Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Kako v svetu in pri nas razvijajo pametna omrežja in kaj bomo imeli od tega.
(intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni (intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni Politika bo šla malo bolj v levo, velikih strahov pa nimam, pravi ekonomist Jože Damijan, ki meni, da bo Šarčeva vlada iskala soglasja malo pri Levici, malo pa pri NSi, kadar bo Levica preveč ekstremna. O Binetu Kordežu, ki na njegovem blogu piše o davkih, pa: »Tudi Karl May je najboljše knjige napisal v zaporu.«
Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Podjetje ZkotZ je doslej po vsem svetu prodalo že več kot dva milijona izdelkov, 90 odstotkov jih izvozijo.
(intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem (intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem Britanec Simon Wilkinson ustvarja zgodbe, ki jih prek več medijev in množice spletnih objav gledalcu prepričljivo predstavi kot resnične. Samo za to, da bi mu na koncu pokazal, da je bil manipuliran.

Rudarski velikan BHP je prodal enoto za proizvodnjo nafte iz skrilavca

Čas branja: 1 min
02.08.2018  21:00
Rudarski velikan BHP je prodal enoto za proizvodnjo nafte iz skrilavca
8,9 milijarde evrov bo za enoto rudarskega velikana BHP za proizvodnjo nafte in plina iz skrilavca odštela britanska družba BP.

Britansko-avstralski rudarski velikan BHP, ki je do maja lani nosil ime BHP Billiton, bo enoto za proizvodnjo nafte in plina iz skrilavca za 10,5 milijarde evrov oziroma skoraj devet milijard evrov prodal britanski družbi BP.

BHP je zanjo leta 2011 odštel 20 milijard dolarjev oziroma dobrih 17 milijard evrov, a mu je enota zaradi upada cen v tem sektorju prinašala le izgubo. Potem ko je BHP v poslovnem letu 2015–2016 tudi zaradi odpisov vrednosti v proizvodnji nafte iz skrilavca v ZDA utrpel za okoli 6,5 milijarde evrov izrednih stroškov, je v poslovnem letu 2016–2017 sklenil, da tovrstno pridobivanje črnega zlata za podjetje ni ključno.

Da želi prodati dejavnost pridobivanja nafte in plina iz skrilavca, je družba sporočila lani poleti. K temu so jo sicer spodbudili zlasti predlogi za prestrukturiranje podjetja Elliott Advisors, ki je delničar družbe BHP.

S prodajo zbrana sredstva bo britansko-avstralski rudarski velikan namenil delničarjem, in sicer prek dividend ali z odkupom lastnih delnic.

Največje rudarsko podjetje na svetu se sicer intenzivno trudi oprati svoje ime in sanirati finančne posledice, potem ko je Brazilija za največjo okoljsko nesrečo v zgodovini države okrivila podjetje Samarco. To je del koncerna BHP in upravljavec rudnika železove rude, kjer je novembra 2015 popustil nasip, zaradi česar je v reko Rio Doce izteklo veliko strupenih snovi.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki V Frankfurtu ponavljajo: obrestne mere ECB bodo na zdajšnji nizki ravni še vsaj do konca poletja 2019

Na poti k zaostrovanju denarne politike na evrskem območju se bodo pri ECB najprej lotili opuščanja obsežnih spodbujevalnih ukrepov,...

FINANCE
Članki
Članki V pričakovanju nepričakovanega 2

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije

Pri evropski komisiji so pred nedavnim opozorili: Izstop Velike Britanije iz EU bo, ne glede na to, ali bosta partnerici dosegli dogovor...

FINANCE
Članki
Članki Velika revizorska četverica še vedno pod drobnogledom 1

Še vedno teče razprava, kako bi bilo mogoče reorganizirati delovanje velike revizorske četverice – družb EY, Deloitte, KPMG in PwC...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Kaj je dobro vedeti, če živite v V. Britaniji in si želite urediti status

Britanski izstop iz EU bo prinesel tudi obveznost, da si državljani drugih članic, tudi Slovenije, v Veliki Britaniji na novo uredijo...