Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Drugo cev predora Karavanke bodo gradili Turki

Čas branja: 1 min
09.08.2018  21:00
Drugo cev predora Karavanke bodo gradili Turki
Druga cev predora Karavanke bo zgrajena leta 2023, a bo nato zaradi prenove dve leti zaprta zdajšnja cev, tako da bo promet v obeh ceveh stekel šele leta 2025.

Dars je za izvajalca gradnje druge cevi avtocestnega predora Karavanke izbral turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret. Njegova ponudba v vrednosti 89,3 milijona evrov brez DDV je bila najcenejša med vsemi devetimi prejetimi ponudbami.

Po pregledu ekonomsko najugodnejše ponudbe ter vseh dopolnitev in pojasnil turškega ponudnika je Dars ugotovil, da turška družba izpolnjuje vse pogoje, določene v razpisni dokumentaciji, da je bila ponudba pravočasna, ustreza potrebam in zahtevam naročnika, ne presega zagotovljenih sredstev naročnika ter ni ocenjena za neobičajno nizko.

Zato so ponudbo podjetja Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret, ki je bila precej cenejša od preostalih osmih prejetih ponudb, na Darsu ocenili za dopustno. Najvišjo ponudbo v vrednosti 140,3 milijona evrov, ki jo je dal Pomgrad v konzorciju z družbama Marti Avstrija in Marti Švica, so zaradi preseganja vrednosti 121,5 milijona evrov ocenili za nedopustno. Drugo ekonomsko najugodnejšo ponudbo sta oddali Gorenjska gradbena družba in češki Metrostav (104,4 milijona evrov).

Kdo je turški ponudnik Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret? Gre za istanbulsko družbo, ki se uvršča med največja gradbena podjetja v Turčiji. Gradijo avtoceste, mostove, viadukte, predore, podzemno železnico, železnice, hidro­elektrarne in letališča. Najdemo jih tudi v konzorciju turških gradbincev, ki gradijo letališče v Istanbulu za 150 milijonov potnikov, ki bo največje na svetu, stalo pa bo med 22 in 25 milijardami evrov. S ponudbo za predor Karavanke so se prvič pojavili na slovenskem gradbenem trgu. Slovenski gradbinci so sicer že napovedali pritožbe, rok je do 16. avgusta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (brexit) Kaj je dobro vedeti, če živite v V. Britaniji in si želite urediti status

Britanski izstop iz EU bo prinesel tudi obveznost, da si državljani drugih članic, tudi Slovenije, v Veliki Britaniji na novo uredijo...

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

SUBV
Članki
Članki Imate doma 18-letnika? Samo še danes se lahko poteguje za brezplačno vozovnico Interrail. 1

EU bo to poletje 15 tisoč 18-letnikom – od tega 61 iz Slovenije – podarila brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi...

FINANCE
Članki
Članki V Frankfurtu ponavljajo: obrestne mere ECB bodo na zdajšnji nizki ravni še vsaj do konca poletja 2019

Na poti k zaostrovanju denarne politike na evrskem območju se bodo pri ECB najprej lotili opuščanja obsežnih spodbujevalnih ukrepov,...