(intervju) Študenti z vsega sveta so se zgrozili nad Demokracijo. Se Šarec ne bi smel? (intervju) Študenti z vsega sveta so se zgrozili nad Demokracijo. Se Šarec ne bi smel? Oglaševanje naj prispeva k skupnemu dobremu, meni strokovnjak za odgovorno oglaševanje in predavatelj na univerzi v Melbournu Oliver Vodeb, ki okrca tudi odziv Slovenske oglaševalske zbornice.
Kako se prijemlje 3D-tiskanje v industriji in v naših domovih Kako se prijemlje 3D-tiskanje v industriji in v naših domovih Bodo 3D-tiskalniki za hrano res razširjeni po gospodinjstvih kot avtomati za kavo? Kako razširjeni so tiskalniki v industriji in kaj vse z njimi izdelujemo v Sloveniji in po svetu.
Kaj po Merklovi prinaša katoličanka iz Posarja Kaj po Merklovi prinaša katoličanka iz Posarja Annegret Kramp-Karrenbauer, ki so jo nemški krščanski demokrati (CDU) izvolili za novo vodjo stranke in naslednico Angele Merkel, čaka veliko zahtevnih nalog, od poenotenja stranke, vrnitve prebeglih volivcev do utrditve vladne koalicije s socialdemokrati.
(intervju) Možgani se odločijo 10 sekund prej, preden to sploh veste (intervju) Možgani se odločijo 10 sekund prej, preden to sploh veste Odločamo se na podlagi čustev in napaka je, če poskušamo odločitve spreminjati z racionalno analizo, pravi Nikolaos Dimitriadis, strokovnjak za nevroznanost in nevromarketing.

Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Banka Slovenije dodaj
Primož Dolenc dodaj
 
Čas branja: 1 min
12.07.2018  21:00
Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Banka Slovenije dodaj
Primož Dolenc dodaj

Lanski rasti slovenskega BDP v višini petih odstotkov bo sledila letošnja 4,6-odstotna rast, v prihodnjem letu bo znašala 3,9 odstotka, leta 2020 pa 3,4 odstotka, napovedujejo v Banki Slovenije (BS), ki je svojo prejšnjo napoved o gospodarski rasti za letos popravila za 0,4 odstotne točke.

Pri rasti je spodbudno to, da bo široko zasnovana. Temeljila bo predvsem na domačih dejavnikih, ne več toliko na izvozu kot v preteklosti, ko je bilo domače povpraševanje šibko, poudarja namestnik guvernerja Primož Dolenc.

Poraba gospodinjstev in investicije sta glavni komponenti rasti domače porabe. Zasebna poraba bo letos medletno poskočila za 3,5 odstotka, rast v prihodnjih dveh letih (3,1 odstotka v letu 2019 in 2,9 odstotka v 2020) pa bo nekoliko manjša, ocenjujejo v BS.

Investicije bodo rasle tudi v prihodnje, s postopnim umirjanjem. Ob rekordni izkoriščenosti zmogljivosti v BS pričakujejo predvsem rast zasebnih naložb. Ob rasti zaposlenosti in pričakovani rasti plač pričakujejo tudi rast stanovanjskih naložb gospodinjstev. Hkrati se bodo krepile tudi naložbe države ob črpanju sredstev EU.

Kar zadeva inflacijo, so trendi ugodnejši, že celo nad ciljano dvoodstotno rastjo cen. In na tej ravni bo predvidoma v prihodnje tudi vztrajala. Zaposlovanje se je prav tako okrepilo. Število brezposelnih se zmanjšuje, rast zaposlovanja bo po pričakovanjih ostala pozitivna, a bi se lahko upočasnila. V tem letu bo rast znašala 2,5 odstotka, do leta 2020 bo upadla na odstotek. Plače naj bi še rasle, za štiri do pet odstotkov, še pravi Primož Dolenc.

Pri BS ob napovedih poudarjajo, da so glavna tveganja tista, ki izhajajo iz zunanjega okolja. Gre predvsem za geopolitična tveganja, trgovinsko vojno in morebitne višje cene nafte.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Banka Slovenije nam napoveduje še tri leta debelih krav 2

Bolj kot v preteklosti bo rast slonela na domači potrošnji; bančni sektor je po oceni regulatorja robusten

FINANCE
Banka Slovenije svari: Rast se umirja

Štiri opozorila Banke Slovenije

FINANCE
Rast slovenskega BDP upadla na 4,6 odstotka, gospodinjstva spet rekordno 1

Gospodinjstva so v minulem četrtletju porabila za 14 odstotkov več kot pred petimi leti; po rasti iztopajo tudi naložbe v poslovne...

FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine 5 stvari, ki jih na trgu nepremičnin vidi Banka Slovenije: cene, posojila, tveganja … 4

Cene nepremičnin in najemnine rastejo, rast lahko pričakujemo tudi v prihodnje, pravijo na Banki Slovenije

FINANCE
Članki
Članki Nemške kazalnike vse bolj zaznamuje nestanovitnost 1

Koliko so dogodki iz zadnjih mesecev vplivali konkretno na rast nemškega BDP, pa bomo videli že prihodnji teden

FINANCE
Članki
Članki Šef ECB bo v četrtek pojasnil, kaj lahko pričakujemo pri obrestih 1

Trump, Turčija in Italija - to so tri ključne besede, zaradi katerih se nekateri zdaj sprašujejo, ali bo ECB ostala na začrtani poti k...

FINANCE
Članki
Članki Italija: prihodnja koalicijska partnerja premaknila trg 1

Populistično Gibanje petih zvezd ter skrajno desna Liga sta iz koalicijske pogodbe naknadno sicer umaknila točko, da bo nova vlada...