Manager

Upniški odbor Agrokorja potrdil dogovor o prestrukturiranju, kaj bo z Mercatorjem, bodo odločali Rusi

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

21.06.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Upniški odbor Agrokorja potrdil dogovor o prestrukturiranju, kaj bo z Mercatorjem, bodo odločali Rusi
Foto: Jure Makovec

Začasni upniški odbor Agrokorja je v torek soglasno podprl dogovor o prestrukturiranju Agrokorja. Ruski banki, Sberbank in VTB, sta prišli do 46,7-odstotnega deleža novega Agrokorja, hrvaške finančne institucije 15,2 odstotka, tuje finančne institucije 7,7 odstotka, dobavitelji pa do 4,7 odstotka.

Mercator ne sodi med družbe, za katere se uporablja lex Agrokor. Je pa Mercator še vedno v večinskem lastništvu Agokorja, 18 odstotkov ima Sberbanka, ki je delež zaplenila v okviru poravnavanja svojih računov z Ivico Todorićem, nekdanjim lastnikom hrvaškega trgovca.

Izredna uprava Agrokorja in Sberbank sta skupni jezik, kako bo pri prestrukturiranju Agrokorja sodelovala Sberbank, našla tudi prek Mercatorja. In sicer – Sberbank dobiva 38 odstotkov novega Agrokorja, vendar zato vstopa v podaljšanje posojila, ki ga potrebuje Agrokor, in svoje delnice v Mercatorju zamenja za delnice novega Agrokorja. Kakšno je menjalno razmerje, ta trenutek ni jasno. Premoženje Mercatorja je ocenjeno na slabih 900 milijonov evrov, celoten Agrokor z vsemi družbami pa je ocenjen na slabe tri milijarde evrov.

Mercator ostaja tudi del novega Agrokorja, kot eno izmed operativnih podjetij koncerna. Uprava v Mercatorju je še vedno neodvisna, za zdaj ni pričakovati, da bi se zamenjala. V okviru programa prestrukturiranja je še nekaj omejitev, denimo kako se lahko operativna podjetja zadolžujejo in kako se lahko oziroma se ne smejo med seboj kreditirati.

Kakšna bo usoda Mercatorja? Glede na to, da bodo imeli največ besede – za zdaj ni videti, da neposredno tudi večino – v Agrokorju Rusi, je tudi usoda Mercatorja v pomembnem delu v ruskih rokah. Drugi pomembni igralci so upniki Mercatorja.

Načrt upniškega dogovora je že na sodišču, to ga bo preverilo. Glasovanje upnikov bi lahko bilo najprej čez pet in najpozneje čez 15 dni. Sodišče mora potem še ugotoviti, da je pogodba izglasovana, kar mora narediti do 10. julija. Sodišče mora sicer odločiti tudi, da je pravnomočna, za to pa je treba počakati, ali se bo kdo pritožil. Takoj, ko bo pogodba pravnomočna, pa se bo začel upniški dogovor tudi uresničevati, tako se bodo začela prenašati podjetja na Novi Agrokor.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Kako je lani posloval Mercatorjev novi lastnik
AGROBIZ
Novice
Gastronomske regije odkrivajmo z Mercatorjem
Agrobiznis
NoviceRedakcija Agrobiznisa Gastronomske regije odkrivajmo z Mercatorjem

Četudi so gostilne zaprte, lahko uživamo v lokalni gastronomiji iz domače kuhinje – vsak mesec bo Mercator promoviral drugo gastronomsko regijo in tamkajšnje manjše dobavitelje, ki jih v svojih trgovinah predstavlja v ponudbi Radi imamo domače.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Agrokor prodaja Costello
Finance
Petra Sovdat Agrokor prodaja Costello 2
FINANCE
Kljub koroni in nedeljskemu zaprtju trgovin Mercator lani z več prihodki
Finance
Petra Sovdat Kljub koroni in nedeljskemu zaprtju trgovin Mercator lani z več prihodki 5

Na domačem trgu prodaja v primerjavi s predlansko večja za 5,1 odstotka; izgubo spet prineslo prevrednotenje nepremičnin