Kam letijo rekordne milijarde bolj drznih vlagateljev Kam letijo rekordne milijarde bolj drznih vlagateljev Skladi tveganega kapitala so lani vložili rekordnih 254 milijard dolarjev. Njihova glavna tarča so še vedno softverjevci, vse bolj pa jih mamijo mlada podjetja, ki se ukvarjajo z rešitvami na področju umetne inteligence.
To so najbolj inovativna podjetja na svetu, pa zanje najbrž še niste slišali To so najbolj inovativna podjetja na svetu, pa zanje najbrž še niste slišali V zgornjem delu lestvice 50 najinovativnejših družb na svetu po izboru revije Fast Company je letos več manj znanih imen. Pod drobnogled smo vzeli peto na seznamu, Stitch Fix, ki je razvil model osebnega stilista na klik. Na kratko izpostavljamo še nekaj drugih podjetij, ki so se uvrstila visoko, a zanje zelo verjetno še niste slišali.
Zakaj bodo tokratne evropske volitve spremenile politično dinamiko EU Zakaj bodo tokratne evropske volitve spremenile politično dinamiko EU Evropski parlament bi se lahko spremenil v veliko bojišče med konkurenčnimi vizijami o tem, kakšna naj bo Evropa v prihodnosti.

Kanadčani v prevzem slovenskega trgovca z medicinskim kanabisom

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
zdravstvo   dodaj
prevzemi   dodaj
Kanada   dodaj
Bernard Fridrih dodaj
Marko Benda dodaj
 
Čas branja: 1 min
26.07.2018  21:00
Kanadčani v prevzem slovenskega trgovca z medicinskim kanabisom
Farmakem, ki se je znašel na tarči kanadskega podjetja Kaneh Bosm, od letos ljubljanskemu kliničnemu centru dobavlja učinkovino za zdravljenje otrok s hudo epilepsijo, ki temelji na kanabisu.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
zdravstvo   dodaj
prevzemi   dodaj
Kanada   dodaj
Bernard Fridrih dodaj
Marko Benda dodaj

Kanadsko podjetje Kaneh Bosm, specializirano za prevzemanje podjetij, ki se ukvarjajo z marihuano ali kanabisom, se dogovarja za prevzem slovenskega podjetja Farmakem, so objavili Kanadčani. Kaneh Bosm naj bi za Farmakem plačal 985 tisoč dolarjev (840 tisoč evrov) in za to izdal 19 milijonov novih delnic.

S kupnino pod milijonom evrov gre sicer za enega manjših prevzemov, je pa Farmakem zanimiv zaradi panoge, v kateri deluje: gre namreč za dobavitelja učinkovin iz konoplje za uporabo v medicini. Na trgu so tretje leto, v letih 2016 in 2017 pa so skupaj ustvarili 58 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje.

Eden od morebitnih razlogov, da bi prevzemnik plačal 840 tisoč evrov za tarčo, ki ustvarja tako malo prihodkov in je imela lani le zanemarljiv dobiček, je lahko hitra rast prihodkov v tem letu. Kot je povedal direktor Farmakema Bernard Fridrih, za letos načrtujejo vsaj 600 do 700 tisoč evrov prihodkov. Ob polletju so že dosegli približno polovico tega zneska. V Farmakemu, ki je od letošnjega maja v večinski lasti podjetja Eko Hemp Trejding, njegov direktor in lastnik (prek drugega bolgarskega podjetja, Bekofis) pa je Slovenec Marko Benda, s sedežem v Bolgariji, sicer zaradi podpisanih pogodb o zaupnosti ne morejo komentirati ničesar v zvezi s prevzemom.

Farmakem je hitro rast prihodkov dosegel s poslom z ljubljanskim kliničnim centrom. Z družbo Salus so bili konec leta 2017 izbrani kot najugodnejši ponudnik na razpisu UKCLJ za dobavo kanabidiola naravnega izvora cebexan. Kot pojasnjujejo v kliničnem centru, cebexan uporabljajo na oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, in sicer za zdravljenje otrok z najtežjimi in najtrdovratnejšimi oblikami epilepsije.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kanadčani prevzemajo Farmakem, slovenskega trgovca z medicinskim kanabisom 1

Farmakem od letos kliničnemu centru dobavlja učinkovino za zdravljenje otrok s hudo epilepsijo, ki temelji na kanabisu

FINANCE
Članki
Članki Kriza v Italiji peljala v razprodajo na trgih

Italijanska politična kriza odzvanja po premoženjskih trgih – od obvezniških, delniških do deviznih

FINANCE
Članki
Članki Stanje v evrski industriji se je avgusta skisalo 2

V vseh opazovanih evrskih državah so se aktivnosti v predelovalni industriji še vedno povečevale, je pa bila rast ponekod skromnejša

FINANCE
Članki
Članki Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank 8

Dilem je veliko, krepi jih tudi dejstvo, da je tečaj delnic Deutsche Bank pod velikim tržnim pritiskom zdrsnil na zgodovinsko najnižjo...

FINANCE
Članki
Članki V pričakovanju nepričakovanega 2

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
Članki
Članki Kitajska rast se ohlaja, trgovinske skrbi se kopičijo

Ob koncu petmesečja je bila rast slovenskega izvoza med največjimi v Evropski uniji; nadaljnje omejevanje trgovinskih tokov bi to lahko...