Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU

Čas branja: 2 min
02.08.2018  21:00
Dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU
Dogovor Donalda Trumpa in Jeana-Clauda Junckerja pomeni nekakšno premirje v trgovinskem dvoboju, a nikakršnih jamstev ni, da bo to trajno.

Ameriški predsednik Donald Trump in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker sta na srečanju v Beli hiši dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU. Skupaj naj bi si med drugim prizadevali napredovati v smeri ničelnih carin na industrijske izdelke, Unija pa naj bi uvozila več ameriških soje in utekočinjenega plina.

Predsednika sta se zavzela tudi za odpravo necarinskih ovir ter subvencij na področju industrijskih izdelkov (z izjemo avtomobilov) ter tudi za odpiranje in povečanje trgovine s storitvami in kemičnimi, farmacevtskimi ter medicinskimi izdelki. Strani sta dosegli tudi dogovor o začetku dialoga glede trgovinskih standardov, kjer so kamen spotike predvsem prehranski standardi, da bi tako zmanjšali administrativne ovire in znižali stroške v medsebojni trgovini. Skupaj s partnerji bodo ZDA in EU delale tudi v smeri reforme Svetovne trgovinske organizacije ter se bojevale proti nepoštenim globalnim trgovinskim praksam.

A čeprav je Trump v skupni izjavi po srečanju dejal, da je to velik dan za prosto in pošteno trgovino ter da sklepi srečanja po njegovih besedah pomenijo tudi začetek nove faze v odnosih med Unijo in ZDA, dvema največjima gospodarskima sistemoma na svetu, ni nikakršnih jamstev, da bo sporazum uresničen. V zvezi z glavnim vprašanjem – uvedbo novih carin na uvoz evropskih avtomobilov, ki je vreden več kot 50 milijard evrov na leto, ima EU zgolj besedo ameriškega predsednika, da ne namerava uvesti dodatnih carin na avtomobile. Kako bo to izpeljal v domačem političnem procesu, po oceni poznavalcev ostaja neznanka. Po Trumpovih besedah naj bi razrešili tudi vprašanje dodatnih carin na jeklo in aluminij, ki so jih pred nedavnim uvedle ZDA, in protiukrepov, ki jih je nato z uvedbo višjih carin na nekatere ameriške izdelke sprejela EU.

Dogovor Trumpa in Junckerja pravzaprav pomeni nekakšno premirje v trgovinskem dvoboju in je izboljšal razpoloženje v odnosih med EU in ZDA. V skupni izjavi navajajo, da gre za najpomembnejše medsebojne gospodarske odnose na svetu, saj povezujejo več kot 830 milijonov ljudi in zaležejo za 50 odstotkov svetovnega BDP, medsebojna trgovina pa dosega več kot tisoč milijard dolarjev oziroma dobrih 855 milijard evrov

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Trump in Juncker dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti 51

Dogovorila sta se za znižanje carin na industrijske proizvode ter nadaljnje pogovore za rešitev vprašanja carin na jeklo in aluminij

FINANCE
Ste pripravljeni na trgovinske vojne? Dolge bodo 1

Protekcionizem je škodljiv in dolgoročno pomoč lastnemu gospodarstvu pomeni delanje škode

AVTO
Posel
Posel Trump je evropski avtomobilski industriji zagrozil z uvedbo 20-odstotnih carin 7

Zagrožene carine pri uvozu evropskih avtomobilov v ZDA bi bile s tem kar osemkrat višje od zdajšnjih

FINANCE
Članki
Članki S čim bi Juncker lahko prepričal Trumpa, da se z EU ne spusti v odprto trgovinsko vojno? 9

Pomembna tema pogovora med predsednikom evropske komisije Junckerjem, ki je danes v ZDA na obisku pri predsedniku Trumpu, bodo...