Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

General Electric se rešuje s prodajo hčera

Čas branja: 1 min
28.06.2018  21:00
General Electric se rešuje s prodajo hčera
Predsednik uprave ameriške družbe GE John Flannery je napovedal, da bodo po prodaji plinskih motorjev poskušali prodati še proizvodnjo medicinske opreme in delež v naftni industriji.

Ameriški industrijski konglomerat General Electric (GE) bo v programu prestrukturiranja prodal proizvodnjo industrijskih plinskih motorjev. Konkretno to pomeni prodajo hčerinskih družb GE Waukesha z obrati v ZDA in Kanadi ter GE Jenbacher na avstrijskem Tirolskem. Kupil ju bo sklad Advent International in zanju plačal 3,25 milijarde dolarjev (okoli 2,8 milijarde evrov).

Predsednik uprave General Electrica John Flannery je ob tem povedal, da morajo konglomerat zmanjšati in ga osredotočiti na tri programe, to je na naprave za proizvodnjo električne energije, na obnovljivo energijo in proizvodnjo letalskih motorjev. Pri tem nameravajo med drugim prodati proizvodnjo medicinske opreme in izstopiti iz naftne industrije.

Vlagatelji so obljube o manjšem, a bolj prodornem GE sprejeli pozitivno, saj je vrednost delnice na newyorški borzi po tej objavi zrasla za dobrih osem odstotkov, vendar je še vedno skoraj 30 odstotkov nižja kot na začetku leta, potem ko je že lani izgubila 45 odstotkov. Delnica General Electrica je tako oslabljena, da so jo pred kratkim izključili iz izračuna delniškega indeksa Dow Jones, v katerem je bila stalnica več kot sto let. Pri izračunu indeksa jo je zamenjala delnica Walgreens Boots Alliance.

Kupca plinske proizvodnje General Electrica, sklad Advent International, poznamo tudi v Sloveniji, saj je v okviru sanacije nasedle koroške banke Hypo Alpe Adria skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj kupil Hypovo bančno mrežo v jugovzhodni Evropi, tudi v Sloveniji. Nekdanje Hypove banke zdaj delujejo pod imenom Addiko Bank.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki V Frankfurtu ponavljajo: obrestne mere ECB bodo na zdajšnji nizki ravni še vsaj do konca poletja 2019

Na poti k zaostrovanju denarne politike na evrskem območju se bodo pri ECB najprej lotili opuščanja obsežnih spodbujevalnih ukrepov,...

FINANCE
Članki
Članki V pričakovanju nepričakovanega 2

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije

Pri evropski komisiji so pred nedavnim opozorili: Izstop Velike Britanije iz EU bo, ne glede na to, ali bosta partnerici dosegli dogovor...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Kaj je dobro vedeti, če živite v V. Britaniji in si želite urediti status

Britanski izstop iz EU bo prinesel tudi obveznost, da si državljani drugih članic, tudi Slovenije, v Veliki Britaniji na novo uredijo...

FINANCE
Članki
Članki Kitajska rast se ohlaja, trgovinske skrbi se kopičijo

Ob koncu petmesečja je bila rast slovenskega izvoza med največjimi v Evropski uniji; nadaljnje omejevanje trgovinskih tokov bi to lahko...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

FINANCE
Članki
Članki Nemška borza spreminja indekse DAX 2

Pri Deutsche Börse, operaterju nemške borze, bodo septembra spremenili sestavo treh borznih indeksov iz družine DAX, tudi zaradi odprave...