(intervju) Država ima hotele, bo z njimi služila ali imela stroške? (intervju) Država ima hotele, bo z njimi služila ali imela stroške? Hotelska podjetja, ki naj bi jih država združila v holdingu, so v agoniji že od leta 2008, potrebujejo naložbe in razvoj, kar pomeni, da smo en de­­setletni naložbeni cikel že zamudili. Preden bo holding oblikovan, bo v najboljšem primeru minilo še najmanj leto dni in zatem še eno, preden se bo država spoznala z vsemi posebnostmi poslovanja v hotelskih družbah, pravi strokovnjakinja za turizem Maja Uran Maravić.
Hotelirska vročica v Ljubljani: za koliko hotelov je še prostor? Hotelirska vročica v Ljubljani: za koliko hotelov je še prostor? Ljubljansko hotelirstvo je letos vstopilo v nov investicijski cikel, ugotavljajo v občinskem zavodu Turizem Ljubljana, kjer napovedujejo, da bo prestolnica do leta 2022 število sob z današnjih 2.700 povečala na štiri tisoč.
Zaradi mešanja megle nad mariborskim letališčem nam grozi vračanje evropskih milijonov Zaradi mešanja megle nad mariborskim letališčem nam grozi vračanje evropskih milijonov Od državne investicije z grandioznimi načrti prek še grandioznejših načrtov skrivnostnih kitajskih vlagateljev do trdega pristanka, ki nas lahko stane milijonskih vračil evropskega denarja.
Spoznajte ustanovitelja giganskega startupa, ki ga je navdihnilo življenje v kibucu Spoznajte ustanovitelja giganskega startupa, ki ga je navdihnilo življenje v kibucu WeWork, ki odhaja na borzo, je v slabih desetih letih dosegel vrednost skoraj 50 milijard dolarjev. Na razvoj poslovnega koncepta je pomembno vplivalo to, da sta ustanovitelja odraščala v skupnosti.

Bruselj znižal gospodarsko napoved za Slovenijo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Statistični urad... dodaj
 
Čas branja: 1 min
19.07.2018  21:00
Bruselj znižal gospodarsko napoved za Slovenijo
Foto: Jure Makovec/Finance

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
Statistični urad... dodaj

V poletni gospodarski napovedi je evropska komisija napovedi o gospodarski rasti v Sloveniji za letos in prihodnje leto popravila navzdol v primerjavi z zimsko napovedjo.

Za leto 2018 komisija po novem ocenjuje, da bo rast slovenskega BDP dosegla 4,4 odstotka (spomladanska napoved: 4,7 odstotka). Za leto 2019 zdaj ocenjuje, da bo rast slovenskega BDP dosegla 3,5 odstotka (spomladanska napoved: 3,6 odstotka).

Poslabšanje za Slovenijo je sicer skladno s splošnim tonom v bruseljski poletni napovedi, v kateri je komisija napoved o letošnji rasti za evrsko območje znižala s prejšnjih 2,3 na 2,1 odstotka.

Kot v specifičnem delu za Slovenijo pravijo pri komisiji, se je zunanje povpraševanje letos povečalo manj od pričakovanj, bo pa na obseg slovenskega izvoza pozitivno vplivala konkurenčnost izvoznikov, zaradi česar bodo zaradi dobrega konkurenčnega položaja izvozniki lahko izkoristili rast na evrskem območju, četudi bo ta manjša, kot je bilo ocenjeno spomladi. Kljub temu, menijo pri komisiji, pa neto izvoz (razlika med izvozom in uvozom) k letošnji rasti slovenskega BDP ne bo prispeval v pozitivnem smislu (zaradi okrepljenega domačega povpraševanja namreč močno raste tudi uvoz – spomnimo, da sveži statistični podatki Sursa kažejo, da je pod črto Slovenija v letošnjem maju izvozila manj (2.645,63 milijona evrov), kot je uvozila (2.659,31 milijona evrov).

Kot so dodali v Bruslju, se bo v Sloveniji domače povpraševanje okrepilo, tudi zaradi povečane zaposlenosti, višjih plač in ugodnih pogojev financiranja, pričakovati je tudi rast poslovnih naložb, v javnem sektorju pa intenzivnejše črpanje evropskih sredstev za naložbene projekte tako v letu 2018 kot 2019.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bruselj znižal gospodarsko napoved za Slovenijo 3

Ob tem pri evropski komisiji napovedujejo, da bo k rasti največ prispevalo domače povpraševanje; prispevek neto izvoza (razlike med...

FINANCE
Letošnja 4,7-odstotna gospodarska rast spodbujena z višjimi plačami in velikimi naložbami 23

Evropska komisija izboljšuje napoved slovenske gospodarske rasti, ki vse bolj temelji na domači porabi

FINANCE
OECD (spet) izboljšal napoved o gospodarski rasti v Sloveniji 18

Zdaj menijo, da bo Slovenija tudi letos dosegla enako gospodarsko rast kot lani

FINANCE
Članki
Članki Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank 8

Dilem je veliko, krepi jih tudi dejstvo, da je tečaj delnic Deutsche Bank pod velikim tržnim pritiskom zdrsnil na zgodovinsko najnižjo...

FINANCE
Članki
Članki Kitajska rast se ohlaja, trgovinske skrbi se kopičijo

Ob koncu petmesečja je bila rast slovenskega izvoza med največjimi v Evropski uniji; nadaljnje omejevanje trgovinskih tokov bi to lahko...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...