(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Vlada z IPO v prodajo polovice NLB

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
19.07.2018  21:00
Vlada z IPO v prodajo polovice NLB
50 % in eno delnico NLB bo z javno ponudbo delnic do konca leta prodala država.

Obveščaj me o novih člankih:  

S ponedeljkovo sejo skupščine delničarjev Slovenskega državnega holdinga (SDH) – vlogo skupščine ima vlada – se je tudi uradno spet začel postopek prodaje NLB, največje bančne skupine pri nas.

Vlada je pred tem evropski komisiji predlagala spremembe zavez glede prodaje NLB, po katerih bo država z javno ponudbo delnic (IPO) do konca leta 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do nadzornega deleža 75 odstotkov minus ena delnica pa do konca leta 2019.

Analitske predstavitve in dogovori o road showih bodo pripravljeni kmalu po objavi revidiranih rezultatov polletja, nato bo prodaja NLB stekla hitro. Knjiga naročil bi se lahko odprla okoli 15. ali 20. oktobra. Po tem sledi določitev prodajne cene glede na zbrane ponudbe. Knjiga naročil po prodajni ceni bi lahko bila zaprta mesec dni pozneje, torej okoli 15. novembra, s tem bi država tudi prodala (vsaj) polovico banke.

Če bo država prodala le 50 odstotkov plus eno delnico, kar bo minimum po spremenjenih zavezah, bo NLB morala prodati še polovico življenjske zavarovalnice Vita, ki ima na trgu življenjskih zavarovanj 13,5-odstotni delež, lani pa je ustvarila 6,9 milijona evrov čistega dobička.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki v pogovoru za STA ni želela špekulirati, kakšna bi lahko bila ponujena cena za delnico največje slovenske banke, pričakuje, da bo banka lahko prodana po tržnih pogojih. Ob lanski prekinjeni prodaji je bila ponujena cena v razponu od 55 do 71 evrov, vendar banka takrat ni bila izpostavljena le tržnim razmeram, ampak tudi netržnemu vplivu prenesenih deviznih vlog in odprtih tožb, kar odpravlja predlog zakona za zaščito kapitalske naložbe države v NLB, ki ga je treba sprejeti pred prodajo deleža banke.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
(Razloženo vse, od A do Ž) Se lahko prodaja NLB spet uradno začne? 12

Poslanci na predzadnji postopkovni stopnici: kaj se zgodi, če bi politiki spet ustavili prodajo

FINANCE
Prodaja NLB se lahko začne! 13 odgovorov o tem, kaj, zakaj in kdo bo zaslužil 12

Odhajajoča vlada Mira Cerarja ni mogla več odlašati: 75 odstotkov minus ena delnica največje banke je spet naprodaj. Kaj zdaj?

FINANCE
Lani so bile razmere za prodajo NLB veliko boljše!

Kako se giba tržna kapitalizacija bank v zadnjem letu

FINANCE
V kakšni kondiciji gre v prodajo NLB? 1

Polletni rezultati bodo slabši kot lani, iz poslovanja pa so stabilni, smo izvedeli neuradno

FINANCE
Zaradi enoletnega odloga prodaje četrtine NLB bi morala ta prodati zavarovalnico Vita! Halo?! 15

Cerarjeva vlada bo danes obravnavala sporazum o prodaji banke z Evropsko komisijo - kako vse vlada niža ceno banke

FINANCE
Razkrivamo: to so najpomembnejši datumi za prodajo NLB

Cena, po kateri bomo prodali vsaj polovico največje banke, bo predvidoma določena 23. oktobra, smo izvedeli neuradno