Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Upniški dogovor o Agrokorju je pod streho

Čas branja: 1 min
12.07.2018  21:00
Upniški dogovor o Agrokorju je pod streho
80,2 odstotka glasov za je dobil upniški dogovor o prestrukturiranju in nastanku novega Agrokorja. Foto: Shutterstock

Prisilno poravnavo, ki jo je v postopku izredne uprave v Agrokorju potrdilo dobrih 80 odstotkov upnikov največjega hrvaškega koncerna, je potrdilo še zagrebško sodišče za gospodarske zadeve.

Kot je na obravnavi, ki je potekala v košarkarski dvorani Dražen Petrović v Zagrebu in na kateri je sodelovalo okoli 450 predstavnikov več kot tri tisoč upnikov, ki so glasovali prek posebne mobilne aplikacije, napovedal izredni pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju Fabris Peruško, bo postopek implementacije poravnave potekal približno do konca leta.

Poravnava med drugim predvideva prenos premoženja na nov koncern Agrokor, katerega največji lastniki bodo postali ruski banki Sberbank (39,2 odstotka) in VTB (7,5 odstotka) ter lastniki obveznic (25 odstotkov), med katerimi so večinoma ameriški finančni skladi, in Zagrebačka banka (2,3 odstotka). Med najvrednejšim premoženjem Agrokorja je slovenski trgovec Mercator, ki ima sicer ločena razmerja s svojimi bankami upnicami. S tem, da bo Mercator postal del novega Agrokorja, se bo moralo strinjati vseh 55 Mercatorjevih bank upnic, med katerimi so tudi velike slovenske banke v državni lasti na čelu z NLB.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.