Avti, ki se ''pogovarjajo'', hladilniki, ki naročajo hrano... - kako drugače bomo živeli s tehnologijo 5G Avti, ki se ''pogovarjajo'', hladilniki, ki naročajo hrano... - kako drugače bomo živeli s tehnologijo 5G Države začenjajo komercialno uvajati tehnologijo 5G, ki bo prinesla prednosti tako velikim kot malim podjetjem. Katere panoge bo 5G najbolj spremenil, kako bo predrugačil življenje ljudi? Kdo v Sloveniji že testira to tehnologijo in kakšne so prve izkušnje?
Kako je mladi kemik zgradil največjo tovarno električnih avtov na svetu - in postal eden najbogatejših Kitajcev Kako je mladi kemik zgradil največjo tovarno električnih avtov na svetu - in postal eden najbogatejših Kitajcev Vang Čuanfu je kariero začel kot raziskovalec v državnem laboratoriju, pri tridesetih pa se je odločil za podjetništvo. Pravi čas je zaznal priložnost v elektrifikaciji vozil, ki jo je krepko podprla kitajska država, in postal eden najbogatejših Kitajcev.
Koprski študent razvil računalniško igro, ki postaja svetovni hit Koprski študent razvil računalniško igro, ki postaja svetovni hit Za razvoj je Marko Grgurović porabil le malo denarja, za promocijo nič, pa vseeno je računalniška igra mordhau, ki so jo razvili v njegovem podjetju Triniterion, v dobrih treh tednih prepričala 950 tisoč kupcev po vsem svetu.
(intervju) Evropske volitve: ste tudi vi racionalni nevednež? (intervju) Evropske volitve: ste tudi vi racionalni nevednež? Se tudi vam zdi, da se ne splača poglabljati v programe strank in politikov, saj vsi obljubljajo isto in se ne da ugotoviti, kdo manj laže. To je odnos racionalnih nevednežev, pravi sociolog Miran Lavrič v intervjuju, v katerem pojasnjuje raziskavo Slovenska mladina 2018/2019. Očitno se racionalna nevednost širi tudi med starejšimi. In koga volijo racionalni nevedneži, če sploh gredo na volitve? Všeč so jim avtoritarni politiki, ki obljubljajo, da bodo uredili zadeve.

Lek je začasno ustavil gradnjo na Prevaljah

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
farmacija   dodaj
Lek dodaj
SiOL dodaj
Vojmir Urlep dodaj
Miro Cerar dodaj
 
Čas branja: 1 min
05.07.2018  21:00
Lek je začasno ustavil gradnjo na Prevaljah
Predsednik uprave Novartisa Vas Narasimhan, ki je ta teden obiskal Slovenijo – na sliki v Razvojnem centru Slovenija –, se na Prevaljah ni oglasil.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
farmacija   dodaj
Lek dodaj
SiOL dodaj
Vojmir Urlep dodaj
Miro Cerar dodaj

Lek je začasno ustavil gradnjo nove 105 milijonov evrov vredne tovarne na Prevaljah, v kateri bi zaposlili 150 ljudi in izdelovali eno svojih najpomembnejših zdravil, antibiotik amoksiklav, je poročal portal Siol.

Po neuradnih informacijah naj bi bili za začasno ustavitev gradnje krivi vse večji pritiski na cene in konkurence na trgu generikov, uvedba carin v ZDA ter nejasna usoda Sandoza, lastnika Leka. Zanj bi lahko švicarski Novartis – predsednik njegove uprave Vas Narasimhan je prav ta teden obiskal Slovenijo, a se na Prevaljah ni oglasil – že kmalu iskal novega lastnika. Tako kot drugi farmacevtski velikani se tudi v švicarskem koncernu želijo z generičnih zdravil bolj usmeriti na razvoj drugih, bolj kompleksnih zdravil, pri katerih je tudi večji zaslužek.

Končna odločitev o gradnji tovarne, ki je največja Lekova posamična naložba v Sloveniji – s sedmimi milijoni evrov jo podpira tudi država –, bo sprejeta jeseni. Na občini Prevalje so zaskrbljeni, da bi lahko bila ogrožena tudi zdajšnja delovna mesta; trenutno je tam 250 zaposlenih.

V ljubljanskem Leku mirijo in poudarjajo, da sta možni tudi nadgradnja projekta in uvedba kontinuirane proiz­vodnje, pri kateri testiranje in sproščanje izdelkov potekata med samo proizvodnjo. To bi prineslo prihranke pri materialu, energiji, času in transportu.

Kot so za Siol povedali v Leku, bodo do konca oktobra, ko bo sprejeta končna odločitev, končali objekt, katerega gradnjo so začeli lani poleti, brez izvedbe instalacij in druge opreme. Trenutno je v montaži strešna konstrukcija, v gradnji pa je tudi prizidek kletnih prostorov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager (intervju) Vojmir Urlep, LMŠ: Politiko sem kot menedžer kritiziral, zakaj ji zdaj ne bi pomagal? 7

Vojmir Urlep, nekdanji predsednik uprave Leka, pojasnjuje, zakaj kandidira za poslanca na Listi Marjana Šarca in kakšne predloge ima za...

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci 10 praks, kako top podjetja krepijo ugled delodajalca

Kako skrbijo za dober ugled delodajalca v Krki, Leku, Danfossu, Telekomu Slovenije, BSH, Atlantic Grupi ...

FINANCE
Lek prodal persen multinacionalki Alvogen – dopolnjeno z odgovori Leka 2

V Leku so uradno potrdili prodajo persena, cene pa ne razkrivajo

MANAGER
Manager
Manager Top 101: To so največja slovenska podjetja in najboljša med velikimi

Prodaja največjih podjetij je lani rasla zelo poskočno, manj pa zaposlovanje in dobički. Najboljši pa so vse slastnejše prevzemne...

TOP JOB
Delavci
Delavci Seznam 100 slovenskih podjetij, ki najbolje plačujejo svoje zaposlene 3

Gospodarska rast je zvišala povprečne plače – zaradi dodatkov za uspešnost so se ponekod povprečne plače zvišale tudi za tretjino

FINANCE
Kdo in kakšen je Andrej Bertoncelj, kandidat za novega finančnega ministra 7

Zaradi odhoda iz SDH prihodnji teden izredna seja nadzornikov SDH: spet grozi kadrovska luknja v upravi