(intervju) Študenti z vsega sveta so se zgrozili nad Demokracijo. Se Šarec ne bi smel? (intervju) Študenti z vsega sveta so se zgrozili nad Demokracijo. Se Šarec ne bi smel? Oglaševanje naj prispeva k skupnemu dobremu, meni strokovnjak za odgovorno oglaševanje in predavatelj na univerzi v Melbournu Oliver Vodeb, ki okrca tudi odziv Slovenske oglaševalske zbornice.
Kako se prijemlje 3D-tiskanje v industriji in v naših domovih Kako se prijemlje 3D-tiskanje v industriji in v naših domovih Bodo 3D-tiskalniki za hrano res razširjeni po gospodinjstvih kot avtomati za kavo? Kako razširjeni so tiskalniki v industriji in kaj vse z njimi izdelujemo v Sloveniji in po svetu.
Kaj po Merklovi prinaša katoličanka iz Posarja Kaj po Merklovi prinaša katoličanka iz Posarja Annegret Kramp-Karrenbauer, ki so jo nemški krščanski demokrati (CDU) izvolili za novo vodjo stranke in naslednico Angele Merkel, čaka veliko zahtevnih nalog, od poenotenja stranke, vrnitve prebeglih volivcev do utrditve vladne koalicije s socialdemokrati.
(intervju) Možgani se odločijo 10 sekund prej, preden to sploh veste (intervju) Možgani se odločijo 10 sekund prej, preden to sploh veste Odločamo se na podlagi čustev in napaka je, če poskušamo odločitve spreminjati z racionalno analizo, pravi Nikolaos Dimitriadis, strokovnjak za nevroznanost in nevromarketing.

Dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
ZDA   dodaj
trgovinska vojna   dodaj
Donald Trump dodaj
Jean-Claude Juncker dodaj
Bela hiša dodaj
 
Čas branja: 2 min
02.08.2018  21:00
Dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU
Dogovor Donalda Trumpa in Jeana-Clauda Junckerja pomeni nekakšno premirje v trgovinskem dvoboju, a nikakršnih jamstev ni, da bo to trajno.

Obveščaj me o novih člankih:  
ZDA   dodaj
trgovinska vojna   dodaj
Donald Trump dodaj
Jean-Claude Juncker dodaj
Bela hiša dodaj

Ameriški predsednik Donald Trump in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker sta na srečanju v Beli hiši dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU. Skupaj naj bi si med drugim prizadevali napredovati v smeri ničelnih carin na industrijske izdelke, Unija pa naj bi uvozila več ameriških soje in utekočinjenega plina.

Predsednika sta se zavzela tudi za odpravo necarinskih ovir ter subvencij na področju industrijskih izdelkov (z izjemo avtomobilov) ter tudi za odpiranje in povečanje trgovine s storitvami in kemičnimi, farmacevtskimi ter medicinskimi izdelki. Strani sta dosegli tudi dogovor o začetku dialoga glede trgovinskih standardov, kjer so kamen spotike predvsem prehranski standardi, da bi tako zmanjšali administrativne ovire in znižali stroške v medsebojni trgovini. Skupaj s partnerji bodo ZDA in EU delale tudi v smeri reforme Svetovne trgovinske organizacije ter se bojevale proti nepoštenim globalnim trgovinskim praksam.

A čeprav je Trump v skupni izjavi po srečanju dejal, da je to velik dan za prosto in pošteno trgovino ter da sklepi srečanja po njegovih besedah pomenijo tudi začetek nove faze v odnosih med Unijo in ZDA, dvema največjima gospodarskima sistemoma na svetu, ni nikakršnih jamstev, da bo sporazum uresničen. V zvezi z glavnim vprašanjem – uvedbo novih carin na uvoz evropskih avtomobilov, ki je vreden več kot 50 milijard evrov na leto, ima EU zgolj besedo ameriškega predsednika, da ne namerava uvesti dodatnih carin na avtomobile. Kako bo to izpeljal v domačem političnem procesu, po oceni poznavalcev ostaja neznanka. Po Trumpovih besedah naj bi razrešili tudi vprašanje dodatnih carin na jeklo in aluminij, ki so jih pred nedavnim uvedle ZDA, in protiukrepov, ki jih je nato z uvedbo višjih carin na nekatere ameriške izdelke sprejela EU.

Dogovor Trumpa in Junckerja pravzaprav pomeni nekakšno premirje v trgovinskem dvoboju in je izboljšal razpoloženje v odnosih med EU in ZDA. V skupni izjavi navajajo, da gre za najpomembnejše medsebojne gospodarske odnose na svetu, saj povezujejo več kot 830 milijonov ljudi in zaležejo za 50 odstotkov svetovnega BDP, medsebojna trgovina pa dosega več kot tisoč milijard dolarjev oziroma dobrih 855 milijard evrovNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Dogovor Trump-Juncker: kaj prinaša podjetjem in gospodarstvu 1

Bojan Ivanc, GZS: Dosežen dogovor je bil glede na predhodna pričakovanja zelo dober, vendar še ni mogoče oceniti, da se trgovinski spor...

FINANCE
Trump in Juncker dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti 46

Dogovorila sta se za znižanje carin na industrijske proizvode ter nadaljnje pogovore za rešitev vprašanja carin na jeklo in aluminij

FINANCE
Ste pripravljeni na trgovinske vojne? Dolge bodo 1

Protekcionizem je škodljiv in dolgoročno pomoč lastnemu gospodarstvu pomeni delanje škode

AVTO
Posel
Posel Trump je evropski avtomobilski industriji zagrozil z uvedbo 20-odstotnih carin 7

Zagrožene carine pri uvozu evropskih avtomobilov v ZDA bi bile s tem kar osemkrat višje od zdajšnjih