Kako bo izrivanje plastike za enkratno uporabo spremenilo življenje in posel Kako bo izrivanje plastike za enkratno uporabo spremenilo življenje in posel Nova evropska direktiva, ki prepoveduje izdelke iz plastike za enkratno uporabo, bo pospešila iskanje alternativ: za zdaj tehnološko zaostajamo, a se razmere spreminjajo. Pri startupu Evegreen denimo hočejo v pol leta vzpostaviti proizvodnjo granulata za bioplastiko, po katerem povpraševanje eksplozivno narašča.
Spoznajte mlade Idrijce, ki so se očesnih težav lotili z aplikacijami Spoznajte mlade Idrijce, ki so se očesnih težav lotili z aplikacijami V Smart Optometry razvijajo digitalne rešitve za zdravje oči, nazadnje so naredili aplikacijo, ki pomaga otrokom s težavo lenega očesa. Z nedavno finančno injekcijo Salusa načrtujejo odločnejši prodor na tuje.
Profesor iz kitajske Silicijeve doline o razlogih za zmajev tehnološki vzpon Profesor iz kitajske Silicijeve doline o razlogih za zmajev tehnološki vzpon V kitajskih podjetjih zaposleni, vključno z vodstvom, hitro menjavajo delovna mesta in se tako učijo veliko hitreje, pojasnjuje Šjaobo Vu iz kitajske Silicijeve doline.
Ker nihče ni želel kupiti babičinih avtomobilov, je dobil idejo in naredil enega največjih evropskih startupov Ker nihče ni želel kupiti babičinih avtomobilov, je dobil idejo in naredil enega največjih evropskih startupov Berlinsko skupino Auto1, ki jo je ustanovil Christian Bertermann, je skoraj pol milijarde evrov sklada japonske Softbank izstrelilo med največje evropske startupe, lani so ga ovrednotili že na 2,9 milijarde evrov. Kaj počnejo, da so tako priljubljeni med vlagatelji, lani celo najbolj?

Rudarski velikan BHP je prodal enoto za proizvodnjo nafte iz skrilavca

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
nafta   dodaj
BHP Billiton dodaj
British Petroleum dodaj
 
Čas branja: 1 min
02.08.2018  21:00
Rudarski velikan BHP je prodal enoto za proizvodnjo nafte iz skrilavca
8,9 milijarde evrov bo za enoto rudarskega velikana BHP za proizvodnjo nafte in plina iz skrilavca odštela britanska družba BP.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
nafta   dodaj
BHP Billiton dodaj
British Petroleum dodaj

Britansko-avstralski rudarski velikan BHP, ki je do maja lani nosil ime BHP Billiton, bo enoto za proizvodnjo nafte in plina iz skrilavca za 10,5 milijarde evrov oziroma skoraj devet milijard evrov prodal britanski družbi BP.

BHP je zanjo leta 2011 odštel 20 milijard dolarjev oziroma dobrih 17 milijard evrov, a mu je enota zaradi upada cen v tem sektorju prinašala le izgubo. Potem ko je BHP v poslovnem letu 2015–2016 tudi zaradi odpisov vrednosti v proizvodnji nafte iz skrilavca v ZDA utrpel za okoli 6,5 milijarde evrov izrednih stroškov, je v poslovnem letu 2016–2017 sklenil, da tovrstno pridobivanje črnega zlata za podjetje ni ključno.

Da želi prodati dejavnost pridobivanja nafte in plina iz skrilavca, je družba sporočila lani poleti. K temu so jo sicer spodbudili zlasti predlogi za prestrukturiranje podjetja Elliott Advisors, ki je delničar družbe BHP.

S prodajo zbrana sredstva bo britansko-avstralski rudarski velikan namenil delničarjem, in sicer prek dividend ali z odkupom lastnih delnic.

Največje rudarsko podjetje na svetu se sicer intenzivno trudi oprati svoje ime in sanirati finančne posledice, potem ko je Brazilija za največjo okoljsko nesrečo v zgodovini države okrivila podjetje Samarco. To je del koncerna BHP in upravljavec rudnika železove rude, kjer je novembra 2015 popustil nasip, zaradi česar je v reko Rio Doce izteklo veliko strupenih snovi.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Nemška naročila upadla tudi julija, zlasti zaradi manj naročil iz tujine

Julijski podatki o zmanjšanju novih naročil za nemška industrijska podjetja po ocenah analitikov kažejo, da nemške tovarne niso imune...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Zakaj se moramo pogovarjati o demografiji 19

V osmih grafih ponujamo osnovne izzive na slovenskem trgu dela, za mlade in starejše ter za odločevalce in družbo kot celoto.

FINANCE
Članki
Članki Iskanje skupnega 1

Težave mladih in starejših so lahko zelo podobne, zato je odgovore najbrž pametno iskati dialoško.

AVTO
Posel
Posel Bodo nove meritve izpustov avte podražile? Furs pravi, da ne nujno. Avtotrgovci pravijo, da ja

Prvi september je avtomobilskim proizvajalcem prinesel nove zahteve po čistejših motorjih; pogledali smo, kaj lahko zaradi tega...

FINANCE
Članki
Članki Velika revizorska četverica še vedno pod drobnogledom 2

Še vedno teče razprava, kako bi bilo mogoče reorganizirati delovanje velike revizorske četverice – družb EY, Deloitte, KPMG in PwC...

FINANCE
Članki
Članki Stanje v evrski industriji se je avgusta skisalo 2

V vseh opazovanih evrskih državah so se aktivnosti v predelovalni industriji še vedno povečevale, je pa bila rast ponekod skromnejša