Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Z glavo skozi zid, Gorenjska banka kljub vsemu Miodragu Kostiću

Čas branja: 1 min
28.06.2018  21:00
Z glavo skozi zid, Gorenjska banka kljub vsemu Miodragu Kostiću
Morda bo Gorenjska banka pristala v rokah srbskega poslovneža Miodraga Kostića oziroma njegove AIK banke kljub vsem oviram. Če se ne bo pojavila kakšna nova.

Skupščina Save je odločila, da dobrih 37 odstotkov Gorenjske banke proda AIK banki Miodraga Kostića. Kostić ima čas, da delnice plača vse do junija 2019. Glavno vlogo pri tej odločitvi je imel državni holding, ki ima v lasti dobro petino Save.

Tako je Sava zaobšla oviro, ki jo je AIK banki pri nakupu Gorenjske banke postavila srbska centralna banka. Ta je Kostićevi banki januarja prepovedala nadaljnjo širitev zaradi nepravilnosti pri poslovanju v Srbiji, neuradno naj bi šlo za 60 milijonov evrov vredno propadlo posojilo za prevzem največje srbske gradbene družbe Energoprojekt Holding, ki bi ga AIK banka morala uvrstiti med slabe terjatve. Spomnimo, AIK banka si že dolgo prizadeva prevzeti Gorenjsko banko, v njej ima zdaj že skoraj 33-odstotni delež, za povečanje nad 50 odstotkov je nekoč že pridobila dovoljenje Banke Slovenije, a se je stvar vlekla tako dolgo, da je tudi to dovoljenje že poteklo. Holding Sava sicer že dalj časa v konzorciju z drugimi lastniki prodaja delež v Gorenjski banki, to mora storiti tudi po odločbi Banke Slovenije, ki je odločila, da je finančno prešibak za lastnika banke. Miodrag Kostić oziroma AIK banka pa je za nakup ponudila najboljšo ceno, a jo je ustavila odločba srbske centralne banke. Prepoved širitve AIK banke, ki so jo postavili srbski regulatorji, velja do januarja 2019, z izglasovanim odlogom plačila pa so Kostiću vrata v Gorenjsko banko kljub temu odprta.

Hkrati so se delničarji Save na skupščini odločili za dokapitalizacijo tega finančnega holdinga s 4,2 milijona evrov. S tem bo Sava lahko prevzela Hotele Bernardin. Tudi pri tem gre za odločitev, pri kateri so dolgo omahovali zaradi različnih interesov delničarjev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.