Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Apple in Samsung sedemletni spor končala s poravnavo

Čas branja: 1 min
05.07.2018  21:00
Apple in Samsung sedemletni spor končala s poravnavo
Zunajsodna poravnava pomeni, da Samsung odločitve sodišča, ki mu je zaradi kopiranja oblikovne zasnove in tehnologije Applovih tablic ipad in pametnih telefonov iphone odmerilo plačilo 463 milijonov evrov, ne bo izpodbijal.

Ameriški velikan Apple in južnokorejski Samsung sta sklenila zunajsodno poravnavo in s tem po nekaj več kot sedmih letih pravdanja končala spor v zvezi s patenti. Višina poravnave ni znana.

Tehnološka velikana sta se v spor zapletla leta 2011, ko je Apple južnokorejskega konkurenta obtožil kopiranja oblikovne zasnove in tehnologije Applovih tablic ipad in pametnih telefonov iphone. Tožba je sprožila pravo patentno vojno, katere rezultat je več kot 50 sodnih primerov v več državah.

Prve sodbe so bile v prid Applu, pri čemer je ameriška porota podjetju odmerila več kot milijardo dolarjev oziroma več kot 850 milijonov evrov visoko odškodnino. Porotniki so ocenili, da je Samsung kopiral strojno in programsko opremo Applovih izdelkov.

Primer je sčasoma dosegel ameriško vrhovno sodišče, ki je razveljavilo odločitev pritožbenega sodišča v škodo Samsunga in primer vrnilo na nižje­stopenjsko sodišče, ki naj bi Samsungu znova določilo finančno kazen.

Odločitev vrhovnega sodišča se je za južnokorejsko podjetje izkazala kot dobra, saj je ameriško zvezno sodišče maja presodilo, da mora Samsung Applu plačati 539 milijonov dolarjev oziroma 463 milijonov evrov. Zunajsodna poravnava, katere višina ni znana, pomeni, da Samsung odločitve sodišča ne bo izpodbijal.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (graf) Huawei je prehitel Apple, da se kadi. Kako pa je sicer šlo Applu v drugem četrtletju? 5

V več kategorijah je presegel pričakovanja analitikov, zato so njegove poslovne rezultate na trgu sprejeli zelo pozitivno – z rastjo...

FINANCE
Članki
Članki Nemška borza spreminja indekse DAX 2

Pri Deutsche Börse, operaterju nemške borze, bodo septembra spremenili sestavo treh borznih indeksov iz družine DAX, tudi zaradi odprave...

FINANCE
Članki
Članki Britanska vlada je objavila napotke za scenarij izstopa brez dogovora

Napotki so precej tehnični, nanašali naj bi se na več kot 80 področij, v prvih 31 pa vlada denimo daje splošne nasvete za podjetja v...

FINANCE
Članki
Članki Preiskovalci afere Carillion pozvali k razbitju štirih revizijskih velikanov 2

To je ena od zahtev v okviru parlamentarne raziskave, ki je proučevala vzroke za propad družbe Carillion, drugega največjega britanskega...

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Zakaj se moramo pogovarjati o demografiji 19

V osmih grafih ponujamo osnovne izzive na slovenskem trgu dela, za mlade in starejše ter za odločevalce in družbo kot celoto.

FINANCE
Članki
Članki Iskanje skupnega

Težave mladih in starejših so lahko zelo podobne, zato je odgovore najbrž pametno iskati dialoško.

FINANCE
Članki
Članki Stanje v evrski industriji se je avgusta skisalo 2

V vseh opazovanih evrskih državah so se aktivnosti v predelovalni industriji še vedno povečevale, je pa bila rast ponekod skromnejša