Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Kako v svetu in pri nas razvijajo pametna omrežja in kaj bomo imeli od tega.
(intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni (intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni Politika bo šla malo bolj v levo, velikih strahov pa nimam, pravi ekonomist Jože Damijan, ki meni, da bo Šarčeva vlada iskala soglasja malo pri Levici, malo pa pri NSi, kadar bo Levica preveč ekstremna. O Binetu Kordežu, ki na njegovem blogu piše o davkih, pa: »Tudi Karl May je najboljše knjige napisal v zaporu.«
Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Podjetje ZkotZ je doslej po vsem svetu prodalo že več kot dva milijona izdelkov, 90 odstotkov jih izvozijo.
(intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem (intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem Britanec Simon Wilkinson ustvarja zgodbe, ki jih prek več medijev in množice spletnih objav gledalcu prepričljivo predstavi kot resnične. Samo za to, da bi mu na koncu pokazal, da je bil manipuliran.

Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav

Čas branja: 1 min
12.07.2018  21:00
Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav
Foto: Shutterstock

Lanski rasti slovenskega BDP v višini petih odstotkov bo sledila letošnja 4,6-odstotna rast, v prihodnjem letu bo znašala 3,9 odstotka, leta 2020 pa 3,4 odstotka, napovedujejo v Banki Slovenije (BS), ki je svojo prejšnjo napoved o gospodarski rasti za letos popravila za 0,4 odstotne točke.

Pri rasti je spodbudno to, da bo široko zasnovana. Temeljila bo predvsem na domačih dejavnikih, ne več toliko na izvozu kot v preteklosti, ko je bilo domače povpraševanje šibko, poudarja namestnik guvernerja Primož Dolenc.

Poraba gospodinjstev in investicije sta glavni komponenti rasti domače porabe. Zasebna poraba bo letos medletno poskočila za 3,5 odstotka, rast v prihodnjih dveh letih (3,1 odstotka v letu 2019 in 2,9 odstotka v 2020) pa bo nekoliko manjša, ocenjujejo v BS.

Investicije bodo rasle tudi v prihodnje, s postopnim umirjanjem. Ob rekordni izkoriščenosti zmogljivosti v BS pričakujejo predvsem rast zasebnih naložb. Ob rasti zaposlenosti in pričakovani rasti plač pričakujejo tudi rast stanovanjskih naložb gospodinjstev. Hkrati se bodo krepile tudi naložbe države ob črpanju sredstev EU.

Kar zadeva inflacijo, so trendi ugodnejši, že celo nad ciljano dvoodstotno rastjo cen. In na tej ravni bo predvidoma v prihodnje tudi vztrajala. Zaposlovanje se je prav tako okrepilo. Število brezposelnih se zmanjšuje, rast zaposlovanja bo po pričakovanjih ostala pozitivna, a bi se lahko upočasnila. V tem letu bo rast znašala 2,5 odstotka, do leta 2020 bo upadla na odstotek. Plače naj bi še rasle, za štiri do pet odstotkov, še pravi Primož Dolenc.

Pri BS ob napovedih poudarjajo, da so glavna tveganja tista, ki izhajajo iz zunanjega okolja. Gre predvsem za geopolitična tveganja, trgovinsko vojno in morebitne višje cene nafte.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav 2

Bolj kot v preteklosti bo rast slonela na domači potrošnji; bančni sektor je po oceni regulatorja robusten

FINANCE
Rast slovenskega BDP upadla na 4,6 odstotka, gospodinjstva spet rekordno 1

Gospodinjstva so v minulem četrtletju porabila za 14 odstotkov več kot pred petimi leti; po rasti iztopajo tudi naložbe v poslovne...

FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine 5 stvari, ki jih na trgu nepremičnin vidi Banka Slovenije: cene, posojila, tveganja … 4

Cene nepremičnin in najemnine rastejo, rast lahko pričakujemo tudi v prihodnje, pravijo na Banki Slovenije

FINANCE
Članki
Članki Velika revizorska četverica še vedno pod drobnogledom 1

Še vedno teče razprava, kako bi bilo mogoče reorganizirati delovanje velike revizorske četverice – družb EY, Deloitte, KPMG in PwC...

FINANCE
Članki
Članki EU tlakuje pot za strožjo presojo kitajskih naložb

Nemčija, Francija in Italija so na začetku prejšnjega leta evropsko komisijo pozvale k ukrepom, da bi se v EU lahko zaščitili pred...

AVTO
Posel
Posel Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji 7

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova...

FINANCE
Članki
Članki Šef ECB bo v četrtek pojasnil, kaj lahko pričakujemo pri obrestih 1

Trump, Turčija in Italija - to so tri ključne besede, zaradi katerih se nekateri zdaj sprašujejo, ali bo ECB ostala na začrtani poti k...