Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Bruselj znižal gospodarsko napoved za Slovenijo

Čas branja: 1 min
19.07.2018  21:00
Bruselj znižal gospodarsko napoved za Slovenijo
Foto: Jure Makovec/Finance

V poletni gospodarski napovedi je evropska komisija napovedi o gospodarski rasti v Sloveniji za letos in prihodnje leto popravila navzdol v primerjavi z zimsko napovedjo.

Za leto 2018 komisija po novem ocenjuje, da bo rast slovenskega BDP dosegla 4,4 odstotka (spomladanska napoved: 4,7 odstotka). Za leto 2019 zdaj ocenjuje, da bo rast slovenskega BDP dosegla 3,5 odstotka (spomladanska napoved: 3,6 odstotka).

Poslabšanje za Slovenijo je sicer skladno s splošnim tonom v bruseljski poletni napovedi, v kateri je komisija napoved o letošnji rasti za evrsko območje znižala s prejšnjih 2,3 na 2,1 odstotka.

Kot v specifičnem delu za Slovenijo pravijo pri komisiji, se je zunanje povpraševanje letos povečalo manj od pričakovanj, bo pa na obseg slovenskega izvoza pozitivno vplivala konkurenčnost izvoznikov, zaradi česar bodo zaradi dobrega konkurenčnega položaja izvozniki lahko izkoristili rast na evrskem območju, četudi bo ta manjša, kot je bilo ocenjeno spomladi. Kljub temu, menijo pri komisiji, pa neto izvoz (razlika med izvozom in uvozom) k letošnji rasti slovenskega BDP ne bo prispeval v pozitivnem smislu (zaradi okrepljenega domačega povpraševanja namreč močno raste tudi uvoz – spomnimo, da sveži statistični podatki Sursa kažejo, da je pod črto Slovenija v letošnjem maju izvozila manj (2.645,63 milijona evrov), kot je uvozila (2.659,31 milijona evrov).

Kot so dodali v Bruslju, se bo v Sloveniji domače povpraševanje okrepilo, tudi zaradi povečane zaposlenosti, višjih plač in ugodnih pogojev financiranja, pričakovati je tudi rast poslovnih naložb, v javnem sektorju pa intenzivnejše črpanje evropskih sredstev za naložbene projekte tako v letu 2018 kot 2019.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bruselj znižal gospodarsko napoved za Slovenijo 3

Ob tem pri evropski komisiji napovedujejo, da bo k rasti največ prispevalo domače povpraševanje; prispevek neto izvoza (razlike med...

FINANCE
Letošnja 4,7-odstotna gospodarska rast spodbujena z višjimi plačami in velikimi naložbami 23

Evropska komisija izboljšuje napoved slovenske gospodarske rasti, ki vse bolj temelji na domači porabi

FINANCE
Članki
Članki (graf) Inštitut Ifo: nemška rast letos ne bo 2,6-, ampak le 1,8-odstotna

Nemški inštitut Ifo je močno poslabšal napoved o gospodarski rasti v Nemčiji tako za letos kot prihodnje leto. Njegova pričakovanja...

FINANCE
OECD (spet) izboljšal napoved o gospodarski rasti v Sloveniji 18

Zdaj menijo, da bo Slovenija tudi letos dosegla enako gospodarsko rast kot lani

FINANCE
Članki
Članki Je šla v Sloveniji nevtralnost interneta rakom žvižgat? 1

Še pred tremi leti je regulator ponudbo dveh operaterjev, ki sta vsebovali storitve z ničelno tarifo, prepoznal kot kršitev in zahteval...

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...

FINANCE
Članki
Članki Iskanje skupnega

Težave mladih in starejših so lahko zelo podobne, zato je odgovore najbrž pametno iskati dialoško.