(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Trumpovi trgovinski vojni ni videti konca

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
21.06.2018  21:00
Trumpovi trgovinski vojni ni videti konca
Ameriški predsednik Donald Trump, ki je trgovinsko vojno uradno začel marca, je v petek napovedal nove carine na kitajsko blago. Peking je že odgovoril s protiukrepi, Kitajci pa razmišljajo tudi o necarinskih ovirah, kot je oteženo izdajanje dovoljenj za uvoz.

Obveščaj me o novih člankih:  

Letošnji junij je še posebno vroč, če temperaturo merimo s carinskimi ovirami, s katerimi si svetovne velesile z ZDA na čelu otežujejo trgovinske posle. Najprej so na začetku meseca ZDA uvedle dodatne carine na jeklo in aluminij iz EU, Kanade in Mehike, ki so bile sprva izvzete iz ukrepa višjih ameriških carin na jeklo in aluminij.

Sledili so protiukrepi. Države članice EU so tako v četrtek sprejele carine na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Carine naj bi veljale za ameriške izdelke iz jekla in tudi za blago, kot je viski burbon, arašidovo maslo, motorna kolesa znamke Harley Davidson in kavbojke znamke Levi's. Uveljavljene naj bi bile do začetka julija.

Nato pa so ZDA v petek še zaostrile trgovinsko vojno proti Kitajski s 25-odstotnimi carinami na okoli 1.100 kitajskih izdelkov (sprva je seznam obsegal 1.300 izdelkov), ki »vsebujejo industrijsko pomembne tehnologije«, v skupni vrednosti 50 milijard dolarjev. Potrošniško blago, kot so mobilni telefoni in televizorji, v nov carinski režim niso zajeti, je poročal Bloomberg. Kitajska se je, kot običajno, odzvala takoj in le dan za tem napovedala prav tako 25-odstotne carine na ameriške izdelke, med njimi so kmetijski pridelki in avtomobili, v vrednosti 50 milijard dolarjev, čeprav bodo prve kitajske carine začele veljati za izdelke v vrednosti 34 milijard dolarjev, in sicer 6. julija. Bloomberg tudi poroča, da ima Peking v rokavu še nekaj drugih povračilnih ukrepov, ki jih utegne uvesti, denimo oteženo izdajanje dovoljenj za uvoz. Trump je nato v ponedeljek ukazal sestaviti seznam kitajskih izdelkov v vrednosti 200 milijard dolarjev, ki bi jih ocarinili z dodatnimi desetimi odstotki, je poročal Politico. Diplomatski pogovori med državama, kako zmanjšati obsežen presežek, ki ga ima Kitajska v trgovini z ZDA, tako očitno niso dali nikakršnih rezultatov. Na kakršenkoli dogovor do 6. julija ne gre računati, saj je Peking ob zadnji napovedi carin sporočil tudi, da so prekinjeni vsi gospodarski in trgovinski dogovori z ZDA, in izrazil obžalovanje, da je Washington »izzval trgovinsko vojno«. Spomnimo, ta se je uradno začela marca, ko so ZDA napovedale 25-odstotne carine na jeklo in 10-odstotne na aluminij. S trgovinskimi ovirami želijo ZDA »uravnotežiti« trgovino med velesilama; samo lani je Kitajska v ZDA izvozila za okoli 300 milijard evrov več blaga, kot ga je od tam uvozila. Trump Pekingu očita tudi krajo intelektualne lastnine.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ste pripravljeni na trgovinske vojne? Dolge bodo 1

Protekcionizem je škodljiv in dolgoročno pomoč lastnemu gospodarstvu pomeni delanje škode

FINANCE
Pripravite se na podražitve ameriških kavbojk, kozmetike ... 8

Danes so začele veljati evropske carine na nekatero blago iz ZDA

FINANCE
Dogovor Trump-Juncker: kaj prinaša podjetjem in gospodarstvu 1

Bojan Ivanc, GZS: Dosežen dogovor je bil glede na predhodna pričakovanja zelo dober, vendar še ni mogoče oceniti, da se trgovinski spor...