Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Vlada z IPO v prodajo polovice NLB

Čas branja: 1 min
19.07.2018  21:00
Vlada z IPO v prodajo polovice NLB
50 % in eno delnico NLB bo z javno ponudbo delnic do konca leta prodala država.

S ponedeljkovo sejo skupščine delničarjev Slovenskega državnega holdinga (SDH) – vlogo skupščine ima vlada – se je tudi uradno spet začel postopek prodaje NLB, največje bančne skupine pri nas.

Vlada je pred tem evropski komisiji predlagala spremembe zavez glede prodaje NLB, po katerih bo država z javno ponudbo delnic (IPO) do konca leta 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do nadzornega deleža 75 odstotkov minus ena delnica pa do konca leta 2019.

Analitske predstavitve in dogovori o road showih bodo pripravljeni kmalu po objavi revidiranih rezultatov polletja, nato bo prodaja NLB stekla hitro. Knjiga naročil bi se lahko odprla okoli 15. ali 20. oktobra. Po tem sledi določitev prodajne cene glede na zbrane ponudbe. Knjiga naročil po prodajni ceni bi lahko bila zaprta mesec dni pozneje, torej okoli 15. novembra, s tem bi država tudi prodala (vsaj) polovico banke.

Če bo država prodala le 50 odstotkov plus eno delnico, kar bo minimum po spremenjenih zavezah, bo NLB morala prodati še polovico življenjske zavarovalnice Vita, ki ima na trgu življenjskih zavarovanj 13,5-odstotni delež, lani pa je ustvarila 6,9 milijona evrov čistega dobička.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki v pogovoru za STA ni želela špekulirati, kakšna bi lahko bila ponujena cena za delnico največje slovenske banke, pričakuje, da bo banka lahko prodana po tržnih pogojih. Ob lanski prekinjeni prodaji je bila ponujena cena v razponu od 55 do 71 evrov, vendar banka takrat ni bila izpostavljena le tržnim razmeram, ampak tudi netržnemu vplivu prenesenih deviznih vlog in odprtih tožb, kar odpravlja predlog zakona za zaščito kapitalske naložbe države v NLB, ki ga je treba sprejeti pred prodajo deleža banke.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
(Razloženo vse, od A do Ž) Se lahko prodaja NLB spet uradno začne? 12

Poslanci na predzadnji postopkovni stopnici: kaj se zgodi, če bi politiki spet ustavili prodajo

FINANCE
Lani so bile razmere za prodajo NLB veliko boljše!

Kako se giba tržna kapitalizacija bank v zadnjem letu

FINANCE
Prodaja NLB se lahko začne! 13 odgovorov o tem, kaj, zakaj in kdo bo zaslužil 12

Odhajajoča vlada Mira Cerarja ni mogla več odlašati: 75 odstotkov minus ena delnica največje banke je spet naprodaj. Kaj zdaj?

FINANCE
V kakšni kondiciji gre v prodajo NLB? 1

Polletni rezultati bodo slabši kot lani, iz poslovanja pa so stabilni, smo izvedeli neuradno

FINANCE
Zaradi enoletnega odloga prodaje četrtine NLB bi morala ta prodati zavarovalnico Vita! Halo?! 15

Cerarjeva vlada bo danes obravnavala sporazum o prodaji banke z Evropsko komisijo - kako vse vlada niža ceno banke

FINANCE
Razkrivamo: to so najpomembnejši datumi za prodajo NLB

Cena, po kateri bomo prodali vsaj polovico največje banke, bo predvidoma določena 23. oktobra, smo izvedeli neuradno

FINANCE
NLB se ohlaja – koliko dividend dobi proračun in od česa je to odvisno? 1

Čisti dobiček največje bančne skupine je glede na lansko polletje upadel za dobro desetino