(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Bruselj znižal gospodarsko napoved za Slovenijo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Statistični urad... dodaj
 
Čas branja: 1 min
19.07.2018  21:00
Bruselj znižal gospodarsko napoved za Slovenijo
Foto: Jure Makovec/Finance

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Statistični urad... dodaj

V poletni gospodarski napovedi je evropska komisija napovedi o gospodarski rasti v Sloveniji za letos in prihodnje leto popravila navzdol v primerjavi z zimsko napovedjo.

Za leto 2018 komisija po novem ocenjuje, da bo rast slovenskega BDP dosegla 4,4 odstotka (spomladanska napoved: 4,7 odstotka). Za leto 2019 zdaj ocenjuje, da bo rast slovenskega BDP dosegla 3,5 odstotka (spomladanska napoved: 3,6 odstotka).

Poslabšanje za Slovenijo je sicer skladno s splošnim tonom v bruseljski poletni napovedi, v kateri je komisija napoved o letošnji rasti za evrsko območje znižala s prejšnjih 2,3 na 2,1 odstotka.

Kot v specifičnem delu za Slovenijo pravijo pri komisiji, se je zunanje povpraševanje letos povečalo manj od pričakovanj, bo pa na obseg slovenskega izvoza pozitivno vplivala konkurenčnost izvoznikov, zaradi česar bodo zaradi dobrega konkurenčnega položaja izvozniki lahko izkoristili rast na evrskem območju, četudi bo ta manjša, kot je bilo ocenjeno spomladi. Kljub temu, menijo pri komisiji, pa neto izvoz (razlika med izvozom in uvozom) k letošnji rasti slovenskega BDP ne bo prispeval v pozitivnem smislu (zaradi okrepljenega domačega povpraševanja namreč močno raste tudi uvoz – spomnimo, da sveži statistični podatki Sursa kažejo, da je pod črto Slovenija v letošnjem maju izvozila manj (2.645,63 milijona evrov), kot je uvozila (2.659,31 milijona evrov).

Kot so dodali v Bruslju, se bo v Sloveniji domače povpraševanje okrepilo, tudi zaradi povečane zaposlenosti, višjih plač in ugodnih pogojev financiranja, pričakovati je tudi rast poslovnih naložb, v javnem sektorju pa intenzivnejše črpanje evropskih sredstev za naložbene projekte tako v letu 2018 kot 2019.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bruselj znižal gospodarsko napoved za Slovenijo 3

Ob tem pri evropski komisiji napovedujejo, da bo k rasti največ prispevalo domače povpraševanje; prispevek neto izvoza (razlike med...

FINANCE
Letošnja 4,7-odstotna gospodarska rast spodbujena z višjimi plačami in velikimi naložbami 23

Evropska komisija izboljšuje napoved slovenske gospodarske rasti, ki vse bolj temelji na domači porabi

FINANCE
OECD (spet) izboljšal napoved o gospodarski rasti v Sloveniji 18

Zdaj menijo, da bo Slovenija tudi letos dosegla enako gospodarsko rast kot lani

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...

FINANCE
Članki
Članki Julija je nemško naložbeno zaupanje še bolj upadlo

Po panogah so najslabša pričakovanja za avtomobilsko industrijo, najboljša pa za panogo informacijskih tehnologij ter tudi za...