Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Kako v svetu in pri nas razvijajo pametna omrežja in kaj bomo imeli od tega.
(intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni (intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni Politika bo šla malo bolj v levo, velikih strahov pa nimam, pravi ekonomist Jože Damijan, ki meni, da bo Šarčeva vlada iskala soglasja malo pri Levici, malo pa pri NSi, kadar bo Levica preveč ekstremna. O Binetu Kordežu, ki na njegovem blogu piše o davkih, pa: »Tudi Karl May je najboljše knjige napisal v zaporu.«
Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Podjetje ZkotZ je doslej po vsem svetu prodalo že več kot dva milijona izdelkov, 90 odstotkov jih izvozijo.
(intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem (intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem Britanec Simon Wilkinson ustvarja zgodbe, ki jih prek več medijev in množice spletnih objav gledalcu prepričljivo predstavi kot resnične. Samo za to, da bi mu na koncu pokazal, da je bil manipuliran.

Upniški odbor Agrokorja potrdil dogovor o prestrukturiranju, kaj bo z Mercatorjem, bodo odločali Rusi

Čas branja: 1 min
21.06.2018  21:00
Upniški odbor Agrokorja potrdil dogovor o prestrukturiranju, kaj bo z Mercatorjem, bodo odločali Rusi
Foto: Jure Makovec

Začasni upniški odbor Agrokorja je v torek soglasno podprl dogovor o prestrukturiranju Agrokorja. Ruski banki, Sberbank in VTB, sta prišli do 46,7-odstotnega deleža novega Agrokorja, hrvaške finančne institucije 15,2 odstotka, tuje finančne institucije 7,7 odstotka, dobavitelji pa do 4,7 odstotka.

Mercator ne sodi med družbe, za katere se uporablja lex Agrokor. Je pa Mercator še vedno v večinskem lastništvu Agokorja, 18 odstotkov ima Sberbanka, ki je delež zaplenila v okviru poravnavanja svojih računov z Ivico Todorićem, nekdanjim lastnikom hrvaškega trgovca.

Izredna uprava Agrokorja in Sberbank sta skupni jezik, kako bo pri prestrukturiranju Agrokorja sodelovala Sberbank, našla tudi prek Mercatorja. In sicer – Sberbank dobiva 38 odstotkov novega Agrokorja, vendar zato vstopa v podaljšanje posojila, ki ga potrebuje Agrokor, in svoje delnice v Mercatorju zamenja za delnice novega Agrokorja. Kakšno je menjalno razmerje, ta trenutek ni jasno. Premoženje Mercatorja je ocenjeno na slabih 900 milijonov evrov, celoten Agrokor z vsemi družbami pa je ocenjen na slabe tri milijarde evrov.

Mercator ostaja tudi del novega Agrokorja, kot eno izmed operativnih podjetij koncerna. Uprava v Mercatorju je še vedno neodvisna, za zdaj ni pričakovati, da bi se zamenjala. V okviru programa prestrukturiranja je še nekaj omejitev, denimo kako se lahko operativna podjetja zadolžujejo in kako se lahko oziroma se ne smejo med seboj kreditirati.

Kakšna bo usoda Mercatorja? Glede na to, da bodo imeli največ besede – za zdaj ni videti, da neposredno tudi večino – v Agrokorju Rusi, je tudi usoda Mercatorja v pomembnem delu v ruskih rokah. Drugi pomembni igralci so upniki Mercatorja.

Načrt upniškega dogovora je že na sodišču, to ga bo preverilo. Glasovanje upnikov bi lahko bilo najprej čez pet in najpozneje čez 15 dni. Sodišče mora potem še ugotoviti, da je pogodba izglasovana, kar mora narediti do 10. julija. Sodišče mora sicer odločiti tudi, da je pravnomočna, za to pa je treba počakati, ali se bo kdo pritožil. Takoj, ko bo pogodba pravnomočna, pa se bo začel upniški dogovor tudi uresničevati, tako se bodo začela prenašati podjetja na Novi Agrokor.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.