Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset let in bi po napovedih omogočila neodvisne pametne stroje, internet čutov in morda celo sporazumevanje z živalmi.
(intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena (intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena Violeta Bulc o prihodnosti avtomobilov, prometa in globalizacije: Bistveno se bo spremenil odnos do hrane, pomembna bo lokalna pridelava. V prihodnje bo tudi precej bolj jasna delitev med tistim, kar se proizvaja globalno, kaj pa lokalno.
Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Telefoni, ki so dražji zaradi podpore za omrežja pete generacije, prihajajo v prodajo v neugodnem času
Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Britanski letalski prevoznik je, tako kot druge družbe v tej industriji, v velikih težavah. A je vanje zašel, še preden je udarila koronakriza.
Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Če bi bila prodaja avtomobilov naša edina težava, bi bil zagon gospodarske rasti po koronakrizi zelo preprost

Prikaz nasprotnih dejstev: Bicikelj priljubljen način prevoza v Ljubljani

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
prevozi   dodaj
Marjan Hočevar dodaj
MOL dodaj
Europlakat dodaj
Matjaž Čepon dodaj
 
Čas branja: 2 min
21.06.2018  21:00
Prikaz nasprotnih dejstev: Bicikelj priljubljen način prevoza v Ljubljani
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
prevozi   dodaj
Marjan Hočevar dodaj
MOL dodaj
Europlakat dodaj
Matjaž Čepon dodaj

Marjan Hočevar s fakultete za družbene vede je v prispevku »V mestne občine pljuskajo evropski milijoni. Kako pametno bodo denar porabili Jankovič, Šrot, Fištravec, Popovič in drugi župani?«, objavljenem 15. junija 2018 v Managerju, komentiral delovanje sistema Bicikelj. V nadaljevanju podajamo dejstva, ki kažejo, da so kolesa Bicikelj priljubljena oblika prevoza v mestu in je zato oznaka gospoda Hočevarja, da gre za »korporativni PR« krivična in zlonamerna.

Od zagona sistema 12. maja 2011 do 15. junija 2018 je bilo opravljenih 5.143.714 izposoj. Registriranih je bilo 135.441 uporabnikov, od teh je trenutno aktivnih z veljavno naročnino 34.455. Če bi imeli sklenjeno naročnino na Bicikelj zgolj prebivalci mestne občine Ljubljana (MOL), bi to pomenilo okrog 12 odstotkov celotne populacije MOL. Največ izposoj smo zabeležili 31. maja 2018, ko je bilo opravljenih 6.094 voženj. Na ta dan so bila kolesa na poti 97.035 minut oziroma dobrih 1.617 ur, kar je v povprečju dve uri in 47 minut na kolo. Europlakatove ekipe na terenu opravijo med šest in deset odstotki premikov glede na število izposoj. Letošnjega maja smo zabeležili 125.486 izposoj, naše ekipe pa so opravile še dodatnih 8.279 premikov koles med postajami.

Med tednom so ekipe, ki skrbijo za premikanje koles iz polnih postaj na prazne in za pregled ustreznosti koles, na terenu med 6. uro zjutraj in 21. uro zvečer. Hkrati sta na terenu po dve ekipi, s septembrom bomo vzpostavili še dodatno tretjo. Ob koncih tedna ena ekipa skrbi za premike koles med 10. in 15. uro. Uporabniki vedno lahko načrtujejo, kje si bodo izposodili in kje vrnili kolo tako, da preverijo razpoložljivost prostih koles in ključavnic na posameznih postajah prek mobilnih aplikacij.

Sistem koles Bicikelj se ne financira iz sredstev EU. Gre za projekt javno-zasebnega partnerstva, ki ga financira Europlakat kot zasebni partner pri projektu. Nekaj dodatnih postaj so financirala tudi zasebna podjetja, ki so podprla projekt. Tedenska naročnina stane evro, letna pa tri evre in se šteje kot dobropis. Prva ura izposoje je brezplačna. V sistemu praktično ne beležimo izposoj, ki bi bile daljše od ene ure. Torej je večina izposoj brezplačnih, uporabniki plačajo le naročnino.

Matjaž Čepon

Tehnični direktor

Europlakat


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kdaj bomo plačali večerjo? 17

Rad bi, da se zavedamo, da od države nismo dobili darila. Moti me tudi miselnost velikega dela ljudi, da je treba zdaj, ko država deli...

MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Janšev turistični vavčer veselo izkoristite 31

Danes je pametno zapravljati, ne pa brezglavo varčevati.

MANAGER
Manager
Manager Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika 23

Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset...

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 2

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.