Manager

Trumpovi trgovinski vojni ni videti konca

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
21.06.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Trumpovi trgovinski vojni ni videti konca
Ameriški predsednik Donald Trump, ki je trgovinsko vojno uradno začel marca, je v petek napovedal nove carine na kitajsko blago. Peking je že odgovoril s protiukrepi, Kitajci pa razmišljajo tudi o necarinskih ovirah, kot je oteženo izdajanje dovoljenj za uvoz.

Letošnji junij je še posebno vroč, če temperaturo merimo s carinskimi ovirami, s katerimi si svetovne velesile z ZDA na čelu otežujejo trgovinske posle. Najprej so na začetku meseca ZDA uvedle dodatne carine na jeklo in aluminij iz EU, Kanade in Mehike, ki so bile sprva izvzete iz ukrepa višjih ameriških carin na jeklo in aluminij.

Sledili so protiukrepi. Države članice EU so tako v četrtek sprejele carine na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Carine naj bi veljale za ameriške izdelke iz jekla in tudi za blago, kot je viski burbon, arašidovo maslo, motorna kolesa znamke Harley Davidson in kavbojke znamke Levi's. Uveljavljene naj bi bile do začetka julija.

Nato pa so ZDA v petek še zaostrile trgovinsko vojno proti Kitajski s 25-odstotnimi carinami na okoli 1.100 kitajskih izdelkov (sprva je seznam obsegal 1.300 izdelkov), ki »vsebujejo industrijsko pomembne tehnologije«, v skupni vrednosti 50 milijard dolarjev. Potrošniško blago, kot so mobilni telefoni in televizorji, v nov carinski režim niso zajeti, je poročal Bloomberg. Kitajska se je, kot običajno, odzvala takoj in le dan za tem napovedala prav tako 25-odstotne carine na ameriške izdelke, med njimi so kmetijski pridelki in avtomobili, v vrednosti 50 milijard dolarjev, čeprav bodo prve kitajske carine začele veljati za izdelke v vrednosti 34 milijard dolarjev, in sicer 6. julija. Bloomberg tudi poroča, da ima Peking v rokavu še nekaj drugih povračilnih ukrepov, ki jih utegne uvesti, denimo oteženo izdajanje dovoljenj za uvoz. Trump je nato v ponedeljek ukazal sestaviti seznam kitajskih izdelkov v vrednosti 200 milijard dolarjev, ki bi jih ocarinili z dodatnimi desetimi odstotki, je poročal Politico. Diplomatski pogovori med državama, kako zmanjšati obsežen presežek, ki ga ima Kitajska v trgovini z ZDA, tako očitno niso dali nikakršnih rezultatov. Na kakršenkoli dogovor do 6. julija ne gre računati, saj je Peking ob zadnji napovedi carin sporočil tudi, da so prekinjeni vsi gospodarski in trgovinski dogovori z ZDA, in izrazil obžalovanje, da je Washington »izzval trgovinsko vojno«. Spomnimo, ta se je uradno začela marca, ko so ZDA napovedale 25-odstotne carine na jeklo in 10-odstotne na aluminij. S trgovinskimi ovirami želijo ZDA »uravnotežiti« trgovino med velesilama; samo lani je Kitajska v ZDA izvozila za okoli 300 milijard evrov več blaga, kot ga je od tam uvozila. Trump Pekingu očita tudi krajo intelektualne lastnine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Manager
Zakaj bi se moral Biden znebiti Trumpovih carin na uvoz iz Kitajske
Manager
ManagerShang-Jin Wei Zakaj bi se moral Biden znebiti Trumpovih carin na uvoz iz Kitajske

Ohranjanje Trumpovih carin bo kot v tridesetih letih prejšnjega stoletja škodovalo Bidnovemu cilju vključujočega gospodarskega okrevanja.

FINANCE
Biden ima pred Kitajsko zvezane roke
Finance
Stephen S. Roach Biden ima pred Kitajsko zvezane roke 1
FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Nepremičnine
Vse višje cene surovin; bodo dražji tudi gradbeni projekti?
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Vse višje cene surovin; bodo dražji tudi gradbeni projekti? 2

Jeklo se na globalnih trgih draži že od septembra; gradnja že začetih objektov se zaradi dražjega jekla ne bo podražila, zagotavljajo gradbinci, druga zgodba pa so projekti, ki se šele začenjajo

FINANCE
Topjob
Slovenka, ki v Berlinu preučuje Kitajsko: Partija izkorišča lepote kitajske kulture
Topjob
TopjobBlažej Kupec Slovenka, ki v Berlinu preučuje Kitajsko: Partija izkorišča lepote kitajske kulture 2

Valentina Vengust je šest let preživela v Pekingu, danes pa v Nemčiji kot analitičarka pri inštitutu Mercator analizira interese in ambicije kitajske vlade. Pravi sicer, da je Kitajska veliko več kot pa njen trenutni politični sistem. »Dokler bo na oblasti partija, bo država velik izziv za Evropo,« dodaja.

FINANCE
Članki
Spletni nakupi iz VB po brexitu: kaj morate vedeti, da vas ne preseneti DDV ali carina
Finance
FinanceAlbina Kenda Spletni nakupi iz VB po brexitu: kaj morate vedeti, da vas ne preseneti DDV ali carina 5

Z novim letom je tudi za spletne nakupe iz VB obvezen carinski postopek; lahko se zgodi, da mora kupec plačati DDV ali carino; pojasnjujemo, na kaj je treba biti pozoren, da ne bo stroškovnih presenečenj

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.