(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Banka Slovenije dodaj
Primož Dolenc dodaj
 
Čas branja: 1 min
12.07.2018  21:00
Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Banka Slovenije dodaj
Primož Dolenc dodaj

Lanski rasti slovenskega BDP v višini petih odstotkov bo sledila letošnja 4,6-odstotna rast, v prihodnjem letu bo znašala 3,9 odstotka, leta 2020 pa 3,4 odstotka, napovedujejo v Banki Slovenije (BS), ki je svojo prejšnjo napoved o gospodarski rasti za letos popravila za 0,4 odstotne točke.

Pri rasti je spodbudno to, da bo široko zasnovana. Temeljila bo predvsem na domačih dejavnikih, ne več toliko na izvozu kot v preteklosti, ko je bilo domače povpraševanje šibko, poudarja namestnik guvernerja Primož Dolenc.

Poraba gospodinjstev in investicije sta glavni komponenti rasti domače porabe. Zasebna poraba bo letos medletno poskočila za 3,5 odstotka, rast v prihodnjih dveh letih (3,1 odstotka v letu 2019 in 2,9 odstotka v 2020) pa bo nekoliko manjša, ocenjujejo v BS.

Investicije bodo rasle tudi v prihodnje, s postopnim umirjanjem. Ob rekordni izkoriščenosti zmogljivosti v BS pričakujejo predvsem rast zasebnih naložb. Ob rasti zaposlenosti in pričakovani rasti plač pričakujejo tudi rast stanovanjskih naložb gospodinjstev. Hkrati se bodo krepile tudi naložbe države ob črpanju sredstev EU.

Kar zadeva inflacijo, so trendi ugodnejši, že celo nad ciljano dvoodstotno rastjo cen. In na tej ravni bo predvidoma v prihodnje tudi vztrajala. Zaposlovanje se je prav tako okrepilo. Število brezposelnih se zmanjšuje, rast zaposlovanja bo po pričakovanjih ostala pozitivna, a bi se lahko upočasnila. V tem letu bo rast znašala 2,5 odstotka, do leta 2020 bo upadla na odstotek. Plače naj bi še rasle, za štiri do pet odstotkov, še pravi Primož Dolenc.

Pri BS ob napovedih poudarjajo, da so glavna tveganja tista, ki izhajajo iz zunanjega okolja. Gre predvsem za geopolitična tveganja, trgovinsko vojno in morebitne višje cene nafte.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav 2

Bolj kot v preteklosti bo rast slonela na domači potrošnji; bančni sektor je po oceni regulatorja robusten

FINANCE
Banka Slovenije svari: Rast se umirja

Štiri opozorila Banke Slovenije

FINANCE
Rast slovenskega BDP upadla na 4,6 odstotka, gospodinjstva spet rekordno 1

Gospodinjstva so v minulem četrtletju porabila za 14 odstotkov več kot pred petimi leti; po rasti iztopajo tudi naložbe v poslovne...

FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine 5 stvari, ki jih na trgu nepremičnin vidi Banka Slovenije: cene, posojila, tveganja … 4

Cene nepremičnin in najemnine rastejo, rast lahko pričakujemo tudi v prihodnje, pravijo na Banki Slovenije

FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...