Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Slovenskemu raziskovalcu za razvoj hladilne tehnologije 1,4 milijona evrov

Čas branja: 1 min
02.08.2018  21:00
Slovenskemu raziskovalcu za razvoj hladilne tehnologije 1,4 milijona evrov
Koncept elastokaloričnega hlajenja, pri katerem bo šest raziskovalcev delalo pet let, bi lahko bil široko uporaben na različnih področjih hladilne tehnike.

Med 3.170 projekti raziskovalcev z vsega sveta je Evropski raziskovalni svet (ERC) v okviru razpisa ERC Starting Grant 2018 izbral tudi projekt slovenskega raziskovalca Jake Tuška s področja hladilne tehnologije.

ERC je odobril 403 raziskovalne projekte v višini več kot 603 milijone evrov. Med uspešnimi prijavitelji je tudi slovenski raziskovalec Jaka Tušek s projektom SUPERCOOL - Superelastične porozne strukture za učinkovito elastokalorično hlajenje, za izvedbo katerega bo prejel 1,4 milijona evrov. Tušek je raziskovalec v laboratoriju za hlajenje in daljinsko energetiko na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. S projektom bo vzpostavil svojo prvo samostojno raziskovalno skupino, v kateri bo pet let zaposlenih šest raziskovalcev.

Predmet raziskave bodo ključni elementi elastokalorične hladilne tehnologije, ki po številnih ocenah kaže največji potencial kot alternativa dandanes široko uporabne parnokompresorske tehnologije hlajenja. Končni cilj projekta je razviti elastokalorično hladilno napravo, ki bi lahko pomenila prvi večji preboj na področju hlajenja v zadnjih sto letih z večjo učinkovitostjo ter manjšim onesnaženjem okolja. Predlagani koncept hlajenja bi lahko bil široko uporaben na različnih področjih hladilne tehnike, vse od miniaturnega hlajenja do velikih hladilnih sistemov in toplotnih črpalk.

Cilj programa ERC Starting Grant je podpreti najboljše raziskovalce z vseh področij znanosti na začetku raziskovalne kariere in jim omogočiti zagon samostojne raziskovalne kariere. Trenutno v Sloveniji poteka šest projektov ERC, od tega štirje na Univerzi v Ljubljani v višini več kot 7,5 milijona evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
SUBV
Članki
Članki Raziskovalec z ljubljanske strojne fakultete je od Evrope dobil 1,4 milijona evrov. Kaj razvija?

Jaka Tušek želi s svojo elastokalorično hladilno napravo zmanjšati onesnaževanje in porabo energije za hlajenje

FINANCE
Članki
Članki Šef ECB bo v četrtek pojasnil, kaj lahko pričakujemo pri obrestih 1

Trump, Turčija in Italija - to so tri ključne besede, zaradi katerih se nekateri zdaj sprašujejo, ali bo ECB ostala na začrtani poti k...

FINANCE
Članki
Članki Jean-Claude Juncker: Članice morajo pokazati solidarnost pri migracijah, če naj ohranimo šengen 4

V zadnjem nagovoru o razmerah v EU je predsednik evropske komisije Juncker napovedal številne ukrepe - za zaščito zunanje meje in...

FINANCE
Članki
Članki Zakaj na trgu nervozno pogledujejo proti Italiji

V zadnjem času zaznavamo novo zaskrbljenost zaradi Italije, ki je za slovenska podjetja drugi najpomembnejši izvozni trg

FINANCE
Članki
Članki Je šla v Sloveniji nevtralnost interneta rakom žvižgat? 1

Še pred tremi leti je regulator ponudbo dveh operaterjev, ki sta vsebovali storitve z ničelno tarifo, prepoznal kot kršitev in zahteval...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

FINANCE
Članki
Članki Velika revizorska četverica še vedno pod drobnogledom 1

Še vedno teče razprava, kako bi bilo mogoče reorganizirati delovanje velike revizorske četverice – družb EY, Deloitte, KPMG in PwC...