Nevarna politična razmerja – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična razmerja – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike razkuril Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike razkuril Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Alpina v Ukrajini odprla prvo franšizno trgovino

Čas branja: 1 min
26.07.2018  21:00
Alpina v Ukrajini odprla prvo franšizno trgovino
Alpina je v Ukrajini v Kijevu odprla prvo franšizno trgovino. Če se bodo dobri odzivi kupcev nadaljevali, bodo na tem 42-milijonskem trgu odprli še kakšno, napoveduje Bojan Gantar, direktor Alpine.

Alpina je v zadnjem letu odprla devet novih trgovin, od tega osem lastnih, in to na območju Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bosne. V Ukrajini pa so v glavnem mestu Kijev odprli prvo franšizno trgovino. Vsega skupaj ima Alpina zdaj 101 klasično trgovino.

Kot je pojasnil Bojan Gantar, direktor Alpine, je franšizno trgovino v Kijevu odprl njihov tamkajšnji distributer. Prodajno podjetje Alpina UA na 42-milijonskem ukrajinskem trgu deluje že od leta 2005. V tem času je uspešno vzpostavilo mrežo kupcev in krepilo blagovno znamko Alpina tudi z vzpostavitvijo internetne prodaje ter v zadnjih letih po Gantarjevih besedah dosegalo veliko rast prodaje, kar je bila dobra podlaga, da so zdaj v Ukrajini odprli še prvo trgovino zgolj za to znamko. Ta je v trgovskem središču Plazma in se razprostira na 192 kvadratnih metrih prodajnega prostora. V njej je naprodaj več kot 600 različnih modelov športne in modne obutve, ki jo tržijo pod znamko Alpina, je povedal Gantar.

Alpina, ki ima proizvodne družbe v Žireh, Bosni in na Kitajskem, drobnoprodajne hčerinske družbe pa na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, v matični družbi letos pričakuje 49,7 milijona evrov prodaje, kar je tri milijone evrov več kot v letu 2017, v katerem pa so prodajo glede na leto 2016 prav tako povečali za tri milijone evrov. V matični družbi bo EBITDA 4,4 milijona evrov, kar je za sedem odstotkov bolje kot v letu 2017, v skupini pa načrtujejo 54,8 milijona evrov prodaje in 4,7 milijona evrov EBITDA.

Ob tem spomnimo, da je Alpina po dolgoletnem životarjenju zaradi dolgov, ki so ji jih nakopali nekdanji lastniki, in potem ko so banke del dolgov prenesle na DUTB, leta 2016 pa so upniki začeli prisilno poravnavo, decembra lani s finančnimi upniki sklenila dogovor o finančnem prestrukturiranju. Finančni upniki so del svojih terjatev do Alpine v skupnem znesku 12,5 milijona evrov preoblikovali v kapital Alpine, preostala posojila v višini 17,5 milijona evrov so prestrukturirali. DUTB je zdaj 87-, Abanka pa 13-odstotna lastnica Alpine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager (intervju) Bojan Gantar, Alpina: Ši je rekel, da mora 300 milijonov Kitajcev smučati. To bomo poskušali izkoristiti.

V žirovski tovarni obutve imajo več kot 35 razvojnih projektov. Njen direktor Bojan Gantar, ki Alpino vodi dve leti, pojasnjuje, kako...

FINANCE
Članki
Članki Kako so se v Alpini po letih izgub le dokopali do dobička

Medtem ko je prejšnje vodstvo Alpine delavce odpuščalo, jih letos v žirovskem čevljarju pod vodstvom Bojana Gantarja na veliko...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...

FINANCE
Članki
Članki Stanje v evrski industriji se je avgusta skisalo 2

V vseh opazovanih evrskih državah so se aktivnosti v predelovalni industriji še vedno povečevale, je pa bila rast ponekod skromnejša

FINANCE
Članki
Članki Kako je v drugem četrtletju rasel slovenski BDP, izvemo danes

V članicah EU, za katere so že znani podatki, se je rast BDP v drugem četrtletju v primerjavi s prvim večinoma umirila; podobno...

FINANCE
Članki
Članki Rast slovenskega BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016 4

Medtem ko je v prvem četrtletju Slovenija zaznala petodstotno gospodarsko rast, je bila v drugem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem...