Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav

Čas branja: 1 min
12.07.2018  21:00
Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav
Foto: Shutterstock

Lanski rasti slovenskega BDP v višini petih odstotkov bo sledila letošnja 4,6-odstotna rast, v prihodnjem letu bo znašala 3,9 odstotka, leta 2020 pa 3,4 odstotka, napovedujejo v Banki Slovenije (BS), ki je svojo prejšnjo napoved o gospodarski rasti za letos popravila za 0,4 odstotne točke.

Pri rasti je spodbudno to, da bo široko zasnovana. Temeljila bo predvsem na domačih dejavnikih, ne več toliko na izvozu kot v preteklosti, ko je bilo domače povpraševanje šibko, poudarja namestnik guvernerja Primož Dolenc.

Poraba gospodinjstev in investicije sta glavni komponenti rasti domače porabe. Zasebna poraba bo letos medletno poskočila za 3,5 odstotka, rast v prihodnjih dveh letih (3,1 odstotka v letu 2019 in 2,9 odstotka v 2020) pa bo nekoliko manjša, ocenjujejo v BS.

Investicije bodo rasle tudi v prihodnje, s postopnim umirjanjem. Ob rekordni izkoriščenosti zmogljivosti v BS pričakujejo predvsem rast zasebnih naložb. Ob rasti zaposlenosti in pričakovani rasti plač pričakujejo tudi rast stanovanjskih naložb gospodinjstev. Hkrati se bodo krepile tudi naložbe države ob črpanju sredstev EU.

Kar zadeva inflacijo, so trendi ugodnejši, že celo nad ciljano dvoodstotno rastjo cen. In na tej ravni bo predvidoma v prihodnje tudi vztrajala. Zaposlovanje se je prav tako okrepilo. Število brezposelnih se zmanjšuje, rast zaposlovanja bo po pričakovanjih ostala pozitivna, a bi se lahko upočasnila. V tem letu bo rast znašala 2,5 odstotka, do leta 2020 bo upadla na odstotek. Plače naj bi še rasle, za štiri do pet odstotkov, še pravi Primož Dolenc.

Pri BS ob napovedih poudarjajo, da so glavna tveganja tista, ki izhajajo iz zunanjega okolja. Gre predvsem za geopolitična tveganja, trgovinsko vojno in morebitne višje cene nafte.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav 2

Bolj kot v preteklosti bo rast slonela na domači potrošnji; bančni sektor je po oceni regulatorja robusten

FINANCE
Banka Slovenije svari: Rast se umirja

Štiri opozorila Banke Slovenije

FINANCE
Rast slovenskega BDP upadla na 4,6 odstotka, gospodinjstva spet rekordno 1

Gospodinjstva so v minulem četrtletju porabila za 14 odstotkov več kot pred petimi leti; po rasti iztopajo tudi naložbe v poslovne...

FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine 5 stvari, ki jih na trgu nepremičnin vidi Banka Slovenije: cene, posojila, tveganja … 4

Cene nepremičnin in najemnine rastejo, rast lahko pričakujemo tudi v prihodnje, pravijo na Banki Slovenije

FINANCE
Članki
Članki Juncker: vprašajmo se, kaj lahko gospodarstvo naredi za ljudi 3

Potem ko je EU dosegla okrevanje, bo po mnenju predsednika evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja naslednji pomembni korak, da ga bodo...

FINANCE
Članki
Članki Preiskovalci afere Carillion pozvali k razbitju štirih revizijskih velikanov 2

To je ena od zahtev v okviru parlamentarne raziskave, ki je proučevala vzroke za propad družbe Carillion, drugega največjega britanskega...

FINANCE
Članki
Članki EU bo omejila tudi ceno mednarodnih telefonskih klicev v druge članice 3

Po novem boste precej kmalu lahko malo bolj sproščeni glede stroškov, če boste od doma s svoje mobilne (ali fiksne) številke...