Avti, ki se ''pogovarjajo'', hladilniki, ki naročajo hrano... - kako drugače bomo živeli s tehnologijo 5G Avti, ki se ''pogovarjajo'', hladilniki, ki naročajo hrano... - kako drugače bomo živeli s tehnologijo 5G Države začenjajo komercialno uvajati tehnologijo 5G, ki bo prinesla prednosti tako velikim kot malim podjetjem. Katere panoge bo 5G najbolj spremenil, kako bo predrugačil življenje ljudi? Kdo v Sloveniji že testira to tehnologijo in kakšne so prve izkušnje?
Kako je mladi kemik zgradil največjo tovarno električnih avtov na svetu - in postal eden najbogatejših Kitajcev Kako je mladi kemik zgradil največjo tovarno električnih avtov na svetu - in postal eden najbogatejših Kitajcev Vang Čuanfu je kariero začel kot raziskovalec v državnem laboratoriju, pri tridesetih pa se je odločil za podjetništvo. Pravi čas je zaznal priložnost v elektrifikaciji vozil, ki jo je krepko podprla kitajska država, in postal eden najbogatejših Kitajcev.
Koprski študent razvil računalniško igro, ki postaja svetovni hit Koprski študent razvil računalniško igro, ki postaja svetovni hit Za razvoj je Marko Grgurović porabil le malo denarja, za promocijo nič, pa vseeno je računalniška igra mordhau, ki so jo razvili v njegovem podjetju Triniterion, v dobrih treh tednih prepričala 950 tisoč kupcev po vsem svetu.
(intervju) Evropske volitve: ste tudi vi racionalni nevednež? (intervju) Evropske volitve: ste tudi vi racionalni nevednež? Se tudi vam zdi, da se ne splača poglabljati v programe strank in politikov, saj vsi obljubljajo isto in se ne da ugotoviti, kdo manj laže. To je odnos racionalnih nevednežev, pravi sociolog Miran Lavrič v intervjuju, v katerem pojasnjuje raziskavo Slovenska mladina 2018/2019. Očitno se racionalna nevednost širi tudi med starejšimi. In koga volijo racionalni nevedneži, če sploh gredo na volitve? Všeč so jim avtoritarni politiki, ki obljubljajo, da bodo uredili zadeve.

Apple drugi v zgodovini presegel vrednost tisoč milijard evrov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
podjetja   dodaj
Apple dodaj
Matej Justin dodaj
Alta dodaj
 
Čas branja: 1 min
09.08.2018  21:00
Apple drugi v zgodovini presegel vrednost tisoč milijard evrov
Ameriški tehnološki velikan Apple je za kitajsko naftno družbo PetroChina drugo podjetje, ki mu je uspelo preskočiti simbolno mejo bilijon oziroma tisoč milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
podjetja   dodaj
Apple dodaj
Matej Justin dodaj
Alta dodaj

Čeprav ameriški tehnološki velikan Apple, ki proizvaja pametne naprave z lastnim operacijskim sistemom, ni prva, temveč druga družba, ki je preskočila bilijonsko mejo tržne kapitalizacije oziroma tisoč milijard dolarjev, pa je njen preskok – k temu so pripomogli odkupi lastnih delnic v preteklosti – gotovo najodmevnejši.

Pred Applom je bilijonski mejnik uspelo prestopiti le kitajski naftni družbi PetroChina po uspešnem borznem debiju 5. novembra 2007. A njen uspeh ni trajal dolgo, saj se je zaradi velikanskega upada cene surove nafte in nato svetovne finančno-gospodarske krize tržna kapitalizacija kitajske družbe do konca leta 2008 sesedla na vsega 260 milijard dolarjev.

Zgodba z Applom in njegovim skokom prek bilijonske meje je vrhunec dosegla minuli teden. Ko je družba 31. julija objavila poslovne rezultate za tretje poslovno četrtletje (v koledarskem smislu je to drugo četrtletje), je presegla pričakovanja analitikov – ti so pričakovali manjše prihodke in manjši dobiček na delnico –, nakar se je tečaj družbe v prvem odzivu zvišal. Ker je vrednost tržne kapitalizacije zmnožek števila delnic in tečaja delnice, lahko Apple bilijonsko mejo preseže pri tečaju 203,46 dolarja za delnico. In v naslednjih dneh je tečaj družbe še naraščal, v četrtek, 2. avgusta, pa je zrasel na 207,39 dolarja, s čimer je Apple preskočil bilijonski prag.

Ali tak mejnik lahko prinese razvojno prelomnico za družbo in kaj pomeni za različne deležnike (delničarje, upravo, zaposlene, državljane ...), je pojasnil Matej Justin, analitik in upravljavec premoženja iz Alte. Kot pravi, je dosežek bilijonske tržne kapitalizacije predvsem simbolične narave in kaže premoč tehnoloških podjetij nad preostalimi sektorji. »Za podjetje kot tako ne pomeni tako rekoč nič, predvsem so ga lahko veseli delničarji, ker je vrednost njihove delnice na rekordnih ravneh,« komentira Justin.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (graf) Huawei je prehitel Apple, da se kadi. Kako pa je sicer šlo Applu v drugem četrtletju? 5

V več kategorijah je presegel pričakovanja analitikov, zato so njegove poslovne rezultate na trgu sprejeli zelo pozitivno – z rastjo...

MANAGER
Manager
Manager Kaj novega so pripravili pri Applu 2

Prejšnji teden je bil v ZDA »dan Appla«, tako ga vsaj imenujejo privrženci znamke z logotipom odgriznjenega jabolka. Priča smo bili...

FINANCE
Članki
Članki Kako so v Applu vrednost družbe zvišali prek tisoč milijard dolarjev in komu se smeji

Ameriški Apple ni prva, temveč druga družba, ki je preskočila bilijonsko mejo tržne kapitalizacije, je pa njen preskok - k temu so...

FINANCE
Članki
Članki Britanska vlada je objavila napotke za scenarij izstopa brez dogovora

Napotki so precej tehnični, nanašali naj bi se na več kot 80 področij, v prvih 31 pa vlada denimo daje splošne nasvete za podjetja v...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

FINANCE
Članki
Članki So nam evroposlanci ravnokar malo priprli internet? 6

Z reformo avtorskega prava v takšni obliki, kakršna je bila danes v prvem koraku potrjena na pristojnem odboru evropskega parlamenta, se...