Manager

Franc Frelih kupil večinski delež Tovarne olja Gea

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

19.07.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Franc Frelih kupil večinski delež Tovarne olja Gea
Podjetje dolenjskega podjetnika Franca Freliha Plasta je kupilo nekaj več kot 60 odstotkov Tovarne olja Gea iz Slovenske Bistrice.

Konzorcij lastnikov Tovarne olja Gea je prodal malce več kot 60-odstotni delež Gee družbi Plasta v lasti dolenjskega podjetnika Franca Freliha, ki je na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev lani zasedel 18. mesto.

Konzorcij prodajalcev sestavljajo družbe okoli finančne skupine KDKD Group, KD Kapital in KD skladi –, ki so v skladu s sporazumom prodale svoj skupaj 26,9-odstotni delež, ob njih pa so deleže prodali še zavarovalnica Adriatic Slovenica, TKC, koprski Primorski skladi in družba Apis-Vita iz Frama. Koliko je novi lastnik odštel za večinski delež bistriškega podjetja, ni znano.

Doslej je bila največji posamični lastnik Tovarne olja Gea Eta Kamnik, ki je pred dvema letoma od Družbe za upravljanje terjatev bank oziroma slabe banke odkupila dobrih 18 odstotkov delnic. Kupljeni delež je na slabo banko prešel s propadlega cerkvenega holdinga Zvon Dva, v Eti pa so takrat dejali, da gre zgolj za naložbo v ugledno podjetje in poslovnega partnerja, saj so potrebe po oljih v Etini proizvodnji na letni ravni med 80 tisoč in 100 tisoč litri.

Bistriška družba, ki jo vodi Igor Hustić, je lani v primerjavi z letom prej za pet odstotkov povečala prihodke, ki so ob koncu leta znašali 25,7 milijona evrov. Kljub rasti prodaje so zlasti zaradi dviga cen energentov in pritiska na ceno dela lani ustvarili 15 odstotkov manjši čisti dobiček kot predlanskim, znašal je dobrih 150 tisoč evrov.

Osnovna dejavnost družbe Plasta je proizvodnja plošč, folij, cevi ter profilov iz plastičnih mas, prek nje pa Franc Frelih obvladuje še več povezanih podjetij. Med temi je od leta 2003 s področja živilske industrije tudi Dana z Mirne na Dolenjskem. Zadnje podjetje, ki je predlanskim prešlo v stoodstotno last dolenjskega poslovneža, je Plama-pur. Vsa s Frelihom povezana podjetja skupaj presegajo 100 milijonov evrov letne prodaje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Kako držati tempo razvoja v 21. stoletju
Finance
Jure Mikuž Kako držati tempo razvoja v 21. stoletju

Ker je postal hiter in učinkovit razvoj absolutno nujen pogoj za to, da določeno podjetje ostane konkurenčno, imajo številna podjetja težavo, saj njihov interni razvoj ne more slediti zahtevam trga

IZVOZNIKI
Novice
V zasavskem Etiju lani zrasli in tekmecem zmanjšali tržne deleže
FINANCE
To so veliki slovenski izvozniki, ki komaj dohajajo naročila
Finance
Petra Sovdat To so veliki slovenski izvozniki, ki komaj dohajajo naročila 1

Kako so preživeli prvo četrtletje, kako kaže do poletja in ali bomo končni porabniki za izdelke zaradi dražjih surovin in povpraševanja plačevali več

FINANCE
Okolje & energija
ARSO bodo reorganizirali in tako skrajšali pot do okoljevarstvenih dovoljenj
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B