(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Z glavo skozi zid, Gorenjska banka kljub vsemu Miodragu Kostiću

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
prevzemi   dodaj
banke   dodaj
Sava dodaj
Gorenjska banka dodaj
AIK banka dodaj
 
Čas branja: 1 min
28.06.2018  21:00
Z glavo skozi zid, Gorenjska banka kljub vsemu Miodragu Kostiću
Morda bo Gorenjska banka pristala v rokah srbskega poslovneža Miodraga Kostića oziroma njegove AIK banke kljub vsem oviram. Če se ne bo pojavila kakšna nova.

Obveščaj me o novih člankih:  
prevzemi   dodaj
banke   dodaj
Sava dodaj
Gorenjska banka dodaj
AIK banka dodaj

Skupščina Save je odločila, da dobrih 37 odstotkov Gorenjske banke proda AIK banki Miodraga Kostića. Kostić ima čas, da delnice plača vse do junija 2019. Glavno vlogo pri tej odločitvi je imel državni holding, ki ima v lasti dobro petino Save.

Tako je Sava zaobšla oviro, ki jo je AIK banki pri nakupu Gorenjske banke postavila srbska centralna banka. Ta je Kostićevi banki januarja prepovedala nadaljnjo širitev zaradi nepravilnosti pri poslovanju v Srbiji, neuradno naj bi šlo za 60 milijonov evrov vredno propadlo posojilo za prevzem največje srbske gradbene družbe Energoprojekt Holding, ki bi ga AIK banka morala uvrstiti med slabe terjatve. Spomnimo, AIK banka si že dolgo prizadeva prevzeti Gorenjsko banko, v njej ima zdaj že skoraj 33-odstotni delež, za povečanje nad 50 odstotkov je nekoč že pridobila dovoljenje Banke Slovenije, a se je stvar vlekla tako dolgo, da je tudi to dovoljenje že poteklo. Holding Sava sicer že dalj časa v konzorciju z drugimi lastniki prodaja delež v Gorenjski banki, to mora storiti tudi po odločbi Banke Slovenije, ki je odločila, da je finančno prešibak za lastnika banke. Miodrag Kostić oziroma AIK banka pa je za nakup ponudila najboljšo ceno, a jo je ustavila odločba srbske centralne banke. Prepoved širitve AIK banke, ki so jo postavili srbski regulatorji, velja do januarja 2019, z izglasovanim odlogom plačila pa so Kostiću vrata v Gorenjsko banko kljub temu odprta.

Hkrati so se delničarji Save na skupščini odločili za dokapitalizacijo tega finančnega holdinga s 4,2 milijona evrov. S tem bo Sava lahko prevzela Hotele Bernardin. Tudi pri tem gre za odločitev, pri kateri so dolgo omahovali zaradi različnih interesov delničarjev.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.