Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Riko v Ukrajini podpisal za 25,4 milijona evrov pogodb

Čas branja: 1 min
28.06.2018  21:00
Riko v Ukrajini podpisal za 25,4 milijona evrov pogodb
11,5 milijona evrov je »težka« pogodba za gradnjo čistilne naprave v ukrajinskem Žitomiru, ki sta jo pridobila Riko in Hidrotehnik. Župan Žitomira Sergej Ivanovič Suhomlin je Janezu Škrabcu predstavil še druge načrtovane projekte v tem mestu.

Janez Škrabec, lastnik in direktor družbe Riko, je v Ukrajini letos podpisal že tri večje pogodbe v skupni vrednosti 25,4 milijona evrov, vse so s področja okoljevarstva. Tretjo so podpisali prejšnji teden, Škrabec pa pričakuje, da bo kmalu podpisana še kakšna. Riko deluje na področjih tehnološkega inženiringa, energetike, okoljevarstva, logističnih sistemov in gradbeništva. V Ukrajini so v prejšnjih letih poslovali na področju tehnološkega inženiringa, zdaj temu dodajajo gradnjo čistilih naprav in črpališč.

Najnovejša pogodba je vredna 11,8 milijona evrov. Riko je v konzorciju s slovensko družbo Hidroinženiring na javnem razpisu pridobil naročilo za projektiranje, dobavo in montažo čistilne naprave in črpališča v Žitomiru, mestu z okoli 270 tisoč prebivalci zahodno od Kijeva. Vodo za pripravo pitne vode zajemajo iz reke Teteriv, a kakovost vode se slabša, zato se je župan odločil za naložbo v njeno čiščenje. Projekt, ki bo končan leta 2020, se financira s pomočjo Svetovne banke.

Riko je bil letos izbran tudi za obnovo desetih črpališč v mestu Kirovograd na jugovzhodu Ukrajine. Vrednost posla je 7,5 milijona evrov. Tudi ta projekt financira Svetovna banka.

Skupaj s Hidroinženiringom Riko že projektira tudi čistilno napravo za tovarno sladkorja, zdaj pa je s podjetjem APO Cukrovik Poltavshiny sklenil še pogodbo za gradnjo čistilne naprave za industrijske in komunalne odpadne vode v vrednosti 6,1 milijona evrov v mestu Globino. To mesto ima deset tisoč prebivalcev in leži ob reki Suhi Omelnik, kjer deluje več tovarn. Riko je pristojen za gradnjo čistilne naprave za tri tovarne podjetja Agroprom Holding Astarta, ki ima v Ukrajini več proizvodnih lokacij. To čistilno napravo bodo zgradili letos, odpirajo pa se možnosti še za nova naročita tega podjetja.

Riko ima v Ukrajini ta hip odprt še en večji projekt. Lani so namreč podpisali pet milijonov evrov vredno pogodbo z družbo Hydrosila. Ta je največji tamkajšnji proizvajalec hidravličnih komponent, ki se usmerja v izvoz v Evropo. Za to potrebuje novo tehnološko opremo, ki jo dobavlja Riko.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Janez Škrabec v Ukrajini podpisal za 25,4 milijona evrov pogodb

V sodelovanju s slovensko družbo Hidroinženiring, nemškimi in lokalnimi dobavitelji bo Riko projektiral, gradil, opremil in montiral...

TRANS-LOG
Infrastruktura
Infrastruktura Državni revizorji zavrnili Riko in Ruse, gradil bo Pomgrad, proga Pesnica–Šentilj bo dražja 7

Pomgrad si je z revizijami pribojeval prenovo proge Pesnica–Šentilj–državna meja; na DRSI so najprej dvakrat izbrali najcenejši...

FINANCE
Članki
Članki (Goljufije) Dolgove za grad je hotel poplačati z denarjem EU 2

Tudi lani so med goljufijami z evropskim denarjem v EU prevladovali primeri nepravilno porabljenega denarja iz strukturnih skladov ter iz...

SUBV
Članki
Članki Imate doma 18-letnika? Samo še danes se lahko poteguje za brezplačno vozovnico Interrail. 1

EU bo to poletje 15 tisoč 18-letnikom – od tega 61 iz Slovenije – podarila brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi...

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...

AVTO
Posel
Posel Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji 7

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova...