Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Upniški odbor Agrokorja potrdil dogovor o prestrukturiranju, kaj bo z Mercatorjem, bodo odločali Rusi

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
Agrokor dodaj
Sberbank dodaj
VTB dodaj
Mercator dodaj
 
Čas branja: 1 min
21.06.2018  21:00
Upniški odbor Agrokorja potrdil dogovor o prestrukturiranju, kaj bo z Mercatorjem, bodo odločali Rusi
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
Agrokor dodaj
Sberbank dodaj
VTB dodaj
Mercator dodaj

Začasni upniški odbor Agrokorja je v torek soglasno podprl dogovor o prestrukturiranju Agrokorja. Ruski banki, Sberbank in VTB, sta prišli do 46,7-odstotnega deleža novega Agrokorja, hrvaške finančne institucije 15,2 odstotka, tuje finančne institucije 7,7 odstotka, dobavitelji pa do 4,7 odstotka.

Mercator ne sodi med družbe, za katere se uporablja lex Agrokor. Je pa Mercator še vedno v večinskem lastništvu Agokorja, 18 odstotkov ima Sberbanka, ki je delež zaplenila v okviru poravnavanja svojih računov z Ivico Todorićem, nekdanjim lastnikom hrvaškega trgovca.

Izredna uprava Agrokorja in Sberbank sta skupni jezik, kako bo pri prestrukturiranju Agrokorja sodelovala Sberbank, našla tudi prek Mercatorja. In sicer – Sberbank dobiva 38 odstotkov novega Agrokorja, vendar zato vstopa v podaljšanje posojila, ki ga potrebuje Agrokor, in svoje delnice v Mercatorju zamenja za delnice novega Agrokorja. Kakšno je menjalno razmerje, ta trenutek ni jasno. Premoženje Mercatorja je ocenjeno na slabih 900 milijonov evrov, celoten Agrokor z vsemi družbami pa je ocenjen na slabe tri milijarde evrov.

Mercator ostaja tudi del novega Agrokorja, kot eno izmed operativnih podjetij koncerna. Uprava v Mercatorju je še vedno neodvisna, za zdaj ni pričakovati, da bi se zamenjala. V okviru programa prestrukturiranja je še nekaj omejitev, denimo kako se lahko operativna podjetja zadolžujejo in kako se lahko oziroma se ne smejo med seboj kreditirati.

Kakšna bo usoda Mercatorja? Glede na to, da bodo imeli največ besede – za zdaj ni videti, da neposredno tudi večino – v Agrokorju Rusi, je tudi usoda Mercatorja v pomembnem delu v ruskih rokah. Drugi pomembni igralci so upniki Mercatorja.

Načrt upniškega dogovora je že na sodišču, to ga bo preverilo. Glasovanje upnikov bi lahko bilo najprej čez pet in najpozneje čez 15 dni. Sodišče mora potem še ugotoviti, da je pogodba izglasovana, kar mora narediti do 10. julija. Sodišče mora sicer odločiti tudi, da je pravnomočna, za to pa je treba počakati, ali se bo kdo pritožil. Takoj, ko bo pogodba pravnomočna, pa se bo začel upniški dogovor tudi uresničevati, tako se bodo začela prenašati podjetja na Novi Agrokor.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.