Ko se denar seli v blockchain, kaj še ostane bankam? Ko se denar seli v blockchain, kaj še ostane bankam? V senci nedavne predstavitve Facebookove kriptovalute libra in napovedi plačilnega sistema Calibra, ki sta doživela viharno zanimanje (in tudi nasprotovanje oblasti), s plačevanjem s tehnologijo blockchain številna mala in tudi večja finančna podjetja eksperimentirajo že vsaj dve leti. Daljnovidnejše banke se, samostojno ali v povezavi z blockchain startupi, že prilagajajo novi resničnosti. Govorimo o tujih, ne slovenskih, ki se do tega še vedejo bolj kot kmečke neveste.
Mož v senci Jeffa Bezosa, ki upravlja največji oblak na svetu Mož v senci Jeffa Bezosa, ki upravlja največji oblak na svetu Večina Amazonovega dobička pride iz njegovih storitev v oblaku, v tem je daleč največji na svetu. Motor teh storitev je Andy Jassy, najtesnejši sodelavec ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa in drugi največji delničar.
Mentorica dijakov, ki so Gimnaziji Vič prislužili ponudbo ameriške akreditacije Mentorica dijakov, ki so Gimnaziji Vič prislužili ponudbo ameriške akreditacije Dijaki viške gimnazije so se na olimpijadi Genius v ZDA izkazali tako dobro, da so prireditelji Gimnaziji Vič ponudili akreditacijo za študij na ameriških univerzah. Vodila jih je profesorica kemije Alenka Mozer.

Z glavo skozi zid, Gorenjska banka kljub vsemu Miodragu Kostiću

Čas branja: 1 min
28.06.2018  21:00
Z glavo skozi zid, Gorenjska banka kljub vsemu Miodragu Kostiću
Morda bo Gorenjska banka pristala v rokah srbskega poslovneža Miodraga Kostića oziroma njegove AIK banke kljub vsem oviram. Če se ne bo pojavila kakšna nova.

Obveščaj me o novih člankih:  
prevzemi   dodaj
banke   dodaj
Sava dodaj
Gorenjska banka dodaj
AIK banka dodaj

Skupščina Save je odločila, da dobrih 37 odstotkov Gorenjske banke proda AIK banki Miodraga Kostića. Kostić ima čas, da delnice plača vse do junija 2019. Glavno vlogo pri tej odločitvi je imel državni holding, ki ima v lasti dobro petino Save.

Tako je Sava zaobšla oviro, ki jo je AIK banki pri nakupu Gorenjske banke postavila srbska centralna banka. Ta je Kostićevi banki januarja prepovedala nadaljnjo širitev zaradi nepravilnosti pri poslovanju v Srbiji, neuradno naj bi šlo za 60 milijonov evrov vredno propadlo posojilo za prevzem največje srbske gradbene družbe Energoprojekt Holding, ki bi ga AIK banka morala uvrstiti med slabe terjatve. Spomnimo, AIK banka si že dolgo prizadeva prevzeti Gorenjsko banko, v njej ima zdaj že skoraj 33-odstotni delež, za povečanje nad 50 odstotkov je nekoč že pridobila dovoljenje Banke Slovenije, a se je stvar vlekla tako dolgo, da je tudi to dovoljenje že poteklo. Holding Sava sicer že dalj časa v konzorciju z drugimi lastniki prodaja delež v Gorenjski banki, to mora storiti tudi po odločbi Banke Slovenije, ki je odločila, da je finančno prešibak za lastnika banke. Miodrag Kostić oziroma AIK banka pa je za nakup ponudila najboljšo ceno, a jo je ustavila odločba srbske centralne banke. Prepoved širitve AIK banke, ki so jo postavili srbski regulatorji, velja do januarja 2019, z izglasovanim odlogom plačila pa so Kostiću vrata v Gorenjsko banko kljub temu odprta.

Hkrati so se delničarji Save na skupščini odločili za dokapitalizacijo tega finančnega holdinga s 4,2 milijona evrov. S tem bo Sava lahko prevzela Hotele Bernardin. Tudi pri tem gre za odločitev, pri kateri so dolgo omahovali zaradi različnih interesov delničarjev.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.