Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Lek je začasno ustavil gradnjo na Prevaljah

Čas branja: 1 min
05.07.2018  21:00
Lek je začasno ustavil gradnjo na Prevaljah
Predsednik uprave Novartisa Vas Narasimhan, ki je ta teden obiskal Slovenijo – na sliki v Razvojnem centru Slovenija –, se na Prevaljah ni oglasil.

Lek je začasno ustavil gradnjo nove 105 milijonov evrov vredne tovarne na Prevaljah, v kateri bi zaposlili 150 ljudi in izdelovali eno svojih najpomembnejših zdravil, antibiotik amoksiklav, je poročal portal Siol.

Po neuradnih informacijah naj bi bili za začasno ustavitev gradnje krivi vse večji pritiski na cene in konkurence na trgu generikov, uvedba carin v ZDA ter nejasna usoda Sandoza, lastnika Leka. Zanj bi lahko švicarski Novartis – predsednik njegove uprave Vas Narasimhan je prav ta teden obiskal Slovenijo, a se na Prevaljah ni oglasil – že kmalu iskal novega lastnika. Tako kot drugi farmacevtski velikani se tudi v švicarskem koncernu želijo z generičnih zdravil bolj usmeriti na razvoj drugih, bolj kompleksnih zdravil, pri katerih je tudi večji zaslužek.

Končna odločitev o gradnji tovarne, ki je največja Lekova posamična naložba v Sloveniji – s sedmimi milijoni evrov jo podpira tudi država –, bo sprejeta jeseni. Na občini Prevalje so zaskrbljeni, da bi lahko bila ogrožena tudi zdajšnja delovna mesta; trenutno je tam 250 zaposlenih.

V ljubljanskem Leku mirijo in poudarjajo, da sta možni tudi nadgradnja projekta in uvedba kontinuirane proiz­vodnje, pri kateri testiranje in sproščanje izdelkov potekata med samo proizvodnjo. To bi prineslo prihranke pri materialu, energiji, času in transportu.

Kot so za Siol povedali v Leku, bodo do konca oktobra, ko bo sprejeta končna odločitev, končali objekt, katerega gradnjo so začeli lani poleti, brez izvedbe instalacij in druge opreme. Trenutno je v montaži strešna konstrukcija, v gradnji pa je tudi prizidek kletnih prostorov.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager (intervju) Vojmir Urlep, LMŠ: Politiko sem kot menedžer kritiziral, zakaj ji zdaj ne bi pomagal? 7

Vojmir Urlep, nekdanji predsednik uprave Leka, pojasnjuje, zakaj kandidira za poslanca na Listi Marjana Šarca in kakšne predloge ima za...

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci 10 praks, kako top podjetja krepijo ugled delodajalca

Kako skrbijo za dober ugled delodajalca v Krki, Leku, Danfossu, Telekomu Slovenije, BSH, Atlantic Grupi ...

FINANCE
Lek prodal persen multinacionalki Alvogen – dopolnjeno z odgovori Leka 2

V Leku so uradno potrdili prodajo persena, cene pa ne razkrivajo

MANAGER
Manager
Manager Top 101: To so največja slovenska podjetja in najboljša med velikimi

Prodaja največjih podjetij je lani rasla zelo poskočno, manj pa zaposlovanje in dobički. Najboljši pa so vse slastnejše prevzemne...

FINANCE
Kdo in kakšen je Andrej Bertoncelj, kandidat za novega finančnega ministra 7

Zaradi odhoda iz SDH prihodnji teden izredna seja nadzornikov SDH: spet grozi kadrovska luknja v upravi

TOP JOB
Delavci
Delavci Seznam 100 slovenskih podjetij, ki najbolje plačujejo svoje zaposlene 3

Gospodarska rast je zvišala povprečne plače – zaradi dodatkov za uspešnost so se ponekod povprečne plače zvišale tudi za tretjino