Kakšna bo v letu 2019 rast v Sloveniji Kakšna bo v letu 2019 rast v Sloveniji Vsi napovedovalci se strinjajo, da bo prihodnje leto doma in na tujem zahtevnejše kot letošnje.
2019: Kaj se napoveduje v najpomembnejših panogah 2019: Kaj se napoveduje v najpomembnejših panogah Prognoze rasti in razvojnih trendov v gradbeništvu, transportu in logistiki, avtomobilizmu, trgovini na drobno, elektroindustriji, kovinski industriji, IKT, farmaciji, turizmu ter okolju in energetiki.
Komu se v letu 2019 ni treba bati za službo Komu se v letu 2019 ni treba bati za službo Vozniki, proizvodni in gradbeni delavci bodo v prihodnjem letu najbolj zaželeni.
7 tehnologij, ki bodo zaznamovale leto 2019 7 tehnologij, ki bodo zaznamovale leto 2019 O tem, kako nam bodo tehnološki trendi narekovali delo in življenje, vplivali na delovna mesta in kateri specialisti bodo najbolj iskani.

Upniški odbor Agrokorja potrdil dogovor o prestrukturiranju, kaj bo z Mercatorjem, bodo odločali Rusi

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
Agrokor dodaj
Sberbank dodaj
VTB dodaj
Mercator dodaj
 
Čas branja: 1 min
21.06.2018  21:00
Upniški odbor Agrokorja potrdil dogovor o prestrukturiranju, kaj bo z Mercatorjem, bodo odločali Rusi
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
Agrokor dodaj
Sberbank dodaj
VTB dodaj
Mercator dodaj

Začasni upniški odbor Agrokorja je v torek soglasno podprl dogovor o prestrukturiranju Agrokorja. Ruski banki, Sberbank in VTB, sta prišli do 46,7-odstotnega deleža novega Agrokorja, hrvaške finančne institucije 15,2 odstotka, tuje finančne institucije 7,7 odstotka, dobavitelji pa do 4,7 odstotka.

Mercator ne sodi med družbe, za katere se uporablja lex Agrokor. Je pa Mercator še vedno v večinskem lastništvu Agokorja, 18 odstotkov ima Sberbanka, ki je delež zaplenila v okviru poravnavanja svojih računov z Ivico Todorićem, nekdanjim lastnikom hrvaškega trgovca.

Izredna uprava Agrokorja in Sberbank sta skupni jezik, kako bo pri prestrukturiranju Agrokorja sodelovala Sberbank, našla tudi prek Mercatorja. In sicer – Sberbank dobiva 38 odstotkov novega Agrokorja, vendar zato vstopa v podaljšanje posojila, ki ga potrebuje Agrokor, in svoje delnice v Mercatorju zamenja za delnice novega Agrokorja. Kakšno je menjalno razmerje, ta trenutek ni jasno. Premoženje Mercatorja je ocenjeno na slabih 900 milijonov evrov, celoten Agrokor z vsemi družbami pa je ocenjen na slabe tri milijarde evrov.

Mercator ostaja tudi del novega Agrokorja, kot eno izmed operativnih podjetij koncerna. Uprava v Mercatorju je še vedno neodvisna, za zdaj ni pričakovati, da bi se zamenjala. V okviru programa prestrukturiranja je še nekaj omejitev, denimo kako se lahko operativna podjetja zadolžujejo in kako se lahko oziroma se ne smejo med seboj kreditirati.

Kakšna bo usoda Mercatorja? Glede na to, da bodo imeli največ besede – za zdaj ni videti, da neposredno tudi večino – v Agrokorju Rusi, je tudi usoda Mercatorja v pomembnem delu v ruskih rokah. Drugi pomembni igralci so upniki Mercatorja.

Načrt upniškega dogovora je že na sodišču, to ga bo preverilo. Glasovanje upnikov bi lahko bilo najprej čez pet in najpozneje čez 15 dni. Sodišče mora potem še ugotoviti, da je pogodba izglasovana, kar mora narediti do 10. julija. Sodišče mora sicer odločiti tudi, da je pravnomočna, za to pa je treba počakati, ali se bo kdo pritožil. Takoj, ko bo pogodba pravnomočna, pa se bo začel upniški dogovor tudi uresničevati, tako se bodo začela prenašati podjetja na Novi Agrokor.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.