Manager

Bruselj je Googlu naložil kazen v višini 4,34 milijarde evrov

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
26.07.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Bruselj je Googlu naložil kazen v višini 4,34 milijarde evrov
Ameriški velikan Google ugotovitvi evropske komisije o njegovi kršitvi prevladujočega položaja pri operacijskem sistemu Android oporeka, zato se bo pritožil.

Po lanski 2,42 milijarde evrov veliki globi zaradi kršitev prevladujočega položaja pri primerjalnikih je evropska komisija ameriškega spletnega velikana Google zdaj oglobila z rekordno kaznijo v višini 4,34 milijarde evrov zaradi njegovih kršitev prevladujočega položaja, ki ga ima na trgu zaradi operacijskega sistema Android.

Prevladujoči položaj sam kot tak ni protikonkurenčen, je pa Google ta položaj zlorabil, v večletni protimonopolni preiskavi v zvezi z ameriškim spletnim velikanom ugotavlja Bruselj. Svoj prevladujoči položaj je ameriški velikan zlorabil s tem, ko že vse od leta 2011 ovira razvoj konkurenčnih mobilnih operacijskih sistemov, aplikacij in storitev, saj nalaga nezakonite omejitve proizvajalcem naprav s sistemom Android in omrežnim operaterjem mobilne telefonije, da bi utrdil svoj prevladujoči položaj na področju splošnega spletnega iskanja. Zato je komisija Googlu naložila plačilo kazni v višini 4,34 milijarde evrov. Natančneje 4.342.865.000 evrov, pri čemer je bila globa izračunana na podlagi prihodkov, ki jih je Google ustvaril s storitvami oglaševanja pri iskanju na napravah s sistemom Android v evropskem gospodarskem prostoru.

Komisija od Googla obenem zahteva, naj v 90 dneh od sprejetja sklepa dokončno ustavi nezakonite aktivnosti. Če tega ne bo storil, mu grozijo penali, ki lahko dosežejo do pet odstotkov dnevnih prihodkov Googlove matične družbe Alphabeth za vsak dan neizpolnitve zahtev.

Google je napovedal, da se bo proti odločitvi komisije pritožil. V zapisu na Googlovem blogu je prvi mož družbe Sundar Pinchai izrazil nestrinjanje s presojo komisije, čeprav se s komisijo strinja, da velikost za seboj potegne tudi odgovornost.

Google je evropska komisija junija lani že oglobila zaradi kršitev prevladujočega položaja na trgu pri primerjalnikih. Ker je Google lastni storitvi primerjave cen nezakonito dajal prednost pred drugimi, ga je oglobila z dotlej rekordno globo 2,42 milijarde evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Zakaj Googlovi tekmeci niso navdušeni nad preganjanjem monopolov
Finance
Bloomberg Zakaj Googlovi tekmeci niso navdušeni nad preganjanjem monopolov 3

Tožba proti Googlu razkriva zapleteno dinamiko njegovih interakcij s ključnimi tekmeci; tožilci trdijo, da Google svojim tekmecem dejansko plačuje za to, da mu ne skačejo v zelje

FINANCE
IKT
Tako bo Google Sloveniji pomagal pri pridobivanju digitalnih znanj
IKT
IKTEsad Jakupović Tako bo Google Sloveniji pomagal pri pridobivanju digitalnih znanj

Družba Google bo približno pet tisoč malim in srednje velikim podjetjem ter posameznikom pomagala, da si z dodatnimi digitalnimi znanji opomorejo in tako prispevajo k okrevanju slovenskega gospodarstva

Moje finance
Razno
SEO za začetnike: kako postati bolj viden na Googlu
Moje finance
RaznoBlažej Kupec SEO za začetnike: kako postati bolj viden na Googlu

Se sprašujete, zakaj so nekateri zadetki na Googlu uvrščeni višje od drugih? Za razporejanje je sicer odgovoren algoritem, ki pa ga lahko »prepričamo«, da si naša spletna stran zasluži najvišja mesta. Temu v spletni industriji pravijo »optimizacija spletnih stani« ali »SEO«, in čeprav ne gre za čarobno palico, lahko SEO odločilno vpliva na obisk vaše strani – s tem pa tudi prodajo.

FINANCE
Topjob
To je Slovenec, ki dela v Googlovem raziskovalnem podjetju v Londonu
Topjob
TopjobAnja Zaletel To je Slovenec, ki dela v Googlovem raziskovalnem podjetju v Londonu

"Smo kot balonček znotraj Googla. Največ stičnih točk imamo na področju tehnične infrastrukture, saj delamo na Googlovih platformah in uporabljamo njihova orodja. Sicer pa je kultura samosvoja," pravi Žiga Avsec, raziskovalec v podjetju DeepMind.

FINANCE
Manager
Google se ne bo odpovedal sledenju, kaj bo nadomestek za piškotke?
Manager
ManagerMarjan Kodelja Google se ne bo odpovedal sledenju, kaj bo nadomestek za piškotke?

Po neuspešnem poskusu prepričati internetno industrijo, da bi namesto piškotkov sprejela kompliciran sistem sledenja uporabnikov FLoC, Google zdaj predlaga nekaj novega.

FINANCE
Manager
Google išče pot do zmage v oblakovnem računalništvu
Manager
Manager© Bloomberg Businessweek Google išče pot do zmage v oblakovnem računalništvu

Največji tehnološki trd oreh je zanesljivost, na trgu pa Amazon, ki je daleč pred vsemi.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.