, da jih bo čedalje več. Eligmi gre ob tem na roko tudi sodelovanje s ponudnikoma POS-rešitev Elektronček in MAOP, ki skupno pokrivata nekaj tisoč prodajnih lokacij.

Elipay naj bi do konca leta uveljavili tudi drugje po Sloveniji, v prihodnosti pa njegovi snovalci načrtujejo prodor na evropski in svetovni trg.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Po BTC smo se zapeljali s pravim avtonomnim avtom 5

Po BTC Cityju se te dni vozi pravi avtonomni avto francoske Navye, ki deluje povsem brez voznika. Sinoči smo se usedli v 16-sedežni...

FINANCE
Članki
Članki Iskanje skupnega

Težave mladih in starejših so lahko zelo podobne, zato je odgovore najbrž pametno iskati dialoško.

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Zakaj se moramo pogovarjati o demografiji 19

V osmih grafih ponujamo osnovne izzive na slovenskem trgu dela, za mlade in starejše ter za odločevalce in družbo kot celoto.

FINANCE
Članki
Članki Kriza v Italiji peljala v razprodajo na trgih

Italijanska politična kriza odzvanja po premoženjskih trgih – od obvezniških, delniških do deviznih

FINANCE
Članki
Članki Kitajska rast se ohlaja, trgovinske skrbi se kopičijo

Ob koncu petmesečja je bila rast slovenskega izvoza med največjimi v Evropski uniji; nadaljnje omejevanje trgovinskih tokov bi to lahko...

AVTO
Posel
Posel Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji 7

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova...

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...

FINANCE
Članki
Članki V Frankfurtu ponavljajo: obrestne mere ECB bodo na zdajšnji nizki ravni še vsaj do konca poletja 2019

Na poti k zaostrovanju denarne politike na evrskem območju se bodo pri ECB najprej lotili opuščanja obsežnih spodbujevalnih ukrepov,...