Manager

Apple drugi v zgodovini presegel vrednost tisoč milijard evrov

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
09.08.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Apple drugi v zgodovini presegel vrednost tisoč milijard evrov
Ameriški tehnološki velikan Apple je za kitajsko naftno družbo PetroChina drugo podjetje, ki mu je uspelo preskočiti simbolno mejo bilijon oziroma tisoč milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Čeprav ameriški tehnološki velikan Apple, ki proizvaja pametne naprave z lastnim operacijskim sistemom, ni prva, temveč druga družba, ki je preskočila bilijonsko mejo tržne kapitalizacije oziroma tisoč milijard dolarjev, pa je njen preskok – k temu so pripomogli odkupi lastnih delnic v preteklosti – gotovo najodmevnejši.

Pred Applom je bilijonski mejnik uspelo prestopiti le kitajski naftni družbi PetroChina po uspešnem borznem debiju 5. novembra 2007. A njen uspeh ni trajal dolgo, saj se je zaradi velikanskega upada cene surove nafte in nato svetovne finančno-gospodarske krize tržna kapitalizacija kitajske družbe do konca leta 2008 sesedla na vsega 260 milijard dolarjev.

Zgodba z Applom in njegovim skokom prek bilijonske meje je vrhunec dosegla minuli teden. Ko je družba 31. julija objavila poslovne rezultate za tretje poslovno četrtletje (v koledarskem smislu je to drugo četrtletje), je presegla pričakovanja analitikov – ti so pričakovali manjše prihodke in manjši dobiček na delnico –, nakar se je tečaj družbe v prvem odzivu zvišal. Ker je vrednost tržne kapitalizacije zmnožek števila delnic in tečaja delnice, lahko Apple bilijonsko mejo preseže pri tečaju 203,46 dolarja za delnico. In v naslednjih dneh je tečaj družbe še naraščal, v četrtek, 2. avgusta, pa je zrasel na 207,39 dolarja, s čimer je Apple preskočil bilijonski prag.

Ali tak mejnik lahko prinese razvojno prelomnico za družbo in kaj pomeni za različne deležnike (delničarje, upravo, zaposlene, državljane ...), je pojasnil Matej Justin, analitik in upravljavec premoženja iz Alte. Kot pravi, je dosežek bilijonske tržne kapitalizacije predvsem simbolične narave in kaže premoč tehnoloških podjetij nad preostalimi sektorji. »Za podjetje kot tako ne pomeni tako rekoč nič, predvsem so ga lahko veseli delničarji, ker je vrednost njihove delnice na rekordnih ravneh,« komentira Justin.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Gre Apple proti trem bilijonom?
Manager
ManagerDomen Pavlič Gre Apple proti trem bilijonom? 5

Kazalci relativnega vrednotenja največje ameriške družbe so, tako kot vrednosti borznih indeksov, blizu rekordnih ravni. Je nadaljnja rast mogoča?

FINANCE
Apple v boj s Spotifyem, uvaja naročnine na podkaste
Finance
Uroš Božin Apple v boj s Spotifyem, uvaja naročnine na podkaste

Spotify naj bi po številu poslušalcev že letos prehitel Apple, ki se brez boja, kot kaže, ne bo predal

FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.

FINANCE
Kje je dediščina Steva Jobsa deset let po njegovi smrti?
Finance
Domen Pavlič Kje je dediščina Steva Jobsa deset let po njegovi smrti?

Vlagateljem se je vrednost naložbe v desetletju povečala za več kot desetkrat

FINANCE
Manager
Razbijanje monopolov pri aplikacijah in digitalnih naročninah
Manager
ManagerMatjaž Ropret Razbijanje monopolov pri aplikacijah in digitalnih naročninah

Od presoj sodišč in varuhov konkurence bo odvisno, ali bomo uporabniki v prihodnje deležni več možnosti ali pa bodo obstali »zaprti vrtički« gigantov, kot so Apple, Microsoft, Google, Sony ...

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.