Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Kako v svetu in pri nas razvijajo pametna omrežja in kaj bomo imeli od tega.
(intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni (intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni Politika bo šla malo bolj v levo, velikih strahov pa nimam, pravi ekonomist Jože Damijan, ki meni, da bo Šarčeva vlada iskala soglasja malo pri Levici, malo pa pri NSi, kadar bo Levica preveč ekstremna. O Binetu Kordežu, ki na njegovem blogu piše o davkih, pa: »Tudi Karl May je najboljše knjige napisal v zaporu.«
Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Podjetje ZkotZ je doslej po vsem svetu prodalo že več kot dva milijona izdelkov, 90 odstotkov jih izvozijo.
(intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem (intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem Britanec Simon Wilkinson ustvarja zgodbe, ki jih prek več medijev in množice spletnih objav gledalcu prepričljivo predstavi kot resnične. Samo za to, da bi mu na koncu pokazal, da je bil manipuliran.

Franc Frelih kupil večinski delež Tovarne olja Gea

Čas branja: 1 min
19.07.2018  21:00
Franc Frelih kupil večinski delež Tovarne olja Gea
Podjetje dolenjskega podjetnika Franca Freliha Plasta je kupilo nekaj več kot 60 odstotkov Tovarne olja Gea iz Slovenske Bistrice.

Konzorcij lastnikov Tovarne olja Gea je prodal malce več kot 60-odstotni delež Gee družbi Plasta v lasti dolenjskega podjetnika Franca Freliha, ki je na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev lani zasedel 18. mesto.

Konzorcij prodajalcev sestavljajo družbe okoli finančne skupine KDKD Group, KD Kapital in KD skladi –, ki so v skladu s sporazumom prodale svoj skupaj 26,9-odstotni delež, ob njih pa so deleže prodali še zavarovalnica Adriatic Slovenica, TKC, koprski Primorski skladi in družba Apis-Vita iz Frama. Koliko je novi lastnik odštel za večinski delež bistriškega podjetja, ni znano.

Doslej je bila največji posamični lastnik Tovarne olja Gea Eta Kamnik, ki je pred dvema letoma od Družbe za upravljanje terjatev bank oziroma slabe banke odkupila dobrih 18 odstotkov delnic. Kupljeni delež je na slabo banko prešel s propadlega cerkvenega holdinga Zvon Dva, v Eti pa so takrat dejali, da gre zgolj za naložbo v ugledno podjetje in poslovnega partnerja, saj so potrebe po oljih v Etini proizvodnji na letni ravni med 80 tisoč in 100 tisoč litri.

Bistriška družba, ki jo vodi Igor Hustić, je lani v primerjavi z letom prej za pet odstotkov povečala prihodke, ki so ob koncu leta znašali 25,7 milijona evrov. Kljub rasti prodaje so zlasti zaradi dviga cen energentov in pritiska na ceno dela lani ustvarili 15 odstotkov manjši čisti dobiček kot predlanskim, znašal je dobrih 150 tisoč evrov.

Osnovna dejavnost družbe Plasta je proizvodnja plošč, folij, cevi ter profilov iz plastičnih mas, prek nje pa Franc Frelih obvladuje še več povezanih podjetij. Med temi je od leta 2003 s področja živilske industrije tudi Dana z Mirne na Dolenjskem. Zadnje podjetje, ki je predlanskim prešlo v stoodstotno last dolenjskega poslovneža, je Plama-pur. Vsa s Frelihom povezana podjetja skupaj presegajo 100 milijonov evrov letne prodaje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Top 101: Delodajalci odpirajo mošnjičke, plače rastejo 1

V največjih podjetjih rastejo tako osnovne plače kot nagrade za uspešnost

FINANCE
Dve napovedi prevzema v Sloveniji. Kateri delničarji bodo izplačani 1

Mali delničarji imamo v dveh podjetjih možnost izstopa

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...

FINANCE
Članki
Članki Velika revizorska četverica še vedno pod drobnogledom 1

Še vedno teče razprava, kako bi bilo mogoče reorganizirati delovanje velike revizorske četverice – družb EY, Deloitte, KPMG in PwC...

FINANCE
Članki
Članki Stanje v evrski industriji se je avgusta skisalo 2

V vseh opazovanih evrskih državah so se aktivnosti v predelovalni industriji še vedno povečevale, je pa bila rast ponekod skromnejša