Kam letijo rekordne milijarde bolj drznih vlagateljev Kam letijo rekordne milijarde bolj drznih vlagateljev Skladi tveganega kapitala so lani vložili rekordnih 254 milijard dolarjev. Njihova glavna tarča so še vedno softverjevci, vse bolj pa jih mamijo mlada podjetja, ki se ukvarjajo z rešitvami na področju umetne inteligence.
To so najbolj inovativna podjetja na svetu, pa zanje najbrž še niste slišali To so najbolj inovativna podjetja na svetu, pa zanje najbrž še niste slišali V zgornjem delu lestvice 50 najinovativnejših družb na svetu po izboru revije Fast Company je letos več manj znanih imen. Pod drobnogled smo vzeli peto na seznamu, Stitch Fix, ki je razvil model osebnega stilista na klik. Na kratko izpostavljamo še nekaj drugih podjetij, ki so se uvrstila visoko, a zanje zelo verjetno še niste slišali.
Zakaj bodo tokratne evropske volitve spremenile politično dinamiko EU Zakaj bodo tokratne evropske volitve spremenile politično dinamiko EU Evropski parlament bi se lahko spremenil v veliko bojišče med konkurenčnimi vizijami o tem, kakšna naj bo Evropa v prihodnosti.

Rudarski velikan BHP je prodal enoto za proizvodnjo nafte iz skrilavca

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
nafta   dodaj
BHP Billiton dodaj
British Petroleum dodaj
 
Čas branja: 1 min
02.08.2018  21:00
Rudarski velikan BHP je prodal enoto za proizvodnjo nafte iz skrilavca
8,9 milijarde evrov bo za enoto rudarskega velikana BHP za proizvodnjo nafte in plina iz skrilavca odštela britanska družba BP.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
nafta   dodaj
BHP Billiton dodaj
British Petroleum dodaj

Britansko-avstralski rudarski velikan BHP, ki je do maja lani nosil ime BHP Billiton, bo enoto za proizvodnjo nafte in plina iz skrilavca za 10,5 milijarde evrov oziroma skoraj devet milijard evrov prodal britanski družbi BP.

BHP je zanjo leta 2011 odštel 20 milijard dolarjev oziroma dobrih 17 milijard evrov, a mu je enota zaradi upada cen v tem sektorju prinašala le izgubo. Potem ko je BHP v poslovnem letu 2015–2016 tudi zaradi odpisov vrednosti v proizvodnji nafte iz skrilavca v ZDA utrpel za okoli 6,5 milijarde evrov izrednih stroškov, je v poslovnem letu 2016–2017 sklenil, da tovrstno pridobivanje črnega zlata za podjetje ni ključno.

Da želi prodati dejavnost pridobivanja nafte in plina iz skrilavca, je družba sporočila lani poleti. K temu so jo sicer spodbudili zlasti predlogi za prestrukturiranje podjetja Elliott Advisors, ki je delničar družbe BHP.

S prodajo zbrana sredstva bo britansko-avstralski rudarski velikan namenil delničarjem, in sicer prek dividend ali z odkupom lastnih delnic.

Največje rudarsko podjetje na svetu se sicer intenzivno trudi oprati svoje ime in sanirati finančne posledice, potem ko je Brazilija za največjo okoljsko nesrečo v zgodovini države okrivila podjetje Samarco. To je del koncerna BHP in upravljavec rudnika železove rude, kjer je novembra 2015 popustil nasip, zaradi česar je v reko Rio Doce izteklo veliko strupenih snovi.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kitajska rast se ohlaja, trgovinske skrbi se kopičijo

Ob koncu petmesečja je bila rast slovenskega izvoza med največjimi v Evropski uniji; nadaljnje omejevanje trgovinskih tokov bi to lahko...

FINANCE
Članki
Članki Šef ECB bo v četrtek pojasnil, kaj lahko pričakujemo pri obrestih 1

Trump, Turčija in Italija - to so tri ključne besede, zaradi katerih se nekateri zdaj sprašujejo, ali bo ECB ostala na začrtani poti k...

FINANCE
Članki
Članki Jean-Claude Juncker: Članice morajo pokazati solidarnost pri migracijah, če naj ohranimo šengen 8

V zadnjem nagovoru o razmerah v EU je predsednik evropske komisije Juncker napovedal številne ukrepe - za zaščito zunanje meje in...

FINANCE
Članki
Članki (Pred zasedanjem Opeca) Cene surove nafte se ohlajajo

Konec tedna bodo na zasedanju Opeca spet odločali o naftnih kvotah in na trg curljajo informacije, da jih bodo povečali

AVTO
Posel
Posel Bodo nove meritve izpustov avte podražile? Furs pravi, da ne nujno. Avtotrgovci pravijo, da ja

Prvi september je avtomobilskim proizvajalcem prinesel nove zahteve po čistejših motorjih; pogledali smo, kaj lahko zaradi tega...

FINANCE
Nemška naročila upadla tudi julija, zlasti zaradi manj naročil iz tujine

Julijski podatki o zmanjšanju novih naročil za nemška industrijska podjetja po ocenah analitikov kažejo, da nemške tovarne niso imune...

FINANCE
Članki
Članki Higiena pri prehajanju z javnega položaja v zasebni sektor 3

Pojav vrtljivih vrat – ko posamezniki na istem področju prehajajo s položajev v javni upravi na položaje v zasebni sektor – je lahko...